Търсене
Close this search box.

2022 г. счупи всички рекорди за DDoS атаки

Най-големият руски доставчик на интернет услуги Ростелеком твърди, че 2022 г. е била рекордна за разпределени атаки за отказ на услуги (DDoS), насочени към организации в страната.

DDoS атаките са кибератаки, които имат за цел да направят недостъпен даден уебсайт или услуга, свързан с интернет, като го претоварват с много заявки, които изчерпват възможностите на сървъра да приема нови връзки, в резултат на което услугата не реагира.

Хактивисти използват DDoS атаки и от двете страни на украинско-руския конфликт, за да нарушат работата на критични услуги, обикновено като отмъщение за действия или съобщения, свързани с продължаващата война.

В доклад, публикуван днес, Ростелеком съобщава, че експертите му са регистрирали 21,5 милиона критични уеб атаки, насочени към около 600 руски организации от различни отрасли, включително телекомуникациите, търговията на дребно, финансовия и публичния сектор.

Най-мощната DDoS атака, регистрирана от Ростелеком, е била 760 GB/s, почти два пъти по-голяма от най-мощната атака през предходната година, а най-дългата DDoS атака е продължила почти три месеца.

Претоварване

Най-атакуваният регион през 2022 г. е бил Москва, където се намират най-голям брой от водещите руски компании. От Ростелеком твърдят, че са засекли над 500 000 опита за DDoS, насочени към структурите в града.

Март бележи началото на атаките, докато май 2022 г. е кулминационната точка на DDoS дейностите. Ростелеком казва, че произходът на тези атаки въз основа на IP адресите е бил от Съединените щати, докато целите са били в банковия сектор.

Скокът на атаките съвпада с времето, когато Сбербанк, една от най-големите руски банки, съобщи, че е претърпяла най-значителната DDoS атака, която някога е виждала, с измерена скорост от 450 GB/s.

Също така през май 2022 г. ИТ армията на Украйна обяви, че е нарушила дистрибуцията на алкохолни напитки в Русия, след като се е насочила към важен онлайн портал.

 

Обемът на атаките остава относително стабилен от юли до декември 2022 г., но е значително по-нисък в сравнение с второто тримесечие на 2022 г. След това обаче руският интернет доставчик твърди, че атаките са станали по-сложни и целенасочени.

През декември 2022 г. атака срещу банка ВТБ, втората по големина финансова институция в Русия, е принудила мобилните приложения и основния уебсайт на банката да излязат от мрежата за няколко дни.

Кибератаки, насочени към държавата

Около 80% от всички кибератаки, насочени към руски организации, са били DDoS, но Ростелеком регистрира и атаки срещу уязвимости на уебсайтове.

Тези уязвимости включват изпълнение на произволни команди след успешно използване на уязвимост (10%), обхождане на пътища (4%), включване на локални файлове (3%), инжектиране на SQL (3%) и скриптиране на други сайтове (1%).

 

Най-голям брой кибератаки през 2022 г. са насочени към публичния сектор – 30% от всички регистрирани инциденти, което е 12 пъти повече, отколкото през 2021 г.

Забележителни 25% са били насочени към финансови институти и услуги. Ростелеком смята, че мотивът за тези атаки е бил да се създадат смущения във висококритичния икономически сектор, както и да се получи достъп до бази данни, съдържащи финансова информация и лични данни на клиентите.

На трето място, с 16 % от всички кибератаки, са образователните институции, които според Ростелеком може да са били атакувани заради връзките им с руски компании.

През март 2022 г. базираният в Москва производител на месо „Мираторг агробизнес холдинг“ обяви, че е претърпял катастрофална кибератака, която е включвала и криптиране на данни, което е довело до прекъсване на дистрибуцията на храни на пазара.

Графики и данни: Ростелеком

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

18 май 2024

Бивш лидер на OpenAI: Безопасността е "на заден...

Ян Лейке, който ръководеше екипа на OpenAI „Super Alignment&#...
18 май 2024

Киберсигурността в надпревара за разобличаване ...

Кевин Мандия, главен изпълнителен директор на Mandiant в Google Clo...
17 май 2024

Измамите с фалшиви фактури все още са сериозна ...

Измамите с фалшиви фактури не са нова тенденция, показват проучвани...
17 май 2024

Петима обвинени за киберсхеми в полза на оръжей...

Днес Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения на пе...
17 май 2024

Шпионската група "Маската" се появява отново сл...

Група за съвременни постоянни заплахи (APT), която не е била в дейс...
16 май 2024

400 000 Linux сървъра са засегнати от ботнета E...

Разширяването на ботнета Ebury Linux продължава без прекъсване през...
16 май 2024

Intel публикува 41 препоръки за сигурност за на...

Гигантът в областта на чиповете е пуснал пачове за повечето от тези...
16 май 2024

Украински и латвийски телевизии бяха отвлечени

Само в Украйна бяха прекъснати поне 15 телевизионни канала, което, ...
Бъдете социални
Още по темата
16/05/2024

Украински и латвийски телев...

Само в Украйна бяха прекъснати поне...
10/05/2024

Полша твърди, че руски воен...

Полша съобщава, че подкрепяна от държавата...
07/05/2024

Amnesty International посоч...

Нарастващото количество технологии за наблюдение, които...
Последно добавени
18/05/2024

Бивш лидер на OpenAI: Безоп...

Ян Лейке, който ръководеше екипа на...
18/05/2024

Киберсигурността в надпрева...

Кевин Мандия, главен изпълнителен директор на...
17/05/2024

Измамите с фалшиви фактури ...

Измамите с фалшиви фактури не са...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!