Търсене
Close this search box.

6% от служителите вкарват чувствителни данни в инструменти на GenAI като ChatGPT

Революционната технология на инструментите GenAI, като ChatGPT, носи значителни рискове за чувствителните данни на организациите. Но какво всъщност знаем за този риск? Ново изследване на компанията за сигурност на браузъри LayerX хвърля светлина върху обхвата и естеството на тези рискове. Докладът, озаглавен „Разкриване на истинския риск от излагане на данни на GenAI“, предоставя важни прозрения за заинтересованите страни в областта на защитата на данните и им дава възможност да предприемат проактивни мерки.

Числата зад риска ChatGPT

Чрез анализ на използването на ChatGPT и други генеративни приложения с изкуствен интелект сред 10 000 служители, докладът идентифицира ключови проблемни области. Една от тревожните констатации разкрива, че 6% от служителите са вмъкнали чувствителни данни в GenAI, като 4% се занимават с това рисково поведение всяка седмица. Това повтарящо се действие представлява сериозна заплаха за ексфилтрация на данни за организациите.

В доклада се разглеждат важни въпроси за оценка на риска, включително действителният обхват на използването на GenAI в работните групи на предприятията, относителният дял на действията „вмъкване“ в рамките на това използване, броят на служителите, които вмъкват чувствителни данни в GenAI, и тяхната честота, отделите, които използват GenAI най-често, и видовете чувствителни данни, които е най-вероятно да бъдат изложени на риск чрез вмъкване.

Използването и излагането на данни се увеличават

Едно от поразителните открития е 44% увеличение на използването на GenAI само през последните три месеца. Въпреки този ръст, средно само 19% от служителите на дадена организация понастоящем използват инструменти на GenAI. Въпреки това рисковете, свързани с използването на GenAI, остават значителни дори при сегашното ниво на приемане.

Проучването подчертава и разпространението на излагането на чувствителни данни. От служителите, използващи GenAI, 15% са участвали в поставянето на данни, като 4% са го правили седмично, а 0,7% – няколко пъти седмично. Това повтарящо се поведение подчертава спешната необходимост от надеждни мерки за защита на данните, за да се предотврати тяхното изтичане.

Изходният код, вътрешната бизнес информация и личната информация (PII) са водещите видове вмъкнати чувствителни данни. Тези данни са вмъкнати предимно от потребители от отделите за научноизследователска и развойна дейност, продажби и маркетинг и финанси.

Как да използвате доклада във вашата организация

Заинтересованите страни в областта на защитата на данните могат да използват представените в доклада данни, за да изградят ефективни планове за защита на данните GenAI. В ерата на GenAI е от решаващо значение да се оцени видимостта на моделите на използване на GenAI в рамките на организацията и да се гарантира, че съществуващите продукти могат да осигурят необходимата представа и защита. В противен случай заинтересованите страни трябва да обмислят приемането на решение, което предлага непрекъснато наблюдение, анализ на риска и управление в реално време на всяко събитие в рамките на сесията за сърфиране.

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

22 юни 2024

Пробивът в JAXA не е довел до изтичане на важна...

Японската космическа агенция твърди, че няма изтичане на класифицир...

Cyber Europe тества енергийния сектор

Седмото издание на Cyber Europe, едно от най-големите учения за киб...
22 юни 2024

ЕВРО 2024: Хакери удариха излъчването на Полша ...

Хакери нарушиха онлайн излъчването на мача на Полша с Австрия от Ев...
22 юни 2024

Panera Bread призна за изтичане на данни

Американската верига за бързо хранене Panera Bread е започнала да у...
21 юни 2024

Change Healthcare най-после с подробности за ат...

UnitedHealth за първи път потвърди какви видове медицински данни и ...
21 юни 2024

САЩ наложиха санкции на 12 ръководители на Kasp...

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерств...
Бъдете социални
Още по темата
20/06/2024

Хората не искат ИИ в нюзрума

Повечето читатели на новини от Обединеното...
19/06/2024

Защо ни трябват специфични ...

  Изкуственият интелект има потенциала да...
14/06/2024

Как да повишим киберсигурно...

Технологичният пейзаж се променя бързо, което...
Последно добавени
22/06/2024

Пробивът в JAXA не е довел ...

Японската космическа агенция твърди, че няма...
22/06/2024

Cyber Europe тества енергий...

Седмото издание на Cyber Europe, едно...
22/06/2024

ЕВРО 2024: Хакери удариха и...

Хакери нарушиха онлайн излъчването на мача...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!