Търсене
Close this search box.

Арестуваха двама естонци за Понци схема за 575 млн. долара

В неделя в Естония бяха арестувани двама естонски граждани, след като в САЩ им бяха повдигнати обвинения за ръководене на мащабна Понци схема за криптовалути, довела до загуби за над 575 млн. долара.

Обвиняемите, 37-годишните Сергей Потапенко и Иван Туригин, са обвинени в измама на стотици хиляди жертви заедно с още четирима съучастници, пребиваващи в Естония, Беларус и Швейцария, в периода между декември 2013г. и август 2019г.

Твърди се, че те са превеждали средствата на жертвите чрез сложна мрежа от фиктивни дружества, банкови сметки, услуги за виртуални активи и портфейли за криптовалути, предназначени да им помогнат да изперат парите.

От декември 2013г. те управлявали дружество на име HashCoins OÜ, което внасяло и сглобявало хардуер за добив на криптовалути на други дружества, вместо да произвежда свой собствен, както се рекламирало.

След като не успели да доставят предварително платеното оборудване и да избегнат връщането на плащанията, обвиняемите подмамили клиентите, които вече били платили за хардуер за добив, да подпишат договори за отдалечен добив (добив в облак) чрез нова услуга за добив на криптовалути, която нарекли HashFlare (стартирала през февруари 2015г.).

Според обвинителния акт на тези, които са се съгласили на схемата, е било обещано да получат „права по договори за добив, даващи право на клиента на процент от печалбите“ от обединена операция за отдалечен добив.

Вместо това Потапенко и Туригин са управлявали HashFlare като масивна Понци схема, в която възвръщаемостта на валутата и балансите са били измамни.

„За да прикрият този факт, когато инвеститорите подаваха искания за изтегляне на приходите си от добив, обвиняемите или се противопоставяха на извършването на плащанията, или изплащаха на инвеститорите виртуална валута, която обвиняемите просто бяха закупили на свободния пазар, за разлика от валутата, генерирана от истински операции по добив“, се казва в съдебните документи.

Революционно цифрово криптобанкиране

Не на последно място, те са основали и нова компания в Естония, наречена Polybius Foundation OÜ (известна още като Polybius Bank), и са поканили потенциалните инвеститори да финансират проектите чрез „първично предлагане на монети“ (ICO) в замяна на виртуални токени, известни като Polybius Tokens (PLBT), като част от „истинска революция в света на цифровото крипто-банкиране“.

След две седмици в прессъобщение на Полибиус се твърди, че „ICO е набрало около 17 млн. долара от над 14250 участници“, като за по-малко от три дни са събрани над 6 млн. долара, като по този начин „са изпълнени изискванията за получаване на европейски банков лиценз“.

Като цяло те успяха да съберат повече от 31 млн. долара от инвеститори от трети страни (според разследването на ФБР HashFlare), средства, които бяха прехвърлени в банковите сметки на обвиняемите и портфейлите с виртуални валути, вместо да бъдат използвани за финансиране на Polybius Bank. Те никога не са изплащали дивиденти на инвеститорите и не са създавали банка.

Вместо това измамно получените средства били използвани за закупуване на поне 75 недвижими имота, луксозни превозни средства, за пълнене на портфейлите им с криптовалути и за инвестиране в хиляди машини за добив на криптовалути.

„Размерът и обхватът на предполагаемата схема са наистина поразителни. Тези обвиняеми са се възползвали както от привлекателността на криптовалутата, така и от мистерията, свързана с добива на криптовалута, за да направят огромна Понци схема“, заяви прокурорът Ник Браун.

„Те привличаха инвеститори с неверни твърдения и след това се разплащаха с ранните инвеститори с парите на тези, които са инвестирали по-късно. Опитвали са се да скрият неправомерната си печалба в естонски имоти, луксозни автомобили и банкови сметки и портфейли с виртуална валута по целия свят. Американските и естонските власти работят за изземване и ограничаване на тези активи и отнемане на печалбата от тези престъпления.“

На двамата са повдигнати 16 обвинения за измама по електронен път, едно обвинение за заговор за пране на пари и заговор за извършване на измама по електронен път.

Ако бъдат признати за виновни, всеки от тях е заплашен от максимално наказание от 20 години затвор.

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

25 юли 2024

Съвети как да поддържате киберсигурността на би...

Ръководството на цифровото поведение на служителите е от ключово зн...
24 юли 2024

ACLU се бори за конституционното ви право да пр...

Събуждате се в деня на изборите и отключвате телефона си, за да вид...
24 юли 2024

CrowdStrike обяснява защо лошата актуализация н...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния си преглед сл...
24 юли 2024

57 000 пациенти, засегнати от нарушение на сигу...

Michigan Medicine (Мичиган Медисин) , академичният медицински центъ...
24 юли 2024

Китайските хакери разполагат с нова версия на M...

Китайската хакерска група, проследена като „Evasive PandaR...
24 юли 2024

Юлските актуализации за сигурност на Windows из...

Microsoft предупреди, че след инсталирането на актуализациите за си...

NIS 2: Въвеждане на по-строго управление на киб...

Новата директива на ЕС NIS 2 вдига летвата за киберсигурност, особе...

Грешки в киберсигурността на крайните потребите...

В днешните забързани организации крайните потребители понякога се о...

Всичко за Закона за онлайн безопасността на дец...

За последен път Конгресът прие закон за защита на децата в интернет...
Бъдете социални
Още по темата
11/07/2024

Ticket Heist използва 700 д...

Мащабна измамна кампания с над 700...
11/07/2024

Huione Guarantee: Пазарът з...

Според изследователи привидно законният онлайн пазар...
05/07/2024

Адекватните действия на Eth...

Извършител на киберпрестъпления  е компрометирал доставчика...
Последно добавени
25/07/2024

Съвети как да поддържате ки...

Ръководството на цифровото поведение на служителите...
24/07/2024

ACLU се бори за конституцио...

Събуждате се в деня на изборите...
24/07/2024

CrowdStrike обяснява защо л...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!