Търсене
Close this search box.

16 начина да подобрите работата на лаптопа си

Дори най-новите лаптопи са склонни към забавяне от време на време и при тези обстоятелства мнозина се стремят да ускорят своя лаптоп, за да отговори по-добре на техните нужди.

Това може да се дължи на редица проблеми, вариращи по сериозност от нежелани фонови програми или малко дисково пространство до недостатъчна оперативна памет или зловреден софтуер, който е заразил вашето устройство.

Въпреки че проблемите най-лесно могат да бъдат решени чрез  закупуване на нов хардуер, това може да се окаже скъпо, ако се приложи за цялата работна сила. Не е задължително да се инвестира в нов лаптоп, ако няколко прости трика могат да направят системата много по-бърза. За да ви помогнем да си върнете изгубеното време, сме събрали 16 лесни начина за ускоряване на лаптоп с Windows 10.

1. Изтрийте неизползваните програми

През целия живот на вашето устройство вероятно ще инсталирате на него редица програми. Въпреки че софтуерът и уеб разширенията може да са индивидуално полезни, когато са инсталирани, с течение на времето изтеглените програми могат да се превърнат в голям проблем. Ако отдавна не сте спирали да проверявате кои приложения са ви необходими и кои могат да бъдат деинсталирани, добре е да започнете оттук.

Някои малки програми могат да използват системни ресурси, особено програмите за персонализиране на работния плот, антивирусните скенери и инструментите за оптимизиране на файлове. Подобен полезен софтуер може да се върти в системния панел, като незабележимо намалява ефективността на устройството.

За да направите лесен преглед на инсталираните програми в Windows 11, отворете приложението Настройки. Оттук изберете „Приложения“ и „Приложения“, а след това „Приложения и функции“, за да видите пълен списък на инсталираните приложения, които могат да бъдат деинсталирани в рамките на същото меню. Като положителна практика е добре да правите това от време на време – дори и да не се стигне до деинсталиране на приложения, добре е да поддържате в главата си  списък на това, което сте инсталирали.

2. Ограничаване на автоматично стартиращите програми

Много програми са проектирани да се отварят автоматично веднага след стартиране на устройството. Въпреки че това може да е полезно за приложения за продуктивност като Slack или Teams, които е удобно да се отварят веднага след като отворите работния си лаптоп, включването на твърде много програми може да доведе до претоварване на паметта на лаптопа при стартиране.

За щастие, контролирането на това кои приложения се отварят при стартиране на Windows 10 или 11 е много лесно. Всичко, което трябва да направите, е да отидете в менюто с настройки, да щракнете върху „Приложения“ и след това върху „Стартиране“, за да видите подробна разбивка на приложенията, които могат да се отварят при стартиране. Тук това поведение на приложенията може да бъде забранено или разрешено, заедно с описание на въздействието на приложението върху производителността на системата, от „без въздействие“, „слабо въздействие“, „средно въздействие“ до „силно въздействие“.

3. Отървете се от bloatware

Не само старите устройства могат да забавят работата си, тъй като фабрично новите лаптопи могат да пристигнат с предварително инсталирани програми. Въпреки че понякога те могат да бъдат полезни или да са включени като част от софтуерен пакет, по-често това са множество ненужни помощни инструменти. В най-лошите случаи производителите сключват сделки с доставчици на софтуер и включват пробни версии на платен софтуер, който потребителят може никога да не е възнамерявал да купува или дори да изпробва.

Така нареченият „bloatware“ може да има отрицателен ефект върху производителността на системата, като заема ценна памет и дисково пространство. Следвайки същите стъпки, предприети за изтриване на нежелани програми, си струва да прецените кои програми винаги са били на вашия лаптоп, но не добавят нищо към потребителското ви изживяване.

4. Премахване на зловреден софтуер

Malware in code

В някои случаи лошата работа на системата може да е резултат от наличието на зловреден софтуер в устройството. Най-добрият антивирусен софтуер може значително да намали риска за вашето устройство, но ако той вече е наличен, има и редица безплатни инструменти за премахване на зловреден софтуер, които ще свършат ефективна работа за откриване и премахване на това, което е в системата ви.

