Търсене
Close this search box.

Apple заплашва да изтегли iMessage и FaceTime от Великобритания

Apple предупреди, че по-скоро ще спре да предлага услугите iMessage и FaceTime в Обединеното кралство, отколкото да се поддаде на правителствения натиск в отговор на новите предложения, които целят да разширят правомощията за цифрово наблюдение, с които разполагат държавните разузнавателни агенции.

Развитието, за което първо съобщи BBC News, прави производителя на iPhone последният, който се присъединява към хора, протестиращ срещу предстоящите законодателни промени в Закона за правомощията за разследване (IPA) от 2016 г. по начин, който на практика ще направи неефективна защитата на криптирането.

По-конкретно, законопроектът за онлайн безопасност изисква от компаниите да инсталират технология за сканиране за материали, свързани със сексуална експлоатация и злоупотреба с деца (CSEA), и за съдържание, свързано с тероризъм, в криптирани приложения за съобщения и други услуги. Той също така задължава услугите за изпращане на съобщения да уточняват функциите за сигурност с Министерството на вътрешните работи, преди да ги пуснат, и да предприемат незабавни действия за деактивирането им, ако се налага, без да информират обществеността.

Въпреки че фактът не призовава изрично за премахване на криптирането от край до край, това де факто би означавало отслабването му, тъй като компаниите, предлагащи услуги, ще трябва да сканират всички съобщения, за да ги маркират и свалят. Това се разглежда като непропорционална стъпка, която позволява на правителството да прилага масово прихващане и наблюдение.

Apple заяви пред британския телевизионен оператор, че подобна разпоредба „ще представлява сериозна и пряка заплаха за сигурността на данните и неприкосновеността на информацията“.

По-рано през април тази година редица приложения за съобщения, които понастоящем предлагат криптирани чатове, като Element, Signal, Threema, Viber, притежаваните от Meta WhatsApp и Wire, публикуваха отворено писмо, в което призоваха правителството на Обединеното кралство да преосмисли подхода си и да „насърчи компаниите да предлагат повече поверителност и сигурност на своите жители“.

„Законопроектът не предвижда изрична защита на криптирането и ако бъде приложен, както е написан, би могъл да оправомощи OFCOM да се опита да наложи проактивно сканиране на частни съобщения в криптираните от край до край комуникационни услуги – в резултат на което да се обезсили целта на криптирането от край до край и да се компрометира неприкосновеността на личния живот на всички потребители“, се казва в писмото.

Apple, която по-рано обяви свои собствени планове за маркиране на потенциално проблемно и неправомерно съдържание в iCloud Photos, се отказа от тях миналата година, след като получи отпор от групи за цифрови права заради опасения, че с тази възможност може да се злоупотреби, за да се подкопае неприкосновеността на личния живот и сигурността на потребителите.

Това не е първият случай, в който се появява противоречие между криптирането от край до край и необходимостта от борба с тежките престъпления онлайн.

През май 2021 г. WhatsApp подаде иск срещу индийското правителство, за да блокира интернет регулациите, които биха задължили приложението за съобщения да наруши криптирането, като включи механизъм за проследяване, за да идентифицира „първия източник на информация“, или да рискува да понесе наказателни санкции. Делото все още е в процес на разглеждане.

Отказът на Apple да играе по темата е в съответствие с публичната ѝ позиция по отношение на неприкосновеността на личния живот, която ѝ позволява да се позиционира като „герой на неприкосновеността на личния живот“ сред други компании, които процъфтяват в събирането на потребителски данни, за да обслужват целеви реклами.

Но също така той звучи безсмислено, когато се вземе предвид фактът, че всяко съобщение, изпратено до или получено от устройство, което не е собственост на Apple, е некриптирано – SMS не поддържа криптиране от край до край – и потенциално може да отвори вратата за правителствено наблюдение.

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

21 май 2024

Arm ще пусне чипове с ИИ през 2025 година

Съобщава се, че базираната в Обединеното кралство компания Arm, еди...
20 май 2024

Атака над ARRL постави радиолюбителите по света...

Американската радиорелейна лига (ARRL) предупреждава, че е претърпя...

Защита на вашите коммити от известни CVEs с Git...

Всички разработчици искат да създават сигурен и надежден софтуер. Т...
20 май 2024

Чрез GitHub и FileZilla се доставя коктейл от ...

Наблюдавана е „многостранна кампания“, при която се зло...
20 май 2024

7 бъга излезли на Pwn2Own все още чакат поправка

Редица сериозни грешки в Windows все още не са навлезли в криминалн...
20 май 2024

Китайци са арестувани за пране на 73 милиона до...

Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения на двама а...
20 май 2024

Квантовата навигация може да замени GPS съвсем ...

Британски консорциум, финансиран от правителството на Обединеното к...
19 май 2024

Grandoreiro се завръща по - мощен след прекъсва...

Банковият троянец за Android „Grandoreiro“ се разпростр...
19 май 2024

Норвежци предсказват бедствия с ИИ

Норвежкият стартъп 7Analytics е получил 4 млн. евро, за да предскаж...
Бъдете социални
Още по темата
13/05/2024

Как да повишите защитата на...

Кражбата на данни предизвиква все по-голяма...
30/04/2024

13,4 млн. клиента на Kaiser...

Кодът за проследяване, използван за следене...
18/04/2024

Apple предупреждава потреби...

В ново уведомление за заплахи Apple...
Последно добавени
21/05/2024

Arm ще пусне чипове с ИИ пр...

Съобщава се, че базираната в Обединеното...
20/05/2024

Атака над ARRL постави ради...

Американската радиорелейна лига (ARRL) предупреждава, че...
20/05/2024

Защита на вашите коммити от...

Всички разработчици искат да създават сигурен...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!