5 стълба на ИТ сигурността (според NHS)

Националната здравна служба на Обединеното кралство (NHS) е редовна мишена за хакери и киберпрестъпници. Информационните технологии на NHS, в които се съхраняват медицинските досиета на близо 60 милиона пациенти, са златна мина за ценни лични данни. А атаките срещу системите на NHS могат значително да нарушат здравното обслужване в Обединеното кралство – като неотдавнашната атака с рансъмуер, която извади от строя няколко ключови системи в Северна Ирландия.

Тъй като NHS е силно зависима от своите ИТ системи, правителството на Обединеното кралство очерта нова стратегия за подобряване на киберсигурността до 2030 г. Стратегията има пет ключови „стълба“, които ще помогнат да се осигури подобрена устойчивост на ИТ в цялата организация.

Стълб #1 – Приоритет на грижите за пациентите
Първата стъпка към киберустойчивостта на информационните технологии на НЗС е да се идентифицират системите, при които смущенията ще имат най-голямо отрицателно въздействие върху пациентите. Това може да се отнася до кражба/изтичане на лична информация или до системи, които са необходими за предоставяне на услуги от критично значение. Всички бъдещи усилия в областта на киберсигурността трябва да се основават на защитата на пациентите и тяхното здраве.

Стълб № 2 – Подобряване на сътрудничеството
Националната здравна служба е разделена на няколко регионални структури, наречени „тръстове“. Въпреки че NHS има общи цели, всеки тръст определя свой собствен бюджет и стратегия за постигането им – включително и за ИТ сигурността. В рамките на новия план за киберсигурност тръстовете на NHS ще бъдат насърчавани да работят в по-тясно сътрудничество, като обединяват ресурси и експертен опит, за да могат да реагират по-бързо на инциденти и да сведат до минимум смущенията.

Стълб № 3 – Повече обучения по киберсигурност
NHS разработва своя собствена „кибер работна сила“ – експерти по ИТ сигурност, натоварени със задачата да помагат за разработването и укрепването на защитата срещу нападатели. Сега обаче, когато много клинични задачи включват поне малко ИТ, на всички служители ще бъде предоставено основно обучение по киберсигурност, за да се помогне за повишаване на общите стандарти в организацията.

Стълб № 4 – Вградена киберсигурност
При много предишни проекти сигурността е била от второстепенно значение – ИТ специалистите на НЗС е трябвало да доизграждат защитите за сигурност, след като новата система вече е била внедрена. Известно е, че този подход създава проблеми и увеличава риска от пробив.

В бъдеще ИТ проектите ще се занимават със сигурността още от най-ранните етапи на планиране. Чрез „вграждане на сигурността в рамката на нововъзникващите технологии“ NHS ще може по-добре да се защитава от заплахи.

Стълб № 5 – Подобряване на реакциите при инциденти
Болниците може и да са „лицето“ на NHS, но има стотици други организации, които съставляват службата – като клиники, кабинети на общопрактикуващи лекари и домове за грижи. Новата стратегия ще предложи подкрепа на всички организации в областта на здравеопазването и грижите, за да им помогне да защитят по-добре себе си и своите пациенти от киберпрестъпници.

Още информация
NHS определи тези пет стълба като ключови области, в които трябва да се работи, а пълният план за изпълнение ще бъде представен това лято. Този подробен план ще документира как NHS ще прилага новата стратегия и как ще измерва успеха на усилията си.

За британските граждани тази нова стратегия е чудесна новина – доказателство, че НЗС е решена да защитава всеки аспект на тяхното здраве и неприкосновеност на личния живот.

 

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

1 юни 2023

Подробности за Migraine - уязвимост на Apple macOS

Microsoft сподели подробности за вече поправен недостатък в Apple m...

Лов на заплахи в шест стъпки

Откриването на  заплахите, преди те да са ви открили, е от ключово ...
31 май 2023

Уязвимостта в Barracuda е използвана минимум 7 ...

Фирмата за корпоративна сигурност Barracuda разкри във вторник, че ...

Как да избегнете прегарянето в екипа си по кибе...

Въпреки че кибератаките се увеличават през последните години, една ...
30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за края на тази година, известн...
30 май 2023

Нов хакерски форум пусна данните на 478 000 чле...

База данни за известния хакерски форум RaidForums е изтекла в интер...
Бъдете социални
Още по темата
25/05/2023

Справяне с недостига на тал...

  Нуждата от квалифициран персонал за...
23/05/2023

Изтичат ли чувствителни дан...

За никого не е тайна, че...
16/05/2023

Новите операции за кражба н...

Пазарът на зловреден софтуер за кражба...
Последно добавени
01/06/2023

Подробности за Migraine - у...

Microsoft сподели подробности за вече поправен...
01/06/2023

Лов на заплахи в шест стъпки

Откриването на  заплахите, преди те да...
31/05/2023

Уязвимостта в Barracuda е и...

Фирмата за корпоративна сигурност Barracuda разкри...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!