Миньорите на криптовалути са един вид зловреден софтуер, който е изключително вреден за производителността на системата. Тези програми тайно използват системни ресурси, за да изпълняват изчисленията, необходими за добиване на криптовалута, което може да бъде особено тежко за по-малко мощни лаптопи, които поначало не са имали нужда да жертват много производителност.

Добра практика е редовно да сканирате системата си за вируси или други заплахи, а софтуерът за сигурност може да бъде конфигуриран автоматично да сканира на ротационен принцип за тези, които иначе могат да забравят.

5. Изтриване на ненужните системни ресурси

The Ccleaner app as seen on a smartphone

Един прост, но ефективен начин да улесните работата е да изтриете всички неизползвани ресурси. Можете да направите това сравнително лесно с помощта на инструмент за сканиране на файлове, който ще ви покаже дали има стари папки или файлове, до които не сте имали достъп от известно време. Това може да е под формата на по-стари документи или дори данни, съхранявани на вашия лаптоп, включително временни файлове и „бисквитки“, които могат да повлияят на работата на компютъра ви.

Съществуват редица инструменти, които могат да ви помогнат в това. Един от най-широко използваните е CCleaner, разработен от Avast, който може да почисти потенциално нежелани файлове и невалидни записи в регистъра на Windows от компютъра. През 2017г. приложението влезе в заглавията на вестниците, след като хакери успяха да пробият компанията и да използват софтуера за разпространение на зловреден софтуер. Въпреки това Avast твърди, че се е възстановила напълно от този инцидент и днес CCleaner остава изключително полезен инструмент.

Инструментът ще сканира твърдия диск на компютъра ви и ще търси папки или файлове, които не са били достъпвани от известно време. След това ще изтрие всичко, което попада в рамките на зададените от вас критерии, като същевременно ще разгледа всички проблеми, които може да съществуват в регистъра и които биха могли да забавят работата на вашия лаптоп. Инструментът има също така раздел, който ви позволява да деинсталирате програми директно чрез програмата, вместо да се налага да минавате през контролния панел, както и функция за изключване на стартиращите програми. Той може също така да открива скрити файлове, които може да използват твърде много място за съхранение.

За да започнете, следвайте следните стъпки:

 • Изтеглете и инсталирайте CCleaner
 • След като го инсталирате, стартирайте приложението
 • То ще започне с раздела „Проверка на състоянието“, който извършва цялостно сканиране на системата за различни проблеми, но и персонализирано почистване, за да получите малко по-подробна информация.
 • В раздела „Потребителско почистване“ щракнете върху „Analyse“ (Анализирай), за да сканирате избраните компоненти, последвано от „Run Cleaner“ (Изпълни почистването), за да извършите действителната операция.

Това ще сканира устройството, търсейки елементи като временни интернет файлове, изхвърляния на данни от паметта и по-усъвършенствани неща, като например почистване на данните от кеша за предварително зареждане. Можете да изберете за какви елементи искате да се сканира, например за конкретни приложения или системни компоненти. Табът „Регистър“ също може да ви помогне да почистите всички ненужни записи в регистъра, които могат да забавят работата на лаптопа ви.

Можете също така да използвате раздела Tools (Инструменти), за да разгледате различни други функции, предлагани от CCleaner, включително анализ на диска и премахване на приложения. Може също така да се насочите към менюто с настройки на CCleaner и да деактивирате известията за актуализация, тъй като те могат да станат дразнещи, ако планирате да използвате приложението само на няколко месеца.

6. Дефрагментирайте твърдия си диск

Старите механични твърди дискове често страдат от фрагментация. Това се случва, когато различните битове, които съставляват един пълен файл, са разпръснати по физическата повърхност на плочата на устройството. Тъй като главата на устройството трябва да измине по-голямо разстояние по повърхността на диска, за да прочете всички отделни части, това води до забавяне на работата на машината. Дефрагментацията, която често се нарича дефрагментиране, преструктурира диска, за да гарантира, че битовете са групирани в една и съща физическа област, с цел да се увеличи скоростта на достъп до твърдия диск.

