Търсене
Close this search box.

Adobe с вътрешни проблеми на фона на опасения, свързани с поверителността

Adobe гаси пожар на два фронта заради политиката си за използване на изкуствен интелект, тъй като служителите започват да критикуват компанията по вътрешните канали за комуникация.

Вече заета да се справя с последиците от клиентите, които се ядосват, че фирмата може да използва лични данни за обучение на изкуствен интелект, екранните снимки, получени от Business Insider, показват, че Adobe е изправена пред подобни настроения от собствените си служители.

Скрийншотите показват откъси от вътрешен канал на Adobe в Slack, в който служителите се оплакват от сбърканата комуникация и фиаското на фирмата.

„Ако целта ни наистина е да дадем приоритет на интересите на нашите потребители (което, честно казано, понякога поставям под съмнение), е учудващо колко лоша може да бъде комуникацията ни“, пише един човек в канала в Slack.

„Общото схващане е следното: Adobe е зла компания, която ще направи всичко, за да Ф своите потребители“, добавиха те.

Последният от тези коментари идва от широко разпространеното усещане, че Adobe като компания получава много лоша преса и обща критика от потребителите, до голяма степен поради доминиращата си позиция в областта на творческия софтуер.

„Нека избегнем да станем като IBM, която изглежда оцелява главно благодарение на утвърдената си пазарна позиция и наследените системи“, добави същият човек.

Друг служител предложи фирмата да постави по-голям акцент върху ефективната комуникация в бъдеще и да създаде „дългосрочен план за комуникация и маркетинг извън публикациите в блоговете“.

Тя би могла също така да се срещне с най-изтъкнатите си критици в YouTube и други социални медийни платформи, за да „коригира дезинформацията директно“, добави служителят.

„Да гледаш как дезинформацията се разпространява в социалните медии като горски пожар е наистина обезсърчително“, казаха те. „Все пак в общността на независимите творци се случва шумна реторика от типа „F Adobe“ и „Cancel Adobe“, която трябва да бъде преодоляна“.

Трети член на персонала попита какво компанията „прави смислено“, за да предотврати превръщането на подобни въпроси в проблемни в бъдеще, а не просто да се държи реактивно.

Нещата стават все по-зле за Adobe

Вътрешната реакция на Adobe бележи най-новото развитие в един труден период за фирмата, в който компанията за творчески софтуер беше принудена да затегне политиката си за условията за ползване след опасения, свързани с обучението по изкуствен интелект.

След като потребителите изразиха възмущение, а един от тях по-специално предложи, че е „време да отменим Adobe“, фирмата качи публикация в блога си, в която отново заяви, че е „ангажирана с прозрачността“ и че не обучава своя модел на изкуствен интелект Firefly върху данни на потребители.

Тя заяви, че моделите ѝ за изкуствен интелект се обучават върху набори от данни за лицензирано съдържание и съдържание, което е публично достояние и чиито авторски права са изтекли.

Ситуацията е сравнима с подобна реакция срещу Slack, при която корпоративното приложение за съобщения също беше принудено публично да отхвърли твърденията на потребителите, че обучава модели на ИИ върху частни данни.

Компанията се сблъска с интензивни критики в социалните медии след актуализирането на условията за ползване, което я накара да издаде допълнителна актуализация, за да успокои страховете. Изглежда обаче, че компанията си е взела поука.

В разговор с ITPro миналия месец Питър Дулан, главен директор по въпросите на клиентите на Slack, заяви, че компанията е работила в тясно сътрудничество с клиентите, за да изясни ситуацията.

Дулан заяви пред ITPro, че компанията е имала „много обучения“ от страна на потребителите по отношение на техните опасения след инцидента.

 

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

25 юли 2024

Съвети как да поддържате киберсигурността на би...

Ръководството на цифровото поведение на служителите е от ключово зн...
24 юли 2024

ACLU се бори за конституционното ви право да пр...

Събуждате се в деня на изборите и отключвате телефона си, за да вид...
24 юли 2024

CrowdStrike обяснява защо лошата актуализация н...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния си преглед сл...
24 юли 2024

57 000 пациенти, засегнати от нарушение на сигу...

Michigan Medicine (Мичиган Медисин) , академичният медицински центъ...
24 юли 2024

Китайските хакери разполагат с нова версия на M...

Китайската хакерска група, проследена като „Evasive PandaR...
24 юли 2024

Юлските актуализации за сигурност на Windows из...

Microsoft предупреди, че след инсталирането на актуализациите за си...

NIS 2: Въвеждане на по-строго управление на киб...

Новата директива на ЕС NIS 2 вдига летвата за киберсигурност, особе...

Грешки в киберсигурността на крайните потребите...

В днешните забързани организации крайните потребители понякога се о...
Бъдете социални
Още по темата
15/06/2024

Чък Робинс: "Нашата работа ...

Бившият главен изпълнителен директор на Splunk...
21/05/2024

Arm ще пусне чипове с ИИ пр...

Съобщава се, че базираната в Обединеното...
15/05/2024

Сериозни размествания в сфе...

В сферата на управлението на информацията...
Последно добавени
25/07/2024

Съвети как да поддържате ки...

Ръководството на цифровото поведение на служителите...
24/07/2024

ACLU се бори за конституцио...

Събуждате се в деня на изборите...
24/07/2024

CrowdStrike обяснява защо л...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!