Търсене
Close this search box.

AT&T твърди, че пробива е засегнал 51 милиона клиенти

AT&T уведомява 51 милиона бивши и настоящи клиенти, като ги предупреждава за нарушение на сигурността на данните, довело до излагане на личната им информация в хакерски форум. Компанията обаче все още не е разкрила как са били получени данните.
Тези известия са свързани с неотдавнашното изтичане на огромно количество данни на клиенти на AT&T в хакерския форум Breach, които през 2021 г. бяха предложени за продажба за 1 млн. долара.
Когато участникът в заплахите ShinyHunters за първи път обяви данните на AT&T за продажба през 2021 г., компанията заяви, че колекцията не им принадлежи и че системите им не са били пробити.
Миналия месец, когато друг член на заплаха, известен като „MajorNelson“, пусна целия набор от данни в хакерския форум, AT&T отново заяви, че данните не произхождат от тях и системите им не са били нарушени.
След като  TechCrunch съобщи, че в изхвърлянето на данни има пароли на AT&T, AT&T най-накрая потвърди, че данните са принадлежали на тях.
Въпреки че изтичането на информация е съдържало данни за повече от 70 милиона души, AT&T сега твърди, че то е засегнало общо 51 226 382 клиенти.
„Изложената на риск информация е различна за отделните лица и акаунти, но може да е включвала пълно име, имейл адрес, пощенски адрес, телефонен номер, номер на социална осигуровка, дата на раждане, номер на акаунт в AT&T и код за достъп в AT&T“, се казва в уведомлението.
„Доколкото ни е известно, лична финансова информация и история на обажданията не са били включени. Въз основа на досегашното ни разследване изглежда, че данните са от юни 2019 г. или по-рано“.

Компанията все още не е разкрила как са били откраднати данните и защо им е отнело почти пет години, за да потвърдят, че те принадлежат на тях, и да предупредят клиентите.
Освен това компанията е заявила пред Главната прокуратура на щата Мейн, че за първи път е научила за нарушението на 26 март 2024 г., но  информацията е била продадена за първи път през 2021 г.
Макар че вероятно е твърде късно, тъй като данните са циркулирали в частен порядък от години, AT&T предлага едногодишна защита от кражба на самоличност и услуги за кредитен мониторинг чрез Experian, като инструкциите са приложени в известията. Крайният срок за записване е определен на 30 август 2024 г., но изложените на риск хора трябва да действат много по-бързо, за да се защитят.
Получателите се призовават да останат бдителни, да следят сметките си и банковите си извлечения за подозрителни дейности и да се отнасят с повишено внимание към непоискани съобщения.
За допуснатия пропуск в сигурността и огромното забавяне при проверката на твърденията за нарушаване на сигурността на данните и съответното информиране на засегнатите клиенти AT&T е изправена пред множество колективни съдебни искове в САЩ.
Като се има предвид, че данните са били откраднати през 2021 г., киберпрестъпниците са имали достатъчно възможности да се възползват от набора от данни и да започнат целенасочени атаки срещу изложените на риск клиенти на AT&T.
Сега обаче наборът от данни е изтекъл към по-широката киберпрестъпна общност, което експоненциално увеличава риска за бившите и настоящите клиенти на AT&T.

 

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

Време е да се справим с проблема със сигурностт...

Софтуерните компании от десетилетия се основават на отворен код. Се...
15 юни 2024

Чък Робинс: "Нашата работа е да не се проваляме"

Бившият главен изпълнителен директор на Splunk Гари Стил се ангажир...

Наследените технологии пречат на дигиталната тр...

Според ново проучване остарелите наследени технологии пречат на орг...
15 юни 2024

Европол започва лов на отделни киберпрестъпници

След впечатляващото разбиване на ботнет само преди няколко дни межд...
14 юни 2024

Засилени киберзаплахи пред Евро 2024

Евро 2024  в Германия започва след няколко часа и ще завърши след м...

Ню Йорк Таймс предупреждава фрийлансърите си за...

Ню Йорк Таймс уведоми неразкрит брой сътрудници, че част от чувстви...
14 юни 2024

YouTube преминава към инжектиране на реклами от...

Съобщава се, че YouTube вече вкарва реклами директно във видеопотоц...
Бъдете социални
Още по темата
14/06/2024

Ню Йорк Таймс предупреждава...

Ню Йорк Таймс уведоми неразкрит брой...
13/06/2024

"Ню Йорк Таймс" реагира на ...

The New York Times излезе с...
09/06/2024

Изходният код на New York T...

Вътрешен изходен код и данни, принадлежащи...
Последно добавени
15/06/2024

Време е да се справим с про...

Софтуерните компании от десетилетия се основават...
15/06/2024

Чък Робинс: "Нашата работа ...

Бившият главен изпълнителен директор на Splunk...
15/06/2024

Наследените технологии преч...

Според ново проучване остарелите наследени технологии...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!