Имайте предвид обаче, че тъй като SSD не използват дискове с въртящи се плочи, при тях не се наблюдава фрагментация. От една страна, това е бонус за фирмите, използващи SSD, тъй като е една стъпка по-малко, която трябва да се предприеме за ускоряване на лаптопите; от друга страна, ако вашият лаптоп с SSD изпитва забавяне, това не е стъпка, която ще помогне.

Лесно е да се провери дали даден физически диск се нуждае от дефрагментиране. За целта отидете в раздела за съхранение в менюто със системни настройки на Windows 10 и изберете опцията „Оптимизиране на дисковете“. Това отваря съветника за оптимизация, който ви позволява да анализирате всички дискове на вашата машина поотделно, след което ви представя процентна стойност за това колко фрагментиран е всеки от тях. Оттук можете да дефрагментирате избрания диск, което би трябвало да доведе до по-голяма стабилност и по-бърза работа.

7. Използвайте ReadyBoost, за да увеличите паметта си

ReadyBoost е интелигентна функция, която беше въведена от Microsoft като част от Windows Vista. Накратко, тя ви позволява да увеличите системната си памет, като използвате флаш памет като допълнителен капацитет.

Въпреки че не е толкова ефективна, колкото смяната на твърдия диск с SSD, ReadyBoost може да повиши малко производителността на системата ви, особено ако използвате лаптоп с ниска мощност и ограничена памет за произволен достъп (RAM). Той отделя част от паметта на флаш устройството за неща като кеширане, подпомагане на редовно използваните приложения да се отварят по-бързо и увеличаване на скоростта на произволен достъп до твърдия диск.

За да използвате ReadyBoost, първо поставете USB флаш памет в празен USB слот на избрания от вас лаптоп. Ще се отвори диалогов прозорец, който ще ви попита какво искате да направите с флаш паметта. Изберете „Speed up my system using Windows ReadyBoost“ (Ускоряване на системата чрез Windows ReadyBoost). Ще се отвори друг прозорец, в който можете да изберете каква част от устройството искате да предоставите за ускоряване. По принцип е добре да използвате възможно най-голяма част от него.

След като това стане, приемете посочените настройки и прозорецът ще се затвори. Дискът ще бъде открит и използван автоматично, когато бъде включен към мрежата.

Последна забележка: ако машината ви вече е достатъчно бърза, Windows ще ви попречи да използвате ReadyBoost, за да не губите време за процес, който няма да подобри чувствително производителността.

8. Изключете ненужните анимации

 

От Windows Vista насам (а някои твърдят, че и от Windows XP насам) всяка нова итерация на операционната система на Microsoft става все по-анимирана с художествени графики, изработени ефекти и дори сенки на иконите. Може би най-очебийната ера за това беше тази на Windows 7, с нейните весели ефекти на светене, които не допринасяха за производителността.

По подразбиране Windows автоматично деактивира някои от тях в зависимост от това колко мощна е вашата система, но ако сте готови да се откажете от  малко повече естетическа привлекателност в името на скоростта, лесно можете да изключите всички графики и да работите с най-необходимото.

 • За да направите това, отворете менюто „Старт“ и започнете да пишете „Настройка на външния вид и производителността на Windows“.
 • Щракнете върху системното приложение, за да го отворите
 • От менюто за превъртане махнете отметката на всичко, което не желаете да виждате на работния плот (като сенки, гладки шрифтове и т.н.)
 • Щракнете върху OK и това ще промени десктопа в нещо по-базово.

При системи, различни от Windows 10, изключването на всичко дава на десктопа вид и усещане в стила на Windows 95. Изненадващо е да се отбележи колко голяма част от така наречения „плосък вид“ на Windows 10 разчита на графични хрумвания, след като всичко е изключено.

