Търсене
Close this search box.

Amazon плаща 25 млн. долара за нарушения на СОРРА

Министерството на правосъдието на САЩ и Федералната търговска комисия (ФТК) обявиха, че Amazon се е съгласила да плати глоба в размер на 25 милиона щатски долара за уреждане на предполагаеми нарушения на законите за защита на личните данни на децата, свързани с услугата на компанията за гласов асистент Alexa.

От май 2018 г. насам Amazon е предлагала продукти и услуги с гласово активиран асистент Alexa, предназначени за деца под 13-годишна възраст.

През май 2023 г. Федералната търговска комисия (FTC) и Министерството на правосъдието на САЩ (DOJ) повдигнаха обвинения срещу Amazon, обвинявайки компанията в нарушаване на законите за защита на личните данни на децата, които включват Закона за FTC, Закона за защита на личните данни на децата в интернет (COPPA) и Правилото COPPA.

Обвиненията са повдигнати, след като Amazon не е изпълнила исканията на родителите да изтрие гласовите записи и информацията за геолокация на децата им.

Според жалбата Amazon „за значителен период от време не е изпълнила исканията на родителите да изтрие гласовите записи на децата им, като е продължила да съхранява преписи на тези записи и не е разкрила, че прави това, също в нарушение на COPPA“.

Освен това компанията е трябвало да изтрие гласовата информация и данните за геолокация на потребителите при поискване, но вместо това е решила да запази тази информация за потенциалната ѝ употреба.

Дъщерното дружество на Ring също е изправено пред глоба от 5 млн.

Amazon също е изправена пред глоба от 5 млн. долара за нарушения на поверителността, свързани с услугата й за видеозвънец Ring.

Глобата произтича от предполагаемите действия на служителите на дъщерното дружество на Amazon за домашни охранителни камери Ring, които са обвинени, че са извършвали незаконно наблюдение на клиенти и не са предотвратили по подходящ начин хакери да завземат контрола над камерите на потребителите.

„Въпреки че не сме съгласни с твърденията на FTC по отношение на Alexa и Ring и отричаме да сме нарушили закона, тези споразумения оставят тези въпроси зад гърба ни“, заявиха от Amazon след подаването на жалбата от FTC през май.

„Като част от уреждането на спора се съгласихме да направим малка промяна в нашите и без това стабилни практики и ще премахнем детски профили, които не са били активни повече от 18 месеца, освен ако родител или настойник не избере да ги запази.“

През март 2022 г. FTC наложи на създателя на Fortnite Epic Games глоба от 245 млн. долара (намалена от предложената санкция от 520 млн. долара) за нарушаване на законите за защита на личните данни на децата и използване на измамни тактики, известни като тъмни модели, за манипулиране на милиони хора да направят неволни покупки в играта.

Неотдавна Microsoft също постигна споразумение да плати глоба от 20 млн. долара и да актуализира протоколите си за поверителност на данните, свързани с деца.

Това решение беше постигнато като споразумение за обвинения, повдигнати от Федералната търговска комисия (FTC), свързани с нарушения на Закона за защита на личните данни на децата в интернет (COPPA), свързани с услугата Xbox Live на Microsoft.

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

27 февруари 2024

Севернокорейските хакери атакуват разработчици ...

Нови данни на Phylum показват, че набор от фалшиви пакети npm, откр...
27 февруари 2024

Защо автоматизацията е от съществено значение з...

Областта на киберсигурността се разширява, което води след себе си ...
27 февруари 2024

Киберсигурност - четки за зъби, дронове и джуджета

Звучи като виц, но всички тези истории са станали популярни през по...
27 февруари 2024

САЩ и НАТО: Руските хакери преминават към облач...

Членовете на разузнавателния алианс „Пет очи“ (FVEY) пр...
27 февруари 2024

ThyssenKrupp потвърждава кибератака

Стоманодобивният гигант ThyssenKrupp потвърждава, че миналата седми...
27 февруари 2024

SubdoMailing - развива се агресивна измамна кам...

Мащабна кампания за рекламни измами, наречена „SubdoMailing&#...
Бъдете социални
Още по темата
18/01/2024

Нещата се развиват зле за К...

Правителството на Съединените щати препоръча на...
02/12/2023

Владимир Дунаев е осъден за...

Министерството на правосъдието на САЩ обяви,...
20/11/2023

Шеф на фирма за киберсигурн...

  Бившият главен оперативен директор на...
Последно добавени
27/02/2024

Севернокорейските хакери ат...

Нови данни на Phylum показват, че...
27/02/2024

Защо автоматизацията е от с...

Областта на киберсигурността се разширява, което...
27/02/2024

Киберсигурност - четки за з...

Звучи като виц, но всички тези...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!