68% от фирмите са засегнати от нарушаване на данните

Защитните стени оказаха голямо влияние върху съвременните техники за сигурност и се превърнаха в основа на сигурността на корпоративните мрежи. Тази технология действа като първа линия на защита и е задължителна за всяка компания с мрежова инфраструктура.

Ето защо някои организации се питат дали наистина се нуждаят от решение за защита на крайни точки, след като вече разполагат със защитна стена. Двете решения може да изглеждат сходни за някои потребители, но те предлагат различни нива на защита, така че внедряването и на двете е от ключово значение за постигане на оптимална сигурност. Решенията за крайни точки допълват решенията за периметъра, като защитават от атаки в рамките на мрежата и непрекъснато наблюдават дейността на приложенията, работещи на компютрите, и ги класифицират като надеждни или злонамерени в зависимост от това как се държат.

Неотдавнашно проучване разкри, че 68% от организациите са преживели целенасочена атака към крайни точки, която е компрометирала техните данни или ИТ инфраструктура, и че същият процент е нараснал при атаките към техните устройства в сравнение с предходната година.

Атаки на крайни точки за получаване на достъп до корпоративни мрежи

В миналото повечето заплахи за киберсигурността са идвали през мрежата. През последното десетилетие обаче тенденцията е те да получават достъп директно през крайната точка. Злонамерените извършители се насочват към устройствата като входна точка за корпоративните мрежи и използват просто странично движение като техника за постепенно заразяване на цялата мрежа, докато търсят ключови активи и данни. Този тип странично движение обикновено започва със заразяване или компрометиране на център за данни или облачен възел чрез използване на откраднати пълномощия.

След като влязат вътре, киберпрестъпниците сканират корпоративните мрежи за отклонения, като например неподправени устройства, необичайни услуги, работещи на портове, или уникални части от софтуера, които не се срещат в останалата част от мрежата, след което ги използват и лесно поемат контрола.

Основните заплахи за киберсигурността, пред които са изправени крайните точки на компаниите, включват:

  •  Ransomware: През последните години ransomware се превърна в един от най-често срещаните проблеми със сигурността на организациите. Успешна атака с ransomware може да парализира незащитена организация, като криптира критични файлове и блокира потребителите, докато не бъде платен откуп.
  • Фишинг: Подобно на ransomware, фишинг атаките станаха по-популярни, тъй като са сравнително лесни за изпълнение и често са успешни. Фишинг атаките имат няколко цели, вариращи от внедряване на зловреден софтуер до кражба на потребителски пълномощия или нарушаване на сигурността на данните.

Други видове зловреден софтуер и атаки без файлове:

В допълнение към рансъмуера има и други видове зловреден софтуер, които представляват заплаха за крайните точки на организацията. В зависимост от целта престъпниците могат да заразят тези устройства със зловреден софтуер, като например устройства за кражба на данни, руткитове или троянски коне.

  • Кражба на пълномощия: Киберпрестъпниците могат да инсталират кийлогъри, за да събират идентификационните данни за вход на потребителите или да получават разрешения за легитимни акаунти, като веднъж попаднали в легитимен потребителски акаунт, те могат да получат достъп до корпоративни ресурси или онлайн акаунти.

Предимства на комбинирането на мрежова и крайна сигурност

  • По-добре заедно: защитните стени филтрират уеб трафика и защитават предната част на мрежата, докато решенията за крайни точки защитават вътрешната мрежа и са в състояние да откриват атаки въз основа на поведението на приложенията. Освен това винаги наличието на няколко нива на защита е успокояващо, защото ако едното не успее да открие атака, следващото ниво ще го направи. Решенията XDR са създадени за тази цел и могат да генерират нови открития и да осигуряват автоматичен отговор на тях, като използват видимостта на това, което се случва в мрежата и крайните точки.
  • Усъвършенствана киберсигурност: комбинирането на двете технологии защитава корпоративните мрежи от зловреден софтуер, фишинг и атаки от типа „нулев ден“ или без зловреден софтуер, откупи и усъвършенствани постоянни заплахи (APTs) и други, независимо откъде идват атаките – чрез мрежата или крайните точки.
  • Подход с нулево доверие: за да се постигне подход за сигурност с нулево доверие, трябва да се изградят множество допълващи се нива на защита. Тези решения за мрежова и крайна киберсигурност, съчетани с прилагането на правила за сигурност, които ограничават ненужните привилегии за служителите на организацията, спомагат за постигането на подход на нулево доверие.

През третото тримесечие на 2022 г. Firebox-овете на WatchGuard са блокирали близо 5,5 милиона злонамерени домейни, а решенията за сигурност на крайни точки са блокирали 4 658 528 инцидента със злонамерен софтуер. Тези данни са показателни за настоящия пейзаж на заплахите и за критичната необходимост организациите да разполагат и с двете решения.

 

Източник: watchguard.com

Подобни публикации

27 септември 2023

Нова киберпрестъпна група е свързана със 7 фам...

Експерти по киберсигурност разкриха нова група за киберпрестъпления...
27 септември 2023

Microsoft разпространява Passkeys в Windows 11

Днес Microsoft официално въвежда поддръжка на клавишите passskeys в...
27 септември 2023

Излязоха резултатите от оценката на MITRE ATT&a...

Задълбочените, независими тестове са жизненоважен ресурс за анализи...
26 септември 2023

WatchGuard получи най-високото признание

WatchGuard е обявена за лидер в последния доклад на G2 Grid и е отл...
26 септември 2023

WatchGuard с награда за отлични постижения в об...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard е обявена за победит...
26 септември 2023

Рансъмуерът Akira мутира и се насочва към систе...

Откакто се появи като заплаха през март, рансъмуерът Arika продължи...
Бъдете социални
Още по темата
25/09/2023

Правилата за API на TikTok ...

Според учени новите условия за достъп...
19/09/2023

Хакването на полицията на М...

Хиляди данни за служителите на полицията...
15/09/2023

Международен ден на самолич...

Този блог е различен от тези,...
Последно добавени
27/09/2023

Нова киберпрестъпна група е...

Експерти по киберсигурност разкриха нова група...
27/09/2023

Microsoft разпространява P...

Днес Microsoft официално въвежда поддръжка на...
27/09/2023

Излязоха резултатите от оце...

Задълбочените, независими тестове са жизненоважен ресурс...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!