Търсене
Close this search box.

192 GB RAM за по-малко от 1000 лв

Компанията Mushkin пусна три комплекта памет DDR5 SODIMM с капацитет 96 GB, но засега има  само едно място, където един от комплектите е пуснат за предварителна поръчка, и вероятно никога няма да познаете къде.

Насочете се към Южна Африка, където Wootware вече приема поръчки за MRA5S480FGGD48GX2 за 5 449 ранда(отваря се в нов раздел) (около 490 лв) за 96 GB (два 48-гигабайтови модула Redline RAM).

Това е значително по- малко от препоръчителната цена на дребно от 6599 ранда (около 605 лв), но все пак е доста висока цена спрямо това, което бихте получили от DDR4. Например Amazon продава два модула памет с капацитет 32 GB за малко под 98 USD. Това е около 1,5 долара за GB в сравнение с 3 долара за GB за частите на Mushkin.

До 50% повече RAM

Онлайн търговецът на дребно твърди, че наличностите – с номинален клас CL40 и тактова честота 4,8 GHz – се очакват на 23 май, но не знаем дали другите търговци на дребно в САЩ (Newegg, Amazon). Никъде другаде онлайн не успяхме да открием налични SKU (MRA5S520HHHD48GX2 и MRA5S560LKKD48GX2), които са с по-висока тактова честота (съответно 5200 и 5600 MHz).

Corsair и Crucial също ще пуснат на пазара 24GB и 48GB DDR5 SODIMM по-късно тази година

Освен че е първият тип памет, който предлага ECC (код за корекция на грешки) по подразбиране, DDR5 е и първият, който предлага небинарна памет, предоставяйки 24GB и 48GB на един модул, за да запълни празнината в капацитета между 16GB и 32GB и последния и неуловимия, все още не пуснат на пазара капацитет от 64GB. Това е 50% подобрение в сравнение с DDR4 и чудесна новина за всички потребители, които се нуждаят от големи количества памет за взискателни приложения (редактиране на видео, снимки, рендериране и т.н.).

За собствениците на лаптопи с възможност за надграждане на слотовете за памет това означава, че ултратънките лаптопи теоретично могат да надграждат до 48 GB DDR5 памет, а традиционните преносими компютри и лаптопите за мобилни работни станции (и мини компютрите с четири свободни слота) могат да увеличат капацитета си съответно до 96 GB и 192 GB RAM. Сега не става дума за преносими модели като Mediaworkstation a-X2P (който по същество е преносима настолна работна станция), а по-скоро за сегашните лаптопи, които могат да предложат 128 GB RAM.

RAM и отвъд

Струва си да се отбележи, че официалният максимален капацитет на паметта на всеки лаптоп често е само теоретична граница, тъй като производителите не могат да тестват всички съществуващи (или бъдещи) модули памет. Надграждането на оперативната памет е най-лесният начин за ускоряване на работата на лаптопа, тъй като за разлика от смяната на твърдия диск с SSD не изисква клониране на диска или миграция на операционната система.

Общо правило е, че колкото по-бърза е паметта, толкова по-добре, а колкото повече слотове за памет има системата, толкова по-голяма е наличната пропускателна способност на паметта. Системната памет се е развивала през годините, за да осигури по-голяма пропускателна способност, като същевременно консумира по-малко енергия (което е довело до появата на DDR или LPDDR с ниска консумация на енергия). HBM (високоскоростна памет) е друг специален вид памет, която осигурява много голяма пропускателна способност за захранване на CPU (Apple M2) или GPGPU (като Nvidia H100).

Бъдещето на паметта може да дойде и от сравнително неизвестна компания, наречена Neo Technology, която иска да въведе 3D архитектура в сегашния 2D производствен процес на RAM – подобно на това, което се случи с NAND чрез технология, наречена 3D X-DRAM.

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

30 май 2024

OmniVision призна за атака с рансъмуер

Гигантът в областта на производството на полупроводници OmniVision ...
29 май 2024

Пуснат е експлойт за FortiSIEM с максимална тежест

Изследователи в областта на сигурността публикуваха доказателство з...
29 май 2024

Операторът на NYSE Intercontinental Exchange по...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ ...
29 май 2024

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим към пропуски в сигур...
29 май 2024

Christie's потвърждава пробив от RansomHub

Christie’s потвърди, че е претърпяла инцидент със сигурността...
28 май 2024

Потребителите на блокери на реклами имат пробле...

Много потребители съобщават, че видеоклиповете в YouTube автоматичн...
28 май 2024

VMware е била използвана в неотдавнашната хакер...

MITRE сподели информация за това как свързаните с Китай хакери са и...
Бъдете социални
Още по темата
27/05/2024

Войната за чиповете

Производителят на машини за чипове ASML...
13/05/2024

Уменията в областта на насл...

  От COBOL до Pascal и...
05/05/2024

Олимпиада под прицел

Въпреки че служителите на Олимпийските игри...
Последно добавени
30/05/2024

OmniVision призна за атака ...

Гигантът в областта на производството на...
29/05/2024

Пуснат е експлойт за FortiS...

Изследователи в областта на сигурността публикуваха...
29/05/2024

Операторът на NYSE Intercon...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!