Търсене
Close this search box.

2023: Кибератака на всеки 39 секунди

Кибератаките продължават да бъдат причина за безпокойство за бизнеса. Въпреки че е постигнат голям напредък в борбата с този проблем, способността на заплахите да се приспособяват, съчетана с други фактори, като например нарастването на броя на работещите от разстояние или увеличаването на броя на устройствата с достъп до интернет, означава, че киберпрестъпленията продължават.

Според проучване на Cybersecurity Ventures през 2023 г. на всеки 39 секунди е имало кибератака, което означава над 2200 случая на ден. Това контрастира с данните за 2022 г., когато инцидент е възниквал на всеки 44 секунди. Този по-бърз темп на атаките тревожи специалистите от бранша, които са изправени пред все по-сложни заплахи, създадени с цел заобикаляне на протоколите за киберсигурност.

За организациите е важно да са наясно с видовете кибератаки, които в момента са в полезрението на специалистите по киберсигурност, за да могат да адаптират протоколите си за по-ефективно справяне с тези заплахи.

Най-важните кибератаки през 2023 г.

2023 г. е белязана от три вида атаки, които се превърнаха в приоритет за екипите по киберсигурност. По-долу оценяваме тяхното развитие през последните няколко месеца.

Атаки със зловреден софтуер:

Това е терминът, използван за обозначаване на злонамерен софтуер. Заплахите използват злонамерен софтуер, за да нахлуят, повредят или изключат компютри, компютърни системи, мрежи и устройства, като често поемат контрола върху някои от операциите на системата. В семейството на зловредния софтуер има различни видове атаки, които компрометират сигурността и вътрешните системи на компаниите. Той е една от най-големите заплахи през 2023 г. и в момента има 1 млрд. активни зловредни софтуера.

Атаки с рансъмуер:

Нападенията с рансъмуер са свързани с изнудване на потребителите.
Това е форма на злонамерен софтуер, използван за криптиране на файлове или блокиране на достъпа до система или устройство. Рансъмуерът обикновено засяга всички видове организации, независимо от техния размер, но особено тези, които използват и съхраняват критична информация. След като зловредният  софтуер бъде инсталиран, киберпрестъпниците искат откуп от жертвите си в замяна на отключване на достъпа до системата. Според нашата електронна книга “Бягство от лабиринта на рансъмуера” атаките с рансъмуер са били най-голямата заплаха през 2023 г., като показват 95% увеличение на честотата им на годишна база.

Фишинг атаки:

Това е най-широко познатата форма на атака, тъй като засяга крайния потребител и има тенденция да оказва влияние върху ежедневните ни дейности. Въпреки по-голямата осведоменост за тази заплаха, през последните месеци се появиха нови форми, които продължават да превръщат фишинга в един от най-често срещаните проблеми. Благодарение на последните технологии и използването на изкуствен интелект, киберпрестъпниците успяха да усъвършенстват своите техники, като симулират гласа на познати чрез вишинг или стартират смъчинг атаки, извършвани чрез SMS или WhatsApp.

Като се има предвид този устойчив пейзаж от заплахи, от решаващо значение е както за организациите, така и за потребителите да са наясно с опасностите от тези често срещани атаки, както и с тяхната еволюция и развитие. Възприемането на този подход ще направи откриването по-ефективно и ще засили мерките за защита през следващите месеци, докато работим за постигане на целта за намаляване на дневния брой кибератаки през новата година.

Източник: antivirus.bg

Подобни публикации

19 април 2024

Замбия арестува 77 души в операция за киберпрес...

Компанията за фалшиви телефонни центрове извършва онлайн  и други и...
18 април 2024

Платформата за фишинг LabHost е закрита от прав...

LabHost, голяма платформа за фишинг като услуга, е била затворена к...
18 април 2024

Компания за управление на киберриска набра 21 м...

В сряда компанията за риск мениджмънт CyberSaint обяви, че е набрал...
18 април 2024

Болница в Кан с 869 легла и 2100 служителя прет...

Болница „Симон Вейл“ в Кан (CHC-SV) обяви, че във вторн...
18 април 2024

Akira ransomware е събрала 42 млн. долара от ре...

Според съвместна препоръка на ФБР, CISA, Европейския център за кибе...
18 април 2024

Вариант на LockBit 3.0 генерира персонализиран,...

Изследователите на Kaspersky са открили новия вариант, след като са...
18 април 2024

Групата "Sandworm" е основното звено за киберат...

Но дори и да се е фокусирала върху това, сложната група за заплахи ...
Бъдете социални
Още по темата
17/04/2024

Пробивът на паролите в Sise...

Експертите се опасяват, че компрометирането на...
16/04/2024

UnitedHealth Group отчете 8...

UnitedHealth Group отчете 872 млн. щатски...
15/04/2024

За проблемите с работната с...

  За проблемите с работната сила...
Последно добавени
19/04/2024

Замбия арестува 77 души в о...

Компанията за фалшиви телефонни центрове извършва...
18/04/2024

Платформата за фишинг LabHo...

LabHost, голяма платформа за фишинг като...
18/04/2024

Компания за управление на к...

В сряда компанията за риск мениджмънт...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!