Австралийците в риск от кражба на самоличност през смартфона

Австралийският мобилен оператор Optus съобщи за голям пробив в киберсигурността, който може да има сериозни последици. Успешното хакване означава, че данните на до 10 милиона клиенти може да са били откраднати от престъпници.

Какво се случи?

Според Optus рутинното наблюдение е открило подозрителна активност в тяхната мрежа. Екипът по киберсигурност е активирал своите планове за реакция и е успял да спре атаката – но не и преди хакерите  да откраднат част от чувствителната информация.

За засегнатите лица тези лични данни включват:

  • Имена
  • Дата на раждане
  • Телефонни номера
  • Имейл адреси
  • Пощенски адрес
  • Номера на документи за самоличност, като паспорт или шофьорска книжка

 

Колко сериозно е това хакване?

Всяко хакване е сериозно, но в случай на пробив в Optus има значителни последици. Имената и телефонните номера лесно се продават от хакери за използване от спамери и измамници.

Въпреки това допълнителни подробности като пощенски адрес и номера на документи правят тази кражба особено ценна. Използвайки цялата тази информация заедно, престъпниците имат всички градивни елементи, от които се нуждаят, за да извършват по-сложни измами, като например кражба на самоличност.

Optus се свърза с федералните власти (Австралийския център за киберсигурност), за да смекчи потенциалната заплаха за своите клиенти. Те също така са информирали ключови финансови институции, за да ги предупредят за пробива и да гарантират, че са по-способни да откриват измамнически дейности, използвайки открадната информация.

Optus също така твърди, че не е имало доклади за злоупотреба с клиентски данни, но това винаги може да се промени. Те все още не са потвърдили точно колко хора са били засегнати, но съветват всички клиенти да следят внимателно собствените си сметки за измамна дейност.

Вижте по-голямата картина

Въпреки че Optus е единственият доставчик, засегнат от тази конкретна атака, клиентите могат да изпитат повече проблеми. Използвайки открадната информация, киберпрестъпниците могат да се опитат да проникнат в други онлайн акаунти.

Optus не потвърди дали паролите на клиентите са били откраднати по време на хакването. Ако е така, клиентите, които редовно използват повторно пароли, са изложени на още по-голям риск от кражба или загуба. Поради това засегнатите клиенти трябва да наблюдават всички свои онлайн акаунти за подозрителна дейност. В идеалния случай тези хора трябва да сменят всичките си пароли за акаунти за допълнителна сигурност, като изберат „силна“ парола, която не може лесно да бъде разбита.

Очевидно създаването и запомнянето на десетки сложни пароли е трудно (или невъзможно) – но това е и най-добрата ви защита срещу много кибератаки. За да помогнете за решаването на това предизвикателство, помислете дали да не ползвате услугата за пароли на Panda Dome. Тя ви помага да създадете нови неразгадаеми пароли за всеки онлайн акаунт – и след това сигурно съхранява тази информация, така че никога да не я забравите.

Междувременно е абсолютно важно клиентите на Optus да са наясно с това хакване – и че може да отнеме известно време, за да се осъзнае пълното въздействие на атаката. Това е особено вярно, тъй като следователите от австралийската федерална полиция все още не са сигурни „кой е имал достъп до данните и с каква цел“. Да се ​​​​надяваме, че полицейското разследване напредва бързо – и никой от 10-те милиона клиенти на Optus не изпитва никакви отрицателни ефекти.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

26 септември 2023

WatchGuard получи най-високото признание

WatchGuard е обявена за лидер в последния доклад на G2 Grid и е отл...
26 септември 2023

WatchGuard с награда за отлични постижения в об...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard е обявена за победит...
26 септември 2023

Рансъмуерът Akira мутира и се насочва към систе...

Откакто се появи като заплаха през март, рансъмуерът Arika продължи...
26 септември 2023

Разликите между локалната и облачната киберсигу...

Разликата между управлението на киберсигурността в локални и облачн...
26 септември 2023

Нов вариант на BBTok е насочен към над 40 банк...

Активна кампания за зловреден софтуер, насочена към Латинска Америк...
25 септември 2023

Правилата за API на TikTok затрудняват анализа ...

Според учени новите условия за достъп на изследователите до API на ...
Бъдете социални
Още по темата
22/09/2023

NCSC: Защо атаките за кибер...

44CON 2023 – Лондон – Според...
20/09/2023

Microsoft: Кибератаките "Pe...

Microsoft предупреждава, че глобална кампания за...
16/09/2023

Retool обвинява за нарушени...

Софтуерната компания Retool съобщава, че акаунтите...
Последно добавени
26/09/2023

WatchGuard получи най-висок...

WatchGuard е обявена за лидер в...
26/09/2023

WatchGuard с награда за отл...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard...
26/09/2023

Рансъмуерът Akira мутира и ...

Откакто се появи като заплаха през...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!