Търсене
Close this search box.

„Амбициозните цели“ на Сундар Пичай за Google през 2024 г. се основават на още съкращения

Сундар Пичай заяви, че компанията трябва да започне да „премахва пластовете“, за да постигне бързина в ключови бизнес области.

Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай каза на служителите да очакват още съкращения на работни места на фона на съгласуваните усилия за „ускоряване“ на технологичния гигант до 2024 г.

Във вътрешен меморандум, разпространен сред служителите и видян от The Verge, Пичай заяви, че съкращенията ще позволят на технологичния гигант да намали разходите си и да подкрепи целите си за следващата година.

„Имаме амбициозни цели и тази година ще инвестираме в големите си приоритети“, се казва в бележката. „Реалността е такава, че за да създадем капацитет за тези инвестиции, трябва да направим труден избор“.

Настоящите мерки за съкращаване на разходите са насочени предимно към „премахване на слоеве, за да се опрости изпълнението и да се повиши скоростта в някои области“, заяви Пичай пред служителите.

Съобщението идва само няколко дни след като компанията обяви нова вълна от съкращения.
В края на миналата седмица Google потвърди, че повече от 1000 служители ще бъдат освободени от фирмата, като този ход засегна работници от няколко отдела – включително звеното за гласови асистенти и служители в сегментите Pixel и Fitbit.

За служителите, които се притесняват от предстоящите съкращения, Пичай отбеляза, че сегашният стремеж за намаляване на броя на служителите няма да бъде от мащаба на миналогодишната вълна от съкращения.

„Това премахване на длъжности не е в мащаба на миналогодишните съкращения и няма да засегне всеки екип“, каза той. „Но знам, че е много трудно да се видят засегнати колеги и екипи“.

Опитите на Пичай да успокои страховете на работниците обаче няма да донесат голяма утеха за тези, които биха могли да бъдат засегнати. Това бяха трудни 12 месеца за служителите на фирмата, които за първи път бяха разтърсени от серия съкращения през януари 2023 г.

Технологичният гигант обяви, че ще съкрати 12 000 длъжности, обхващащи множество отдели, което се равнява на около 6% от глобалната му работна сила.

Компанията заяви, че влошаването на икономическите условия и периодът на свръхнаемане през 2021 и 2022 г. са били ключови фактори за това решение.

С 6% намаление на работната сила тези съкращения бяха сред най-големите по време на вълната от съкращения в началото на 2023 г. – особено в сравнение с преките конкуренти.

Microsoft и Amazon, които също обявиха съкращения на работни места през януари, съкратиха съответно еквивалента на 5% и 3%.

Google дава приоритет на изкуствения интелект на всяка цена

Въпреки масовите съкращения, технологичният гигант следва изключително агресивна инвестиционна стратегия в опит да увеличи иновациите в областта на генеративния ИИ през 2023 г.

В края на 2022 г., по време на ранните дни на „бума“ на генеративния ИИ, Google беше изненадана от Microsoft, което я накара бързо да се преориентира към тази технология.

Според съобщенията през декември миналата година компанията е била в състояние на „червен код“ и е подновила вътрешните си екипи, за да се съсредоточи върху разработването на ИИ, за да бъде в крак с Microsoft.

Оттогава насам компанията представи множество нови продукти и услуги с изкуствен интелект, като кулминацията бе пускането на флагманския модел на изкуствен интелект „Gemini“ в началото на декември, който се позиционира като пряк конкурент на модела GPT-4 на OpenAI.

Данните за приходите на компанията също се стабилизираха след трудния период през 2022 г. През третото тримесечие на 2023 г. компанията отбеляза завръщане към двуцифрен растеж, докато приходите в рекламния ѝ сегмент също се възстановиха.

Острият като бръснач фокус на Google върху изкуствения интелект вече е и източник на някои съкращения, като стотици служители бяха съкратени от екипа за рекламни продажби.

По-голямата част от тях са били в екипа „Продажби на големи клиенти“, който работи с най-големите рекламни клиенти на технологичния гигант.

В доклад на The Information от декември 2023 г. се казва, че част от служителите са били съкратени от отдела или преназначени поради това, че определени роли са били заменени от ИИ.

 

 

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

21 април 2024

Как OpenAI и Microsoft събудиха заспал софтуере...

Само преди десетилетие най-големият технологичен звяр в света беше ...
20 април 2024

Готви се нова методика за удостоверяване на съо...

Актуализирането на методиката за удостоверяване на съответствието н...
20 април 2024

Критична уязвимост на Forminator за WordPress и...

Плъгинът Forminator за WordPress, използван в над 500 000 сайта, е ...
20 април 2024

Бандата "Медуза" нанася нов удар

Въпреки че общинската агенция уверява обществеността, че малцина са...
19 април 2024

Пробиха MITRE чрез нулевите дни на Ivanti

Корпорацията MITRE твърди, че подкрепяна от държавата хакерска груп...
19 април 2024

Замбия арестува 77 души в операция за киберпрес...

Компанията за фалшиви телефонни центрове извършва онлайн  и други и...
Бъдете социални
Още по темата
21/04/2024

Как OpenAI и Microsoft събу...

Само преди десетилетие най-големият технологичен звяр...
17/04/2024

Приложението Copilot на Win...

Microsoft твърди, че новото приложение Copilot,...
13/04/2024

На федералните агенции на С...

В четвъртък Агенцията за киберсигурност и...
Последно добавени
21/04/2024

Как OpenAI и Microsoft събу...

Само преди десетилетие най-големият технологичен звяр...
20/04/2024

Готви се нова методика за у...

Актуализирането на методиката за удостоверяване на...
20/04/2024

Критична уязвимост на Formi...

Плъгинът Forminator за WordPress, използван в...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!