Търсене
Close this search box.

975 артестувани при глобална операция на Интерпол

В резултат на продължилата няколко месеца операция на Интерпол, подкрепена от Обединеното кралство и още 29 държави, за борба с киберпрестъпленията са арестувани 975 души.

В резултат на операция HAECHI-III са разрешени над 1600 случая и са конфискувани виртуални активи на стойност 129 975 440 щатски долара (107 млн. паунда).

Освен това са блокирани почти 2800 банкови сметки и сметки за виртуални активи, свързани с онлайн финансови престъпления. Интерпол заяви, че разследванията по време на операция HAECHI-III са довели до публикуването на 95 известия на Интерпол и до откриването на 156 нови тенденции в престъпността.

Интерпол предостави и някои подробности за разбивката на всяка операция и за това какъв е бил приносът им за общия размер на конфискацията на 100 млн. паунда + виртуални активи.

Двама престъпници, всеки от които е получил червени известия на Интерпол – световна заповед за арест – бяха проследени и задържани съответно в Гърция и Италия, след като присвоиха 28 млн. евро (24 млн. паунда) от 2000 корейски жертви.

Двойката е била издирвана от корейските власти по подозрение, че е участвала в глобална схема на Понци.

В друг случай правоприлагащите органи в Австрия и Индия разкриха киберпрестъпна банда, представяща се за служители на Интерпол. Тези заподозрени престъпници убедили жертвите да прехвърлят около 159 000 щатски долара (131 491 британски лири) чрез финансови институции, борси за криптовалути и онлайн карти за подаръци. Индийските власти щурмуваха кол центъра, конфискувайки четири портфейла с криптовалута и други доказателства за престъплението.

При операцията се появи новият протокол на Интерпол за бързо реагиране срещу изпирането на пари (ARRP). Новият световен механизъм на организацията за спиране на плащанията има за цел да улесни по-лесното трансгранично сътрудничество между европейските правоприлагащи органи с цел ограничаване на престъпни доходи.

ARRP даде възможност на полицията в Манчестър и Дъблин съвместно да проследи и конфискува около 1,2 млн. евро (1 млн. паунда), загубени от измами с бизнес имейли в Ирландия.

От януари насам протоколът е помогнал на редица държави да си върнат над 120 млн. долара (99 млн. паунда) незаконни приходи от измами в киберпространството, съобщи Интерпол.

Юрген Сток, генерален секретар на Интерпол, заяви, че успехът на тази операция се основава на два ключови елемента за правоприлагащите органи: „проследяване на парите и сътрудничество чрез Интерпол“.

„Подчертахме необходимостта от по-големи усилия за лишаване на престъпниците от техните незаконни печалби и при тази операция страните членки направиха точно това“, добави той.

Операция HAECHI-III е третата от поредица операции, предназначени за борба с киберпрестъпниците. През май 2021 г. операция HAECHI-I на Интерпол обедини повече от 40 специализирани служители на правоприлагащите органи в Азиатско-тихоокеанския регион, за да пресекат незаконни средства на обща стойност 83 млн. долара (68 млн. паунда), прехвърлени от жертви към извършители на финансови престъпления в кибернетичното пространство.

През септември 2021 г. Националното бюро за киберпрестъпност на ирландската Гарда „конфискува няколко домейна“, използвани при атаката с рансъмуер срещу ирландската здравна служба по-рано същата година, и работи с Интерпол, за да гарантира, че други държави са наясно със системите, обект на рансъмуера Conti.

През ноември същата година в рамките на HAECHI-II полицията арестува повече от 1000 лица и прихвана общо близо 27 млн. долара (22 млн. паунда) незаконни средства от киберпрестъпници, като се насочи към конкретни видове онлайн измами, като например романтични измами, инвестиционни измами и пране на пари, свързани с незаконни онлайн хазартни игри.

 

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

27 февруари 2024

Севернокорейските хакери атакуват разработчици ...

Нови данни на Phylum показват, че набор от фалшиви пакети npm, откр...
27 февруари 2024

Защо автоматизацията е от съществено значение з...

Областта на киберсигурността се разширява, което води след себе си ...
27 февруари 2024

Киберсигурност - четки за зъби, дронове и джуджета

Звучи като виц, но всички тези истории са станали популярни през по...
27 февруари 2024

САЩ и НАТО: Руските хакери преминават към облач...

Членовете на разузнавателния алианс „Пет очи“ (FVEY) пр...
27 февруари 2024

ThyssenKrupp потвърждава кибератака

Стоманодобивният гигант ThyssenKrupp потвърждава, че миналата седми...
27 февруари 2024

SubdoMailing - развива се агресивна измамна кам...

Мащабна кампания за рекламни измами, наречена „SubdoMailing&#...
27 февруари 2024

Реакция на пробива в сигурността на AnyDesk с р...

Нарушението и реакцията на AnyDesk На 2 февруари приложението за от...
Бъдете социални
Още по темата
18/01/2024

Нещата се развиват зле за К...

Правителството на Съединените щати препоръча на...
02/12/2023

Владимир Дунаев е осъден за...

Министерството на правосъдието на САЩ обяви,...
20/11/2023

Шеф на фирма за киберсигурн...

  Бившият главен оперативен директор на...
Последно добавени
27/02/2024

Севернокорейските хакери ат...

Нови данни на Phylum показват, че...
27/02/2024

Защо автоматизацията е от с...

Областта на киберсигурността се разширява, което...
27/02/2024

Киберсигурност - четки за з...

Звучи като виц, но всички тези...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!