Атаките със зловреден софтуер, доставян в облака, се утроиха

Нарастващата зависимост от облачни приложения предоставя на нападателите по-широк набор от потенциални цели

Броят на облачните приложения, използвани за разпространение на зловреден софтуер, почти се е утроил през 2022г., тъй като потребителите са изправени пред все по-опасен пейзаж от киберзаплахи.

Според проучване на Netskope през годината са използвани над 400 „различни“ облачни приложения, насочени към потребителите със злонамерен софтуер, като OneDrive е изтъкнато като най-често използваното приложение от хакерите.

Фирмата предупреждава, че това увеличение отразява нарастваща тенденция при заплахите за сигурността в облака.

През 2022г. се наблюдава „драстично увеличение“ на броя на потребителите, които качват съдържание в облака, заяви Netskope, което предоставя на нападателите все по-голям набор от потенциални цели.

„Облачните приложения се използват широко от бизнеса – факт, който не е безизвестен за нападателите, които разглеждат тези приложения като идеален дом за хостване на зловреден софтуер и нанасяне на вреди“, заявиха от компанията.

На OneDrive се падат над 25 % от глобалните потребителски качвания, докато при Google Gmail и Microsoft SharePoint се наблюдава съответно 7 % и 5 % увеличение на използването.

В резултат на това Netskope съобщи, че е наблюдавала „значително“ увеличение на изтеглянията на зловреден софтуер в облака през годината, което е в рязък контраст с предходните две години.

Проучването установи, че на OneDrive се падат 30 % от всички доставки на зловреден софтуер в облака, а Weebly и GitHub също са ключови платформи, използвани от хакерите за доставка на зловредни файлове.

Популярността на OneDrive като често използвана платформа за разпространение на зловреден софтуер бележи промяна в сравнение с предишни проучвания на Netskope. През 2021г. Google Drive беше идентифициран като най-често използваното облачно приложение за доставка на зловреден софтуер.

„Атакуващите все по-често злоупотребяват с критични за бизнеса облачни приложения, за да доставят зловреден софтуер, като заобикалят неадекватните механизми за контрол на сигурността“, казва Рей Канзанес, директор на изследванията в Netskope.

„Ето защо е наложително все повече организации да проверяват целия HTTP и HTTPS трафик, включително трафика за популярни облачни приложения, както на фирмени, така и лични инстанции, за наличие на зловредно съдържание.“

Зловредният софтуер, доставян в облака, се разраства

Обезпокоително наблюдение от доклада за заплахите в облака подчертава и нарастващата популярност на зловредния софтуер, доставян в облака, в сравнение с уеб базираните атаки.

През 2022г. на облачните приложения се падат 48% от доставките на зловреден софтуер, което бележи 10% увеличение спрямо предходната година – и се очаква това да продължи.

Според проучването нарастващата зависимост от облачни приложения и инфраструктура в редица индустрии е ускорила тази тенденция и е била подхранена от бързото преминаване към отдалечени и хибридни операции в резултат на пандемията.

„Зловредният софтуер, доставян в облака, сега е отговорен за много по-голям процент от всички доставки на зловреден софтуер, отколкото когато и да било преди, особено в някои географски региони и индустрии“, заяви фирмата.

Миналата година в глобалната телекомуникационна индустрия се наблюдаваше бързо нарастване на обема на атаките със зловреден софтуер, като 81% от атаките бяха базирани на облак в сравнение с 59% през предходната година.

Производството, търговията на дребно и здравеопазването също са свидетели на рязко увеличение на атаките със зловреден софтуер, предоставян в облака.

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за края на тази година, известн...
30 май 2023

Нов хакерски форум пусна данните на 478 000 чле...

База данни за известния хакерски форум RaidForums е изтекла в интер...
30 май 2023

CosmicEnergy е способен да спре електрическата ...

Руски софтуер, който може да изключва (или включва) промишлени маши...
29 май 2023

AceCryptor: Мощно оръжие на киберпрестъпниците

От 2016 г. насам за опаковане на множество щамове на зловреден софт...

Какво трябва да знаем за сигурността на 5G мреж...

5G променя правилата на играта за мобилната свързаност, включително...
28 май 2023

Computex 2023: всичко, което трябва да знаете з...

Computex 2023 се провежда от 29 май до 2 юни Изложението Computex 2...

С летния сезон фишинг и BEC кампаниите на тема ...

Фишинг кампаниите, насочени към пътуващи, се превърнаха от прости и...
Бъдете социални
Още по темата
30/05/2023

CosmicEnergy е способен да ...

Руски софтуер, който може да изключва...
27/05/2023

С летния сезон фишинг и BEC...

Фишинг кампаниите, насочени към пътуващи, се...
27/05/2023

DarkFrost унищожава гейминг...

Наблюдава се нов ботнет, наречен Dark...
Последно добавени
30/05/2023

Бели хакери спечелиха 105 0...

Няколко недостатъка в сигурността, открити в...
30/05/2023

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за...
30/05/2023

Нов хакерски форум пусна да...

База данни за известния хакерски форум...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!