Adobe Acrobat може да блокира сканирането на PDF за вируси

Изследователи по сигурността установиха, че Adobe Acrobat се опитва да отнеме на  софтуера за сигурност възможността да има видимост в PDF файловете, които отваря, създавайки риск за сигурността на потребителите.

Продуктът на Adobe проверява дали компоненти от 30 решения за сигурност са заредени в неговите процеси и вероятно ги блокира, като по същество им отказва да наблюдават за злонамерена дейност.

Маркиране на несъвместими AV продукти

За да работи инструментът за сигурност, той се нуждае от видимост във всички процеси в системата, което се постига чрез инжектиране на библиотеки с динамични връзки (DLL) в софтуерни продукти, стартирани на машината.

PDF файловете са били използвани в миналото за изпълнение на зловреден софтуер в системата. Един от методите е да добавите команда в раздела „OpenAction“ на документа, за да стартирате команди на PowerShell за злонамерена дейност, обясняват изследователите от компанията за киберсигурност Minerva Labs.

Според доклад от тази седмица списъкът е нараснал до 30 DLL от продукти за сигурност на различни доставчици. Сред по-популярните сред потребителите са Bitdefender, Avast, Trend Micro, Symantec, Malwarebytes, ESET, Kaspersky, F-Secure, Sophos, Emsisoft.

Запитването на системата се извършва с „libcef.dll“, библиотека с динамични връзки на Chromium Embedded Framework (CEF), използвана от голямо разнообразие от програми.

Докато Chromium DLL се предлага с кратък списък с компоненти, които трябва да бъдат поставени в черен списък, тъй като причиняват конфликти, доставчиците, които го използват, могат да правят модификации и да добавят всяка DLL, която искат.

Изследователите обясняват, че „libcef.dll се зарежда от два процеса на Adobe: AcroCEF.exe и RdrCEF.exe“, така че и двата продукта проверяват системата за компоненти на едни и същи продукти за сигурност.

Разглеждайки по-отблизо какво се случва с тези DLL, които са инжектирани в процесите на Adobe, Minerva Labs установи, че Adobe проверява дали стойността на bBlockDllInjection под ключа на системния регистър „SOFTWARE\Adobe\Adobe Acrobat\DC\DLLInjection\“ е настроена на 1. Ако е така, ще предотвратява инжектиране на DLL файлове на антивирусен софтуер в процесите.

Струва си да се отбележи, че стойността на ключа на системния регистър при стартиране на Adobe Reader за първи път е „0“ и че може да бъде променена по всяко време.

Според изследователя на Minerva Labs Натали Заргаров, стойността по подразбиране за ключа на системния регистър е зададена на ‘1’ – което показва активно блокиране. Тази настройка може да зависи от операционната система или инсталираната версия на Adobe Acrobat, както и от други променливи в системата.

В публикация във форумите на Citrix на 28 март потребител, оплакващ се от грешки в Sophos AV поради инсталиран продукт на Adobe, каза, че компанията „предложи да деактивира DLL инжекцията за Acrobat  Reader.

Работи се по проблема

Отговаряйки на въпроси на журналисти, Adobe потвърди, че потребителите съобщават за проблем, дължащ се на DLL компоненти от някои продукти за сигурност, които са несъвместими с използването на библиотеката CEF  от Adobe Acrobat.

„Ние сме наясно с докладите, че някои DLL файлове от инструменти за сигурност са несъвместими с използването на CEF от Adobe Acrobat, базиран на Chromium двигател с ограничен дизайн на сенд бокс и могат да причинят проблеми със стабилността“ .

Компанията добави, че в момента работи с тези доставчици, за да се справи с проблема и „за да осигури правилна функционалност с дизайна на  CEF на Acrobat в бъдеще“.

Изследователите от Minerva Labs твърдят, че Adobe е избрала решение, което решава проблемите със съвместимостта, но въвежда реален риск от атака, като не позволява на софтуера за сигурност да защитава системата.

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

6 декември 2022

Най-големият пазар на малуер за мобилни устройс...

Изследователи в областта на киберсигурността хвърлиха светлина върх...
5 декември 2022

Социалните медии повишават насилието в училище

Нов доклад, публикуван от британския мозъчен тръст Crest Advisory, ...
4 декември 2022

Google с нова актуализация на Chrome, поправя ...

  В петък гигантът в областта на търсенето в интернет Google п...
1 декември 2022

Google с обвинения към испански шпионски софтуер

Смята се, че базираният в Барселона доставчик на софтуер за наблюде...
1 декември 2022

За дигиталните активи на починалите

Напоследък много наши потребители ни питат какво се случва с пароли...
30 ноември 2022

Уязвимост на Hyundai позволява хакване на ключ...

Изследователи са открили недостатъци в редица приложения, свързани ...
28 ноември 2022

Поредна глоба за Meta

Ирландската комисия за защита на данните (DPC) наложи глоба на Meta...
28 ноември 2022

Социалните медии трябва да престанат да копират...

Интернет не е само за тийнейджъри. Когато поколението Z навлезе в м...
28 ноември 2022

975 артестувани при глобална операция на Интерпол

В резултат на продължилата няколко месеца операция на Интерпол, под...
Бъдете социални
Още по темата
01/12/2022

Google с обвинения към исп...

Смята се, че базираният в Барселона...
24/11/2022

34 руски групи откраднаха н...

Цели 34 рускоговорящи банди, разпространяващи зловреден...
23/11/2022

Откраднаха стотици милиони ...

Миналата седмица хакер успя да открадне...
Последно добавени
06/12/2022

Най-големият пазар на малуе...

Изследователи в областта на киберсигурността хвърлиха...
05/12/2022

Социалните медии повишават ...

Нов доклад, публикуван от британския мозъчен...
04/12/2022

Google с нова актуализация ...

  В петък гигантът в областта...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!