Арестуваха двама естонци за Понци схема за 575 млн. долара

В неделя в Естония бяха арестувани двама естонски граждани, след като в САЩ им бяха повдигнати обвинения за ръководене на мащабна Понци схема за криптовалути, довела до загуби за над 575 млн. долара.

Обвиняемите, 37-годишните Сергей Потапенко и Иван Туригин, са обвинени в измама на стотици хиляди жертви заедно с още четирима съучастници, пребиваващи в Естония, Беларус и Швейцария, в периода между декември 2013г. и август 2019г.

Твърди се, че те са превеждали средствата на жертвите чрез сложна мрежа от фиктивни дружества, банкови сметки, услуги за виртуални активи и портфейли за криптовалути, предназначени да им помогнат да изперат парите.

От декември 2013г. те управлявали дружество на име HashCoins OÜ, което внасяло и сглобявало хардуер за добив на криптовалути на други дружества, вместо да произвежда свой собствен, както се рекламирало.

След като не успели да доставят предварително платеното оборудване и да избегнат връщането на плащанията, обвиняемите подмамили клиентите, които вече били платили за хардуер за добив, да подпишат договори за отдалечен добив (добив в облак) чрез нова услуга за добив на криптовалути, която нарекли HashFlare (стартирала през февруари 2015г.).

Според обвинителния акт на тези, които са се съгласили на схемата, е било обещано да получат „права по договори за добив, даващи право на клиента на процент от печалбите“ от обединена операция за отдалечен добив.

Вместо това Потапенко и Туригин са управлявали HashFlare като масивна Понци схема, в която възвръщаемостта на валутата и балансите са били измамни.

„За да прикрият този факт, когато инвеститорите подаваха искания за изтегляне на приходите си от добив, обвиняемите или се противопоставяха на извършването на плащанията, или изплащаха на инвеститорите виртуална валута, която обвиняемите просто бяха закупили на свободния пазар, за разлика от валутата, генерирана от истински операции по добив“, се казва в съдебните документи.

Революционно цифрово криптобанкиране

Не на последно място, те са основали и нова компания в Естония, наречена Polybius Foundation OÜ (известна още като Polybius Bank), и са поканили потенциалните инвеститори да финансират проектите чрез „първично предлагане на монети“ (ICO) в замяна на виртуални токени, известни като Polybius Tokens (PLBT), като част от „истинска революция в света на цифровото крипто-банкиране“.

След две седмици в прессъобщение на Полибиус се твърди, че „ICO е набрало около 17 млн. долара от над 14250 участници“, като за по-малко от три дни са събрани над 6 млн. долара, като по този начин „са изпълнени изискванията за получаване на европейски банков лиценз“.

Като цяло те успяха да съберат повече от 31 млн. долара от инвеститори от трети страни (според разследването на ФБР HashFlare), средства, които бяха прехвърлени в банковите сметки на обвиняемите и портфейлите с виртуални валути, вместо да бъдат използвани за финансиране на Polybius Bank. Те никога не са изплащали дивиденти на инвеститорите и не са създавали банка.

Вместо това измамно получените средства били използвани за закупуване на поне 75 недвижими имота, луксозни превозни средства, за пълнене на портфейлите им с криптовалути и за инвестиране в хиляди машини за добив на криптовалути.

„Размерът и обхватът на предполагаемата схема са наистина поразителни. Тези обвиняеми са се възползвали както от привлекателността на криптовалутата, така и от мистерията, свързана с добива на криптовалута, за да направят огромна Понци схема“, заяви прокурорът Ник Браун.

„Те привличаха инвеститори с неверни твърдения и след това се разплащаха с ранните инвеститори с парите на тези, които са инвестирали по-късно. Опитвали са се да скрият неправомерната си печалба в естонски имоти, луксозни автомобили и банкови сметки и портфейли с виртуална валута по целия свят. Американските и естонските власти работят за изземване и ограничаване на тези активи и отнемане на печалбата от тези престъпления.“

На двамата са повдигнати 16 обвинения за измама по електронен път, едно обвинение за заговор за пране на пари и заговор за извършване на измама по електронен път.

Ако бъдат признати за виновни, всеки от тях е заплашен от максимално наказание от 20 години затвор.

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

6 декември 2022

Най-големият пазар на малуер за мобилни устройс...

Изследователи в областта на киберсигурността хвърлиха светлина върх...
5 декември 2022

Социалните медии повишават насилието в училище

Нов доклад, публикуван от британския мозъчен тръст Crest Advisory, ...
4 декември 2022

Google с нова актуализация на Chrome, поправя ...

  В петък гигантът в областта на търсенето в интернет Google п...
1 декември 2022

Google с обвинения към испански шпионски софтуер

Смята се, че базираният в Барселона доставчик на софтуер за наблюде...
1 декември 2022

За дигиталните активи на починалите

Напоследък много наши потребители ни питат какво се случва с пароли...
30 ноември 2022

Уязвимост на Hyundai позволява хакване на ключ...

Изследователи са открили недостатъци в редица приложения, свързани ...
Бъдете социални
Още по темата
25/11/2022

Арестуваха 142 души при гло...

В резултат на координирани усилия на...
24/11/2022

Заплахи дебнат сайтовете за...

Осигуряването на превъзходно потребителско изживяване е...
23/11/2022

Откраднаха стотици милиони ...

Миналата седмица хакер успя да открадне...
Последно добавени
06/12/2022

Най-големият пазар на малуе...

Изследователи в областта на киберсигурността хвърлиха...
05/12/2022

Социалните медии повишават ...

Нов доклад, публикуван от британския мозъчен...
04/12/2022

Google с нова актуализация ...

  В петък гигантът в областта...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!