Търсене
Close this search box.

2023: Британският бизнес претърпя киберщети за над 30 млрд. паунда

Киберпрестъпленията са нанесли значителни щети на бизнеса в Обединеното кралство през миналата година, показва ново проучване

Според ново проучване киберпрестъпленията са стрували на бизнеса в Обединеното кралство над 30,5 млрд. паунда през 2023 г., като повече от една четвърт от всички фирми в страната са били засегнати от атаки.

Анализът на доставчика на интернет услуги Beaming установи, че най-засегнати са били малките предприятия, като броят на нарушенията е нараснал с 42% от 2019 г. насам, а разходите за киберпрестъпления са се увеличили четири пъти.

Като цяло общите разходи за пробиви в киберсигурността са със 138% по-високи от цифрата 12,8 млрд. паунда за 2019 г., когато Beaming за последен път проведе проучване сред бизнеса относно киберпрестъпленията.

Средните разходи за инцидент, включващи разходи за подмяна на ИТ активи, възстановяване на данни и финансови санкции, възлизат на 5500 паунда.

„Въпреки че големите предприятия се оказват по-устойчиви на киберпрестъпления, разходите за нарушаване на сигурността им нарастват, а малките и средни предприятия (МСП) са засегнати по-силно от всякога“, заяви Соня Близард, управляващ директор в Beaming.

Въпреки че процентът на киберпрестъпленията е намалял при предприятията с над 250 служители и при едноличните предприятия, той се е увеличил във всички сегменти на МСП.

При малките предприятия, в които работят между 11 и 50 души, се наблюдава най-рязко нарастване на жертвите – с 42% от 2019 г. насам, а разходите са се увеличили с 396%. Повече от осем от десет предприятия с повече от десет души персонал бяха засегнати.

Нивото на киберпрестъпленията е най-високо в Уелс, Йоркшир и Хъмбър и Югозападна Англия, където според проучването повече от половината предприятия са станали жертва на киберпрестъпления. Разходите са най-високи в Лондон, където фирмите са загубили общо 7,1 млрд. паунда поради инциденти през годината.

Проучването установи, че най-често от киберпрестъпленията са засегнати производствените и финансовите фирми, като повече от 85% от тях са имали нарушения през миналата година.

Фишингът е най-често срещаният вид атака, като през 2023 г. жертви ще станат 679 000 предприятия. Същевременно злонамереният софтуер е взел около 426 000 жертви в Обединеното кралство, което е струвало почти 2,6 млрд. паунда.

Според Beaming се наблюдава ръст на атаките със социален инженеринг – от 2 % на 7 %, а атаките от типа ransomware и DDoS се увеличават от едва общо  1 % от бизнеса до по 5 % всяка.

През 2023 г. 412 000 предприятия са изгубили чувствителна информация или са претърпели други проблеми с киберсигурността, дължащи се на служители или изпълнители, което е струвало около 1,6 млрд. паунда през миналата година.

Киберпрестъпленията имат емоционално въздействие

Проучването разглежда и емоционалната цена на нарушенията, като почти всички ръководители на предприятия заявяват, че са претърпели някаква форма на емоционално страдание след атака, а четирима от всеки десет заявяват, че се притесняват да не загубят клиенти.

Същевременно проучването установи, че предприятията от всякакъв мащаб са увеличили инвестициите си в киберсигурност, като повечето от тях вече провеждат обучение по киберсигурност.

Ускорило се е и внедряването на сложни инструменти, като например защитни стени за периметъра на мрежата, технология за VPN от място до място и устройства за унифицирано управление на заплахите.

„Предприятията инвестират в обучение и технологии, но са подложени на постоянни атаки“, каза Близард. „Така че, тъй като използването на технологии помага на бизнеса да се развива, инвестициите в обучение по киберсигурност също трябва да се поддържат.“

 

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

19 април 2024

Замбия арестува 77 души в операция за киберпрес...

Компанията за фалшиви телефонни центрове извършва онлайн  и други и...
18 април 2024

Платформата за фишинг LabHost е закрита от прав...

LabHost, голяма платформа за фишинг като услуга, е била затворена к...
18 април 2024

Компания за управление на киберриска набра 21 м...

В сряда компанията за риск мениджмънт CyberSaint обяви, че е набрал...
18 април 2024

Болница в Кан с 869 легла и 2100 служителя прет...

Болница „Симон Вейл“ в Кан (CHC-SV) обяви, че във вторн...
18 април 2024

Akira ransomware е събрала 42 млн. долара от ре...

Според съвместна препоръка на ФБР, CISA, Европейския център за кибе...
18 април 2024

Вариант на LockBit 3.0 генерира персонализиран,...

Изследователите на Kaspersky са открили новия вариант, след като са...
18 април 2024

Групата "Sandworm" е основното звено за киберат...

Но дори и да се е фокусирала върху това, сложната група за заплахи ...
Бъдете социални
Още по темата
17/04/2024

Пробивът на паролите в Sise...

Експертите се опасяват, че компрометирането на...
16/04/2024

UnitedHealth Group отчете 8...

UnitedHealth Group отчете 872 млн. щатски...
15/04/2024

За проблемите с работната с...

  За проблемите с работната сила...
Последно добавени
19/04/2024

Замбия арестува 77 души в о...

Компанията за фалшиви телефонни центрове извършва...
18/04/2024

Платформата за фишинг LabHo...

LabHost, голяма платформа за фишинг като...
18/04/2024

Компания за управление на к...

В сряда компанията за риск мениджмънт...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!