Търсене
Close this search box.

34 киберпрестъпници са арестувани в Испания за онлайн измами за милиони долари

Испанските правоприлагащи органи обявиха, че са арестувани 34 членове на престъпна група, която е извършвала различни онлайн измами и е реализирала незаконни печалби в размер на около 3 млн. евро (3,2 млн. долара).

Властите са извършили обиски в 16 населени места в Мадрид, Малага, Уелва, Аликанте и Мурсия, като са иззели две симулирани огнестрелни оръжия, меч катана, бейзболна бухалка, 80 000 евро в брой, четири автомобила от висок клас и компютърни и електронни материали на стойност хиляди евро.

При операцията е разкрита и база данни с кръстосани данни за четири милиона души, която е била събрана след проникване в бази данни на финансови и кредитни институции.

Измамите, които са били извършвани чрез електронна поща, SMS-и и телефонни обаждания, са включвали заплахите, които са се представяли за банки и електроснабдителни дружества, за да измамят жертвите, като в някои случаи дори са извършвали обаждания от типа „син в беда“ и са манипулирали известия за доставка от технологични фирми.

В един от случаите се съобщава, че злосторниците са се възползвали от позицията на член на организацията в международна технологична фирма, за да пренасочат компютърни и електронни продукти от доставчици към престъпната организация.

При друга измама измамниците са получили неоторизиран достъп до клиентски бази данни във финансови институции, добавили са средства към сметките на клиентите, след което са се свързали с тях, за да ги информират за предполагаем грешен депозит, който те е трябвало да върнат, като кликнат върху фалшива връзка, която е заснела техните идентификационни данни.

Твърди се, че киберпрестъпната мрежа е печелила пари и от предлагане за продажба на фалшиви уебсайтове на банки, програми за масови съобщения и събирана информация чрез специализирани форуми.

„Лидерите на мрежата са използвали фалшиви документи, възползвали са се от спууфинг техники, за да скрият самоличността си, и са инвестирали печалбите си в криптоактиви“, казва агенцията.

Развитието на ситуацията идва месеци след като испанската национална полиция арестува 55 души от базираната в Барселона група, известна като „Черните пантери“, които бяха обвинени, че са превзели банкови сметки чрез подмяна на SIM карти, като са откраднали около 250 000 евро от близо 100 души.

Според CloudSEK тя следва и разкриването на нова схема за пране на пари, при която базирани в Китай измамници използват комбинация от фалшиви приложения за бързи кредити и индийския унифициран интерфейс за плащания (UPI), за да заблудят жертвите и да ги накарат да се разделят със средствата си.

Измамата включва създаване на приложения за незабавни заеми за Android, които, когато бъдат инсталирани от жертвите, търсят тяхната лична и финансова информация, да не говорим, че ги принуждават да предоставят натрапчиви разрешения за извличане на чувствителни данни, съхранявани в устройствата.

„Понастоящем доставчиците на UPI услуги работят без покритие по Закона за предотвратяване на изпирането на пари (PMLA)“, казват изследователите по сигурността Спарш Кулшреста и Бхавик Малхотра. „Измамниците манипулират мобилните номера, свързани с акаунтите на жертвите, за да инициират незаконни транзакции“.

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

19 април 2024

Замбия арестува 77 души в операция за киберпрес...

Компанията за фалшиви телефонни центрове извършва онлайн  и други и...
18 април 2024

Платформата за фишинг LabHost е закрита от прав...

LabHost, голяма платформа за фишинг като услуга, е била затворена к...
18 април 2024

Компания за управление на киберриска набра 21 м...

В сряда компанията за риск мениджмънт CyberSaint обяви, че е набрал...
18 април 2024

Болница в Кан с 869 легла и 2100 служителя прет...

Болница „Симон Вейл“ в Кан (CHC-SV) обяви, че във вторн...
18 април 2024

Akira ransomware е събрала 42 млн. долара от ре...

Според съвместна препоръка на ФБР, CISA, Европейския център за кибе...
18 април 2024

Вариант на LockBit 3.0 генерира персонализиран,...

Изследователите на Kaspersky са открили новия вариант, след като са...
Бъдете социални
Още по темата
19/04/2024

Замбия арестува 77 души в о...

Компанията за фалшиви телефонни центрове извършва...
15/04/2024

CP3O е арестуван

Министерството на правосъдието на САЩ обяви...
13/04/2024

Подъл скимер на кредитни ка...

Изследователи в областта на киберсигурността са...
Последно добавени
19/04/2024

Замбия арестува 77 души в о...

Компанията за фалшиви телефонни центрове извършва...
18/04/2024

Платформата за фишинг LabHo...

LabHost, голяма платформа за фишинг като...
18/04/2024

Компания за управление на к...

В сряда компанията за риск мениджмънт...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!