Изследователи по сигурността установиха, че Adobe Acrobat се опитва да отнеме на  софтуера за сигурност възможността да има видимост в PDF файловете, които отваря, създавайки риск за сигурността на потребителите.

Продуктът на Adobe проверява дали компоненти от 30 решения за сигурност са заредени в неговите процеси и вероятно ги блокира, като по същество им отказва да наблюдават за злонамерена дейност.

Маркиране на несъвместими AV продукти

За да работи инструментът за сигурност, той се нуждае от видимост във всички процеси в системата, което се постига чрез инжектиране на библиотеки с динамични връзки (DLL) в софтуерни продукти, стартирани на машината.

PDF файловете са били използвани в миналото за изпълнение на зловреден софтуер в системата. Един от методите е да добавите команда в раздела „OpenAction“ на документа, за да стартирате команди на PowerShell за злонамерена дейност, обясняват изследователите от компанията за киберсигурност Minerva Labs.

Според доклад от тази седмица списъкът е нараснал до 30 DLL от продукти за сигурност на различни доставчици. Сред по-популярните сред потребителите са Bitdefender, Avast, Trend Micro, Symantec, Malwarebytes, ESET, Kaspersky, F-Secure, Sophos, Emsisoft.

Запитването на системата се извършва с „libcef.dll“, библиотека с динамични връзки на Chromium Embedded Framework (CEF), използвана от голямо разнообразие от програми.

Докато Chromium DLL се предлага с кратък списък с компоненти, които трябва да бъдат поставени в черен списък, тъй като причиняват конфликти, доставчиците, които го използват, могат да правят модификации и да добавят всяка DLL, която искат.

Изследователите обясняват, че „libcef.dll се зарежда от два процеса на Adobe: AcroCEF.exe и RdrCEF.exe“, така че и двата продукта проверяват системата за компоненти на едни и същи продукти за сигурност.

Разглеждайки по-отблизо какво се случва с тези DLL, които са инжектирани в процесите на Adobe, Minerva Labs установи, че Adobe проверява дали стойността на bBlockDllInjection под ключа на системния регистър „SOFTWARE\Adobe\Adobe Acrobat\DC\DLLInjection\“ е настроена на 1. Ако е така, ще предотвратява инжектиране на DLL файлове на антивирусен софтуер в процесите.

Струва си да се отбележи, че стойността на ключа на системния регистър при стартиране на Adobe Reader за първи път е „0“ и че може да бъде променена по всяко време.

Според изследователя на Minerva Labs Натали Заргаров, стойността по подразбиране за ключа на системния регистър е зададена на ‘1’ – което показва активно блокиране. Тази настройка може да зависи от операционната система или инсталираната версия на Adobe Acrobat, както и от други променливи в системата.

В публикация във форумите на Citrix на 28 март потребител, оплакващ се от грешки в Sophos AV поради инсталиран продукт на Adobe, каза, че компанията „предложи да деактивира DLL инжекцията за Acrobat  Reader.

Работи се по проблема

Отговаряйки на въпроси на журналисти, Adobe потвърди, че потребителите съобщават за проблем, дължащ се на DLL компоненти от някои продукти за сигурност, които са несъвместими с използването на библиотеката CEF  от Adobe Acrobat.

„Ние сме наясно с докладите, че някои DLL файлове от инструменти за сигурност са несъвместими с използването на CEF от Adobe Acrobat, базиран на Chromium двигател с ограничен дизайн на сенд бокс и могат да причинят проблеми със стабилността“ .

Компанията добави, че в момента работи с тези доставчици, за да се справи с проблема и „за да осигури правилна функционалност с дизайна на  CEF на Acrobat в бъдеще“.

Изследователите от Minerva Labs твърдят, че Adobe е избрала решение, което решава проблемите със съвместимостта, но въвежда реален риск от атака, като не позволява на софтуера за сигурност да защитава системата.

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

Хакери продават личните данни на над милиард ки...

Съобщава се, че хакери са откраднали данните на около един милиард ...
4 юли 2022

Хакнаха акаунти на британската армия

Оперативната сигурност (opsec) на британската армия беше поставена ...
3 юли 2022

Оптимизация чрез профилактика

Не всички ИТ задачи отнемат години за изпълнение. Ето девет кратки,...
2 юли 2022

Глобиха Clearview AI и в Обединеното кралство

На базираната в САЩ компания е наредено да изтрие всички лични данн...

Най-добрите безплатни инструменти за премахване...

Пейзажът на заплахите за киберсигурността се развива и разширява вс...

Какво е фарминг?

Pharming е измама, която киберпрестъпниците използват, за да инстал...

Можете ли да получите част от колективното обез...

Facebook ще трябва да плати 90 милиона долара за колективно къдебно...
29 юни 2022

Украйна разби фишинг банда

Украинските сили за киберсигурност арестуваха девет души от престъп...
29 юни 2022

Amazon коригира сериозна уязвимост в приложени...

Amazon потвърди и поправи уязвимост в приложението си Photos за And...
Бъдете социални
Още по темата
05/05/2022

Китай продължава да се насо...

Google съобщи днес, че спонсорирана от...
15/04/2022

ОТКРАДНАХА ЛИЧНИ ДАННИ ОТ ...

Съобщава се, че британският клон на...
18/03/2022

ГЕРМАНИЯ ИЗДАДЕ ПРЕПОРЪКА Д...

Федералната служба за информационна сигурност на...
Последно добавени
05/07/2022

Хакери продават личните дан...

Съобщава се, че хакери са откраднали...
04/07/2022

Хакнаха акаунти на британск...

Оперативната сигурност (opsec) на британската армия...
03/07/2022

Оптимизация чрез профилактика

Не всички ИТ задачи отнемат години...
Ключови думи