30 години уязвимости

Тенденциите в киберпрестъпността винаги се променят. През 30-те години от основаването на Panda Security сме виждали всичко – от компютърни вируси, доставяни от дискети, зловредни прикачени файлове, троянски коне и софтуер за откуп, до хакерски атаки на живо и безфайлови заплахи. Всъщност, парадоксално, еволюцията и промяната могат да се разглеждат като единствените константи в киберпрестъпността. Има обаче още един общ елемент, който обединява много от най-известните киберпрестъпления през последните 30 години: уязвимостите.

Най-добрият приятел на киберпрестъпниците

Уязвимостите в операционните системи и приложенията са една от най-популярните точки за проникване на киберпрестъпления. Всъщност според едно проучване до края на 2020 г. 99% от успешно експлоатираните уязвимости са известни преди инцидента. Тук разглеждаме някои от най-важните уязвимости през последните 30 години и инцидентите, които те са причинили.

Morris Worm (1988 г.). За да видим един от първите примери за компютърен вирус, който се възползва от известни уязвимости, трябва да се върнем в 1988 г., две години преди изобретяването на World Wide Web. Morris Worm е един от първите компютърни червеи, които се разпространяват чрез интернет. Той използваше известни уязвимости в Unix Sendmail, rsh/rexec, както и слаби пароли. Въпреки че намерението на създателя му не е било да причини щети, а по-скоро да подчертае слабостите в сигурността, той е причинил щети за между 100 000 и 10 000 000 USD.

SQL Slammer (2003 г.). SQL Slammer е друг червей, който през 2003 г. заразява около 75 000 машини само за десет минути. Той предизвика отказ на услугата за няколко интернет доставчици и драстично забави интернет трафика. За да се разпространи толкова бързо, SQL Slammer използва уязвимост в препълването на буфера в SQL Server на Microsoft. Шест месеца преди инцидента Microsoft пусна кръпка за отстраняване на тази грешка.

Zotob (2005 г.). Този червей, който зарази системи с различни операционни системи на Microsoft, включително Windows 2000, използваше различни уязвимости, включително уязвимостта MS05-039 в услугите Plug & Play. Той принуждаваше заразените машини да се рестартират непрекъснато; при всяко рестартиране на компютъра се създаваше ново копие на Zotob. Въпреки че не засягаше голям брой компютри, той имаше голямо въздействие върху жертвите си: Изчислено е, че засегнатите компании са похарчили средно 97 000 щатски долара за почистване на зловредния софтуер от системите си и са имали нужда от около 80 часа, за да дезинфекцират системите си.

Conficker (2008 г.). Conficker е червей, който е открит за първи път през ноември 2008 г. Той използва няколко уязвимости, включително една в мрежова услуга, открита в няколко версии на Windows, като Windows XP, Windows Vista и Windows 2000. С разпространението си Conficker използва заразените компютри за създаване на ботнет. Смята се, че той е заразил между 9 и 15 милиона компютъра. Въпреки че се разпространяваше много широко, Conficker не причини големи щети.

Stuxnet (2010 г.). През юни 2010 г. кибератака, наречена Stuxnet, успя да унищожи центрофугите в иранска ядрена електроцентрала. Въпреки че се смята, че Stuxnet е попаднал в системите на електроцентралата чрез пробив, за да се разпространи, той е използвал четири уязвимости от типа “нулев ден”, както и същите уязвимости, които е използвал Conficker.

EternalBlue (2017 г.). EtenernalBlue е името на уязвимост в протокола Microsoft Server Message Block (SMB). Тази уязвимост придоби известност през 2017 г., когато беше използвана за извършване на глобалните атаки с рансъмуер WannaCry. Тези атаки засегнаха компютри в над 150 държави и причиниха щети за приблизително 4 млрд. долара по целия свят. Тази уязвимост беше използвана и при атаките с рансъмуер NotPetya. За тази уязвимост беше налична кръпка един месец преди удара на WannaCry.

BlueKeep (2019 г.). През май 2019 г. беше открита уязвимост в операционните системи Windows, наречена BlueKeep, която засегна до един милион устройства. Тя съществуваше в протокола за отдалечен работен плот и един месец след като беше установена, фирмите за сигурност започнаха да откриват опити за използване на тази уязвимост.

Тези уязвимости са само част от уязвимостите, които са оказали влияние през годините. Всяка година обаче се откриват десетки хиляди нови уязвимости, които могат да представляват сериозен проблем за киберсигурността на малки, средни и големи организации. Ето защо Panda Security предлага на своите клиенти специфични решения за отстраняване на уязвимости, както и ресурси, за да могат те да се информират за най-важните уязвимости. В 30-годишния опит на Panda Security сме видели хиляди уязвимости и хиляди киберинциденти, причинени от тях.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

Как да избегнете прегарянето в екипа си по кибе...

Въпреки че кибератаките се увеличават през последните години, една ...
30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за края на тази година, известн...
30 май 2023

Нов хакерски форум пусна данните на 478 000 чле...

База данни за известния хакерски форум RaidForums е изтекла в интер...
30 май 2023

CosmicEnergy е способен да спре електрическата ...

Руски софтуер, който може да изключва (или включва) промишлени маши...
29 май 2023

AceCryptor: Мощно оръжие на киберпрестъпниците

От 2016 г. насам за опаковане на множество щамове на зловреден софт...

Какво трябва да знаем за сигурността на 5G мреж...

5G променя правилата на играта за мобилната свързаност, включително...
28 май 2023

Computex 2023: всичко, което трябва да знаете з...

Computex 2023 се провежда от 29 май до 2 юни Изложението Computex 2...
Бъдете социални
Още по темата
27/05/2023

С летния сезон фишинг и BEC...

Фишинг кампаниите, насочени към пътуващи, се...
25/05/2023

Справяне с недостига на тал...

  Нуждата от квалифициран персонал за...
19/05/2023

Netflix предупреждава парт...

На хората може да не им...
Последно добавени
31/05/2023

Как да избегнете прегарянет...

Въпреки че кибератаките се увеличават през...
30/05/2023

Бели хакери спечелиха 105 0...

Няколко недостатъка в сигурността, открити в...
30/05/2023

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!