9. Деактивиране на автоматичните актуализации

Обикновено не ви съветваме да деактивирате автоматичните актуализации на софтуера, тъй като те са най-простият начин да предпазите машината си от редица кибератаки и проблеми със съвместимостта. В края на краищата, изключването на автоматичните актуализации има потенциала да доведе до това, че устройството ви да бъде поразено чрез сериозни дупки в сигурността.

Въпреки това, ако знаете рисковете, тази практика може да бъде оправдана в стремежа за подобряване на резултатите.

Например, ако работният ви лаптоп е едновременно и устройство за игри, има голяма вероятност платформите за разпространение на игри като Steam и Epic Games Store често да инсталират множество големи актуализации и пачове във фонов режим. Adobe Creative Cloud също е склонен към значителни фонови актуализации, които могат да повлияят на мрежовата производителност в допълнение към скоростта на системата. Като деактивирате тази опция и актуализирате само когато действително искате да използвате софтуера, можете да гарантирате, че тези актуализации не пречат, когато предпочитате да правите нещо друго.

Все още съветваме критичният софтуер или често използваните услуги, като например актуализациите на Windows или антивирусните програми, да се оставят на автоматичен режим, но ако наистина ви липсва възможност за обработка, можете да ги настроите да се изтеглят и инсталират в определено време, когато е малко вероятно да използвате устройството, например късно вечер или през уикенда.

10. Премахване на уеб резултати от търсенето в Windows 10

Индексирането на търсенето в Windows 10 е претърпяло голямо развитие от началото си в по-старите версии на Windows. Тази функция създава индекс на файловете и папките във вашата система, комбиниран с техните метаданни, за да ги открива по-ефективно, когато се опитвате да ги търсите с помощта на вградената функция за търсене на операционната система. През последните години начинът, по който Windows се справя с индексирането при търсене, се подобри значително, но оптимизирането му все още може да допринесе за повишаване на ефективността на вашата система.

 

На първо място, можете да деактивирате уеб резултатите, които се появяват в менюто за търсене на Windows 10, защото, нека бъдем честни, малко вероятно е да използвате Windows Search за търсене в интернет вместо уеб браузър. Просто натиснете клавиша Windows, въведете „gpedit.msc“ и натиснете Enter, за да се появи редакторът на групови политики. След като той се отвори, щракнете върху Local Computer Policy (Политика на локалния компютър) > Computer Configuration (Конфигурация на компютъра) > Administrative Templates (Административни шаблони) > Windows Components (Компоненти на Windows) > Search (Търсене).

Намерете политиките, обозначени като „Не разрешавай търсене в уеб“, „Не търси в уеб или не показвай уеб резултати в Търсене“ и „Не търси в уеб или не показвай уеб резултати в Търсене през измервани връзки“, след което щракнете двукратно върху тях, за да ги редактирате и да зададете предпочитание за всяка от тях на „разрешено“. В този момент ще е необходимо да рестартирате компютъра си, за да влязат в сила промените. След като това стане, вече не трябва да виждате уеб резултати и предложения, които се появяват в системната лента за търсене.

11. Оптимизиране на търсенето в Windows

Ако искате допълнително да подобрите скоростта на функцията за търсене на вашата машина, възможно е също така да промените местата, които Windows Search индексира, за да изключите неща, които знаете, че не е необходимо да намирате. Това може да включва местоположения като папката Appdata, която съдържа кеша на уеб браузъра и бисквитките, или други подобни папки, до които е малко вероятно да имате достъп. Ако не използвате Internet Explorer, чиято поддръжка приключи през юни 2022г., или Edge, може да не искате и те да бъдат индексирани.

За да се справите с това:

 • Отворете контролния панел на системата.
 • След това щракнете върху „Всички елементи на контролния панел“ в лентата за местоположение в горната част
 • Намерете и щракнете върху Опции за индексиране

Това ще отвори прозорец, който показва всички места, включени в индексатора за търсене на Windows 10. Оттук можете ръчно да изберете кои местоположения да бъдат включени или изключени, за да ускорите тази функция за търсене.

