192 GB RAM за по-малко от 1000 лв

Компанията Mushkin пусна три комплекта памет DDR5 SODIMM с капацитет 96 GB, но засега има  само едно място, където един от комплектите е пуснат за предварителна поръчка, и вероятно никога няма да познаете къде.

Насочете се към Южна Африка, където Wootware вече приема поръчки за MRA5S480FGGD48GX2 за 5 449 ранда(отваря се в нов раздел) (около 490 лв) за 96 GB (два 48-гигабайтови модула Redline RAM).

Това е значително по- малко от препоръчителната цена на дребно от 6599 ранда (около 605 лв), но все пак е доста висока цена спрямо това, което бихте получили от DDR4. Например Amazon продава два модула памет с капацитет 32 GB за малко под 98 USD. Това е около 1,5 долара за GB в сравнение с 3 долара за GB за частите на Mushkin.

До 50% повече RAM

Онлайн търговецът на дребно твърди, че наличностите – с номинален клас CL40 и тактова честота 4,8 GHz – се очакват на 23 май, но не знаем дали другите търговци на дребно в САЩ (Newegg, Amazon). Никъде другаде онлайн не успяхме да открием налични SKU (MRA5S520HHHD48GX2 и MRA5S560LKKD48GX2), които са с по-висока тактова честота (съответно 5200 и 5600 MHz).

Corsair и Crucial също ще пуснат на пазара 24GB и 48GB DDR5 SODIMM по-късно тази година

Освен че е първият тип памет, който предлага ECC (код за корекция на грешки) по подразбиране, DDR5 е и първият, който предлага небинарна памет, предоставяйки 24GB и 48GB на един модул, за да запълни празнината в капацитета между 16GB и 32GB и последния и неуловимия, все още не пуснат на пазара капацитет от 64GB. Това е 50% подобрение в сравнение с DDR4 и чудесна новина за всички потребители, които се нуждаят от големи количества памет за взискателни приложения (редактиране на видео, снимки, рендериране и т.н.).

За собствениците на лаптопи с възможност за надграждане на слотовете за памет това означава, че ултратънките лаптопи теоретично могат да надграждат до 48 GB DDR5 памет, а традиционните преносими компютри и лаптопите за мобилни работни станции (и мини компютрите с четири свободни слота) могат да увеличат капацитета си съответно до 96 GB и 192 GB RAM. Сега не става дума за преносими модели като Mediaworkstation a-X2P (който по същество е преносима настолна работна станция), а по-скоро за сегашните лаптопи, които могат да предложат 128 GB RAM.

RAM и отвъд

Струва си да се отбележи, че официалният максимален капацитет на паметта на всеки лаптоп често е само теоретична граница, тъй като производителите не могат да тестват всички съществуващи (или бъдещи) модули памет. Надграждането на оперативната памет е най-лесният начин за ускоряване на работата на лаптопа, тъй като за разлика от смяната на твърдия диск с SSD не изисква клониране на диска или миграция на операционната система.

Общо правило е, че колкото по-бърза е паметта, толкова по-добре, а колкото повече слотове за памет има системата, толкова по-голяма е наличната пропускателна способност на паметта. Системната памет се е развивала през годините, за да осигури по-голяма пропускателна способност, като същевременно консумира по-малко енергия (което е довело до появата на DDR или LPDDR с ниска консумация на енергия). HBM (високоскоростна памет) е друг специален вид памет, която осигурява много голяма пропускателна способност за захранване на CPU (Apple M2) или GPGPU (като Nvidia H100).

Бъдещето на паметта може да дойде и от сравнително неизвестна компания, наречена Neo Technology, която иска да въведе 3D архитектура в сегашния 2D производствен процес на RAM – подобно на това, което се случи с NAND чрез технология, наречена 3D X-DRAM.

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

26 септември 2023

WatchGuard получи най-високото признание

WatchGuard е обявена за лидер в последния доклад на G2 Grid и е отл...
26 септември 2023

WatchGuard с награда за отлични постижения в об...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard е обявена за победит...
26 септември 2023

Рансъмуерът Akira мутира и се насочва към систе...

Откакто се появи като заплаха през март, рансъмуерът Arika продължи...
26 септември 2023

Разликите между локалната и облачната киберсигу...

Разликата между управлението на киберсигурността в локални и облачн...
26 септември 2023

Нов вариант на BBTok е насочен към над 40 банк...

Активна кампания за зловреден софтуер, насочена към Латинска Америк...
25 септември 2023

Правилата за API на TikTok затрудняват анализа ...

Според учени новите условия за достъп на изследователите до API на ...
25 септември 2023

Акаунтът на Буретин в X беше хакнат

Хакери компрометират акаунта на Виталик Буретин в X, като открадват...
25 септември 2023

Хакери от Gelsemium са забелязани при атака сре...

При атаките, насочени към правителство в Югоизточна Азия, които про...
Бъдете социални
Още по темата
26/09/2023

Рансъмуерът Akira мутира и ...

Откакто се появи като заплаха през...
19/09/2023

AMBERSQUID е насочена към н...

Нова операция за криптокражба в облака...
16/09/2023

Thoma Bravo взема "практичн...

С ход, който изненада много наблюдатели...
Последно добавени
26/09/2023

WatchGuard получи най-висок...

WatchGuard е обявена за лидер в...
26/09/2023

WatchGuard с награда за отл...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard...
26/09/2023

Рансъмуерът Akira мутира и ...

Откакто се появи като заплаха през...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!