192 GB RAM за по-малко от 1000 лв

Компанията Mushkin пусна три комплекта памет DDR5 SODIMM с капацитет 96 GB, но засега има  само едно място, където един от комплектите е пуснат за предварителна поръчка, и вероятно никога няма да познаете къде.

Насочете се към Южна Африка, където Wootware вече приема поръчки за MRA5S480FGGD48GX2 за 5 449 ранда(отваря се в нов раздел) (около 490 лв) за 96 GB (два 48-гигабайтови модула Redline RAM).

Това е значително по- малко от препоръчителната цена на дребно от 6599 ранда (около 605 лв), но все пак е доста висока цена спрямо това, което бихте получили от DDR4. Например Amazon продава два модула памет с капацитет 32 GB за малко под 98 USD. Това е около 1,5 долара за GB в сравнение с 3 долара за GB за частите на Mushkin.

До 50% повече RAM

Онлайн търговецът на дребно твърди, че наличностите – с номинален клас CL40 и тактова честота 4,8 GHz – се очакват на 23 май, но не знаем дали другите търговци на дребно в САЩ (Newegg, Amazon). Никъде другаде онлайн не успяхме да открием налични SKU (MRA5S520HHHD48GX2 и MRA5S560LKKD48GX2), които са с по-висока тактова честота (съответно 5200 и 5600 MHz).

Corsair и Crucial също ще пуснат на пазара 24GB и 48GB DDR5 SODIMM по-късно тази година

Освен че е първият тип памет, който предлага ECC (код за корекция на грешки) по подразбиране, DDR5 е и първият, който предлага небинарна памет, предоставяйки 24GB и 48GB на един модул, за да запълни празнината в капацитета между 16GB и 32GB и последния и неуловимия, все още не пуснат на пазара капацитет от 64GB. Това е 50% подобрение в сравнение с DDR4 и чудесна новина за всички потребители, които се нуждаят от големи количества памет за взискателни приложения (редактиране на видео, снимки, рендериране и т.н.).

За собствениците на лаптопи с възможност за надграждане на слотовете за памет това означава, че ултратънките лаптопи теоретично могат да надграждат до 48 GB DDR5 памет, а традиционните преносими компютри и лаптопите за мобилни работни станции (и мини компютрите с четири свободни слота) могат да увеличат капацитета си съответно до 96 GB и 192 GB RAM. Сега не става дума за преносими модели като Mediaworkstation a-X2P (който по същество е преносима настолна работна станция), а по-скоро за сегашните лаптопи, които могат да предложат 128 GB RAM.

RAM и отвъд

Струва си да се отбележи, че официалният максимален капацитет на паметта на всеки лаптоп често е само теоретична граница, тъй като производителите не могат да тестват всички съществуващи (или бъдещи) модули памет. Надграждането на оперативната памет е най-лесният начин за ускоряване на работата на лаптопа, тъй като за разлика от смяната на твърдия диск с SSD не изисква клониране на диска или миграция на операционната система.

Общо правило е, че колкото по-бърза е паметта, толкова по-добре, а колкото повече слотове за памет има системата, толкова по-голяма е наличната пропускателна способност на паметта. Системната памет се е развивала през годините, за да осигури по-голяма пропускателна способност, като същевременно консумира по-малко енергия (което е довело до появата на DDR или LPDDR с ниска консумация на енергия). HBM (високоскоростна памет) е друг специален вид памет, която осигурява много голяма пропускателна способност за захранване на CPU (Apple M2) или GPGPU (като Nvidia H100).

Бъдещето на паметта може да дойде и от сравнително неизвестна компания, наречена Neo Technology, която иска да въведе 3D архитектура в сегашния 2D производствен процес на RAM – подобно на това, което се случи с NAND чрез технология, наречена 3D X-DRAM.

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

Глобиха Amazon с 30 млн. долара заради домофона...

Amazon ще плати 30 млн. долара глоби за уреждане на обвиненията в н...
1 юни 2023

Подробности за Migraine - уязвимост на Apple macOS

Microsoft сподели подробности за вече поправен недостатък в Apple m...

Лов на заплахи в шест стъпки

Откриването на  заплахите, преди те да са ви открили, е от ключово ...
31 май 2023

Уязвимостта в Barracuda е използвана минимум 7 ...

Фирмата за корпоративна сигурност Barracuda разкри във вторник, че ...

Как да избегнете прегарянето в екипа си по кибе...

Въпреки че кибератаките се увеличават през последните години, една ...
30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...
Бъдете социални
Още по темата
29/05/2023

Какво трябва да знаем за си...

5G променя правилата на играта за...
26/05/2023

Red Hat Developer Hub ще по...

Порталът е създаден, за да стандартизира...
17/05/2023

Хакери използват Golang вар...

Имплементацията на Cobalt Strike в Golang,...
Последно добавени
01/06/2023

Глобиха Amazon с 30 млн. до...

Amazon ще плати 30 млн. долара...
01/06/2023

Подробности за Migraine - у...

Microsoft сподели подробности за вече поправен...
01/06/2023

Лов на заплахи в шест стъпки

Откриването на  заплахите, преди те да...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!