12. Подобряване на охлаждането

Случвало ли ви се е през летните месеци лаптопът ви да се нагорещи неимоверно, често придружен от звуци, наподобяващи реактивен двигател? За съжаление това означава, че лаптопът ви е достигнал максималната си безопасна работна температура и се опитва да се охлади, като увеличава скоростта на вентилатора и намалява топлинната мощност на процесорите си чрез потискане на производителността.

Много лаптопи се предлагат с вградени системи за охлаждане, като вентилатори или радиатори, които имат за цел да регулират температурата и да не позволяват на вътрешните компоненти да достигнат максималните си температури. Въпреки това, дори и при някои от най-добрите лаптопи, охладителните системи може да не са достатъчно мощни, за да можете да изпитате пълния потенциал на възможностите на вашия процесор.

За щастие пазарът предлага редица решения за това, при които си струва да похарчите малко повече, като например външна охлаждаща подложка. Този комплект се поставя под вашия лаптоп, като издухва хладен въздух в долната му част в опит да предпази вътрешните компоненти от прегряване. Те са оптимални, когато се използват с лаптопи, които имат вентилационни отвори, разположени в долната част на шасито, и могат да бъдат закупени само за 20-30 лв.

13. Добавяне на повече оперативна памет

Много от настройките, които вече изброихме, са съвети и трикове за освобождаване на допълнителна системна памет, която да се използва за ежедневни задачи. Въпреки това добавянето на допълнителен капацитет е чудесен начин за постигане на допълнителна производителност, особено ако вашият лаптоп е по-стар модел с 2 GB памет или по-малко. Това обаче е свързано с някои уточнения.

Ако използвате 32-битова версия на Windows, максималното количество оперативна памет, което можете да имате в една система, е 3 GB. Това означава, че ако разполагате с 2GB и добавите още 2GB, Windows всъщност ще използва само 3GB RAM. Това е така, защото 32-битовите операционни системи имат определени ограничения при адресирането на паметта.

По-важното е, че за много лаптопи това просто няма да бъде опция. В миналото лаптопите разполагаха със сменяеми RAM памети, което означаваше, че те могат да бъдат подменяни за ремонт или ъпгрейд. Стремежът към все по-тънко шаси обаче доведе до това, че много производители запояват RAM паметта си директно към дънната платка, което прави обновяването на паметта глупава и почти невъзможна задача. Ако имате късмет, това ще бъде просто задача, свързана с намирането на слотовете за RAM и подмяната на стиковете.

Дори ако вашият лаптоп използва сменяеми SODIMM памети за оперативна памет, отварянето и намесата в шасито вероятно ще бъде труден и сложен процес и почти сигурно ще доведе до отпадане на гаранцията на устройството. Ако лаптопът ви е достатъчно бавен, за да обмисляте ъпгрейд на RAM паметта, има вероятност той вече да е достатъчно стар, за да не е в гаранция, но все пак това е фактор, който трябва да имате предвид.

14. Смяна на твърдия диск с SSD

Ако лаптопът ви е оборудван с механичен твърд диск, смяната му със  SSD може да доведе до огромно подобрение на скоростта на четене и запис и до значително подобряване на цялостната производителност. Това е възможно, тъй като SSD дисковете не съдържат движещи се части, което означава, че те са по-надеждни и могат да съживят затруднената система. Ако вашият лаптоп вече използва SSD диск, може би си струва да помислите и за ъпгрейд до по-бърз SSD диск.

През последните няколко години цените на SSD дисковете се понижиха, а капацитетът им се увеличи, така че поставянето на такъв диск в лаптопа ви не би трябвало да води до разоряване. Въпреки това, както и при оперативната памет, много твърди дискове за лаптопи няма да могат да бъдат заменяни или ще използват специализирани форм-фактори, които не позволяват използването на дискове от трети страни.

