Търсене
Close this search box.

Amazon пусна първата си квантова изчислителна услуга в ЕС

IQM Garnet, 20-кубитов квантов процесор (QPU), вече е достъпен чрез Amazon Web Services (AWS) – първият квантов компютър, достъпен чрез облака на AWS в Европейския съюз.

Финландският стартъп за квантов хардуер IQM е базиран край Хелзинки, Финландия. AWS и преди е осъществявала сътрудничество с IonQ, Oxford Quantum Circuits, QuEra и Rigetti за своята квантова облачна услуга, известна като Braket, но това ще бъде първият квантов процесор на AWS, хостван в рамките на ЕС.

Това също така означава, че за първи път квантовите услуги на Amazon ще бъдат достъпни за крайните потребители в нейния регион AWS Europe (Стокхолм). Също така за първи път квантовите компютри на IQM ще бъдат достъпни в структура по заявка чрез облака и с ценообразуването на AWS за заплащане според нуждите.

„За нас е голяма чест да бъдем част от мрежата на Amazon и да работим заедно с глобална технологична компания“, заяви Ян Гьотц, съизпълнителен директор и съосновател на IQM пред TNW. „За IQM това е чудесна възможност да разширим предлагането си в световен мащаб и да си сътрудничим с водещи крайни потребители по целия свят.“

Гьотц добави още, че съвместното предложение е „голяма стъпка напред за квантовите изчисления в облака“ и ще даде възможност на потребителите на облака да тестват нови видове алгоритми и случаи на използване, за да развиват своя бизнес.

Достъпност за стартиращи предприятия за квантови алгоритми

Както повечето от нашите читатели вероятно знаят, днешните „шумни“ и предразположени към грешки квантови компютри всъщност не могат да направят толкова много – все още. В момента обаче технологията се развива изключително бързо. Научаването на работа с нея няма да стане за една нощ.

Поради това цял бизнес модел е създаден около подготовката на организациите и корпорациите за „квантова готовност“, така че да не бъдат изненадани, когато квантовата полезност се появи. Съвременните по-малки кюбитови системи са също така тренировъчна база за разработчиците на софтуер, много от които работят върху решаването на проблема с коригирането на грешки.

„В контекста на облака IQM Garnet се използва най-вече от инженерите по квантови алгоритми за разработване на интелектуална собственост около квантови компилатори, алгоритми и схеми за корекция на грешки“, казва Макс Хеберлайн, ръководител на облака в IQM, пред TNW. „IQM Garnet предлага изключително хомогенно оформление и има най-съвременни верни характеристики, което позволява на потребителите ефективно да разширяват алгоритмите до пълния размер на чипа.“

В същото време, каза Хайберлайн, компанията предлага IQM Garnet на достъпни цени, което е особено важно за разрастващата се сцена на стартиращи компании, занимаващи се с квантови алгоритми.

IQM, основана през 2018 г., е водещ европейски разработчик на квантов хардуер в областта на свръхпроводящите кюбити. В началото на следващата година компанията планира да добави към портфолиото си високоточен 54-кубитов квантов компютър IQM Radiance.

Това, според Хебърлейн, ще позволи на потребителите да разширят квантовите алгоритми отвъд точката, в която те все още могат да бъдат класически емулирани от суперкомпютри.

„През 2026 г. пускаме на пазара IQM Radiance със 150 кюбита, където ще видим първите търговски приложения на алгоритми от голям мащаб в областта на финансите, автомобилостроенето, науките за живота и химикалите“, добавя той.

Източник: TNW

Източник: e-security.bg

Подобни публикации

Време е да се справим с проблема със сигурностт...

Софтуерните компании от десетилетия се основават на отворен код. Се...
15 юни 2024

Чък Робинс: "Нашата работа е да не се проваляме"

Бившият главен изпълнителен директор на Splunk Гари Стил се ангажир...

Наследените технологии пречат на дигиталната тр...

Според ново проучване остарелите наследени технологии пречат на орг...
15 юни 2024

Европол започва лов на отделни киберпрестъпници

След впечатляващото разбиване на ботнет само преди няколко дни межд...
14 юни 2024

Засилени киберзаплахи пред Евро 2024

Евро 2024  в Германия започва след няколко часа и ще завърши след м...

Ню Йорк Таймс предупреждава фрийлансърите си за...

Ню Йорк Таймс уведоми неразкрит брой сътрудници, че част от чувстви...
Бъдете социални
Още по темата
12/06/2024

Стартъп от Великобритания и...

Базиран в Обединеното кралство стартъп е...
11/06/2024

ARX подготвя Европа за войн...

Иновационният фонд на НАТО (NIF) направи...
22/05/2024

Победа в Green500 за Nvidia...

ЕС говори много, когато става дума...
Последно добавени
15/06/2024

Време е да се справим с про...

Софтуерните компании от десетилетия се основават...
15/06/2024

Чък Робинс: "Нашата работа ...

Бившият главен изпълнителен директор на Splunk...
15/06/2024

Наследените технологии преч...

Според ново проучване остарелите наследени технологии...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!