Adobe Acrobat може да блокира сканирането на PDF за вируси

Изследователи по сигурността установиха, че Adobe Acrobat се опитва да отнеме на  софтуера за сигурност възможността да има видимост в PDF файловете, които отваря, създавайки риск за сигурността на потребителите.

Продуктът на Adobe проверява дали компоненти от 30 решения за сигурност са заредени в неговите процеси и вероятно ги блокира, като по същество им отказва да наблюдават за злонамерена дейност.

Маркиране на несъвместими AV продукти

За да работи инструментът за сигурност, той се нуждае от видимост във всички процеси в системата, което се постига чрез инжектиране на библиотеки с динамични връзки (DLL) в софтуерни продукти, стартирани на машината.

PDF файловете са били използвани в миналото за изпълнение на зловреден софтуер в системата. Един от методите е да добавите команда в раздела „OpenAction“ на документа, за да стартирате команди на PowerShell за злонамерена дейност, обясняват изследователите от компанията за киберсигурност Minerva Labs.

Според доклад от тази седмица списъкът е нараснал до 30 DLL от продукти за сигурност на различни доставчици. Сред по-популярните сред потребителите са Bitdefender, Avast, Trend Micro, Symantec, Malwarebytes, ESET, Kaspersky, F-Secure, Sophos, Emsisoft.

Запитването на системата се извършва с „libcef.dll“, библиотека с динамични връзки на Chromium Embedded Framework (CEF), използвана от голямо разнообразие от програми.

Докато Chromium DLL се предлага с кратък списък с компоненти, които трябва да бъдат поставени в черен списък, тъй като причиняват конфликти, доставчиците, които го използват, могат да правят модификации и да добавят всяка DLL, която искат.

Изследователите обясняват, че „libcef.dll се зарежда от два процеса на Adobe: AcroCEF.exe и RdrCEF.exe“, така че и двата продукта проверяват системата за компоненти на едни и същи продукти за сигурност.

Разглеждайки по-отблизо какво се случва с тези DLL, които са инжектирани в процесите на Adobe, Minerva Labs установи, че Adobe проверява дали стойността на bBlockDllInjection под ключа на системния регистър „SOFTWARE\Adobe\Adobe Acrobat\DC\DLLInjection\“ е настроена на 1. Ако е така, ще предотвратява инжектиране на DLL файлове на антивирусен софтуер в процесите.

Струва си да се отбележи, че стойността на ключа на системния регистър при стартиране на Adobe Reader за първи път е „0“ и че може да бъде променена по всяко време.

Според изследователя на Minerva Labs Натали Заргаров, стойността по подразбиране за ключа на системния регистър е зададена на ‘1’ – което показва активно блокиране. Тази настройка може да зависи от операционната система или инсталираната версия на Adobe Acrobat, както и от други променливи в системата.

В публикация във форумите на Citrix на 28 март потребител, оплакващ се от грешки в Sophos AV поради инсталиран продукт на Adobe, каза, че компанията „предложи да деактивира DLL инжекцията за Acrobat  Reader.

Работи се по проблема

Отговаряйки на въпроси на журналисти, Adobe потвърди, че потребителите съобщават за проблем, дължащ се на DLL компоненти от някои продукти за сигурност, които са несъвместими с използването на библиотеката CEF  от Adobe Acrobat.

„Ние сме наясно с докладите, че някои DLL файлове от инструменти за сигурност са несъвместими с използването на CEF от Adobe Acrobat, базиран на Chromium двигател с ограничен дизайн на сенд бокс и могат да причинят проблеми със стабилността“ .

Компанията добави, че в момента работи с тези доставчици, за да се справи с проблема и „за да осигури правилна функционалност с дизайна на  CEF на Acrobat в бъдеще“.

Изследователите от Minerva Labs твърдят, че Adobe е избрала решение, което решава проблемите със съвместимостта, но въвежда реален риск от атака, като не позволява на софтуера за сигурност да защитава системата.

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за края на тази година, известн...
30 май 2023

Нов хакерски форум пусна данните на 478 000 чле...

База данни за известния хакерски форум RaidForums е изтекла в интер...
30 май 2023

CosmicEnergy е способен да спре електрическата ...

Руски софтуер, който може да изключва (или включва) промишлени маши...
29 май 2023

AceCryptor: Мощно оръжие на киберпрестъпниците

От 2016 г. насам за опаковане на множество щамове на зловреден софт...

Какво трябва да знаем за сигурността на 5G мреж...

5G променя правилата на играта за мобилната свързаност, включително...
Бъдете социални
Още по темата
30/05/2023

Бели хакери спечелиха 105 0...

Няколко недостатъка в сигурността, открити в...
16/05/2023

Тежки грешки в RCE отварят ...

Изследователи откриха 11 уязвимости в продукти...
16/05/2023

Новите операции за кражба н...

Пазарът на зловреден софтуер за кражба...
Последно добавени
30/05/2023

Бели хакери спечелиха 105 0...

Няколко недостатъка в сигурността, открити в...
30/05/2023

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за...
30/05/2023

Нов хакерски форум пусна да...

База данни за известния хакерски форум...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!