Ако приемете, че лаптопът ви може да бъде обновен, можете да използвате инструмент за клониране, за да копирате Windows от стария си диск на SSD, вместо да преинсталирате Windows от нулата. Съществуват редица безплатни инструменти за тази цел, като Todo Backup Free 9.0. Някои производители на SSD дискове включват и лицензионен ключ за инструменти за създаване на дискови изображения при закупуването на новия диск.

15. Преминаване към Linux

Ако изглежда, че нищо не работи добре, може да се изкушите да преминете към операционна система, базирана на Linux. Разбира се, това не е идеалният избор за всеки, но определено си заслужава да се обмисли – особено за разработчиците и програмистите, за които е по-вероятно да се чувстват комфортно в Linux среда. Преминаването към Linux може да означава значително по-малко ресурсоемка операционна система за вашия компютър, с многобройни версии, създадени с единствената цел да бъдат щадящи за вашия стар хардуер. Поне по-нежна от Windows.

Въпреки това, един от недостатъците на тази опция е, че замяната на операционната система Windows с Linux не е най-простото пътуване. Всъщност това е задача, която изисква от вас да се подготвите с време, търпение, USB флашка, както и с голямо количество информация за отстраняване на проблеми.

От друга страна, предизвикателният процес на инсталиране може да си заслужава. В края на краищата Linux е наистина впечатляваща и полезна операционна система и вероятно ще откриете, че е по-лесна за използване, отколкото изглежда на пръв поглед.

16. Направете си труда и си купете нов лаптоп

A Lenovo laptop's keyboard and stylus pen

Въпреки че закупуването на лаптоп не е никак малка стъпка – особено за по-малките предприятия – все пак си струва да се обмисли като крайна мярка, особено ако никоя от другите стъпки не е довела до желаните резултати. Съществуват редица високопроизводителни лаптопи на достъпни цени за бизнес употреба, които могат да се окажат незабавни решения на проблемите, които старият лаптоп причинява.

Проучването на нови лаптопи е също така добър момент да оцените нуждите си от хардуер и да планирате какво точно искате да постигне вашият лаптоп. Например, ако сте дистанционен работник или работодател, който иска да осигури надежден хардуер на отдалечените служители, може да искате да разгледате най-добрите лаптопи за работа от дома.

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

25 юли 2024

Съвети как да поддържате киберсигурността на би...

Ръководството на цифровото поведение на служителите е от ключово зн...
24 юли 2024

ACLU се бори за конституционното ви право да пр...

Събуждате се в деня на изборите и отключвате телефона си, за да вид...
24 юли 2024

CrowdStrike обяснява защо лошата актуализация н...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния си преглед сл...
24 юли 2024

57 000 пациенти, засегнати от нарушение на сигу...

Michigan Medicine (Мичиган Медисин) , академичният медицински центъ...
24 юли 2024

Китайските хакери разполагат с нова версия на M...

Китайската хакерска група, проследена като „Evasive PandaR...
24 юли 2024

Юлските актуализации за сигурност на Windows из...

Microsoft предупреди, че след инсталирането на актуализациите за си...

NIS 2: Въвеждане на по-строго управление на киб...

Новата директива на ЕС NIS 2 вдига летвата за киберсигурност, особе...

Грешки в киберсигурността на крайните потребите...

В днешните забързани организации крайните потребители понякога се о...

Всичко за Закона за онлайн безопасността на дец...

За последен път Конгресът прие закон за защита на децата в интернет...
Бъдете социални
Още по темата
25/07/2024

Съвети как да поддържате ки...

Ръководството на цифровото поведение на служителите...
23/07/2024

Грешки в киберсигурността н...

В днешните забързани организации крайните потребители...
12/07/2024

Избягване на зловреден софт...

Футболната треска на турнирите UEFA EURO...
Последно добавени
25/07/2024

Съвети как да поддържате ки...

Ръководството на цифровото поведение на служителите...
24/07/2024

ACLU се бори за конституцио...

Събуждате се в деня на изборите...
24/07/2024

CrowdStrike обяснява защо л...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!