Търсене
Close this search box.

Австралийците в риск от кражба на самоличност през смартфона

Австралийският мобилен оператор Optus съобщи за голям пробив в киберсигурността, който може да има сериозни последици. Успешното хакване означава, че данните на до 10 милиона клиенти може да са били откраднати от престъпници.

Какво се случи?

Според Optus рутинното наблюдение е открило подозрителна активност в тяхната мрежа. Екипът по киберсигурност е активирал своите планове за реакция и е успял да спре атаката – но не и преди хакерите  да откраднат част от чувствителната информация.

За засегнатите лица тези лични данни включват:

  • Имена
  • Дата на раждане
  • Телефонни номера
  • Имейл адреси
  • Пощенски адрес
  • Номера на документи за самоличност, като паспорт или шофьорска книжка

 

Колко сериозно е това хакване?

Всяко хакване е сериозно, но в случай на пробив в Optus има значителни последици. Имената и телефонните номера лесно се продават от хакери за използване от спамери и измамници.

Въпреки това допълнителни подробности като пощенски адрес и номера на документи правят тази кражба особено ценна. Използвайки цялата тази информация заедно, престъпниците имат всички градивни елементи, от които се нуждаят, за да извършват по-сложни измами, като например кражба на самоличност.

Optus се свърза с федералните власти (Австралийския център за киберсигурност), за да смекчи потенциалната заплаха за своите клиенти. Те също така са информирали ключови финансови институции, за да ги предупредят за пробива и да гарантират, че са по-способни да откриват измамнически дейности, използвайки открадната информация.

Optus също така твърди, че не е имало доклади за злоупотреба с клиентски данни, но това винаги може да се промени. Те все още не са потвърдили точно колко хора са били засегнати, но съветват всички клиенти да следят внимателно собствените си сметки за измамна дейност.

Вижте по-голямата картина

Въпреки че Optus е единственият доставчик, засегнат от тази конкретна атака, клиентите могат да изпитат повече проблеми. Използвайки открадната информация, киберпрестъпниците могат да се опитат да проникнат в други онлайн акаунти.

Optus не потвърди дали паролите на клиентите са били откраднати по време на хакването. Ако е така, клиентите, които редовно използват повторно пароли, са изложени на още по-голям риск от кражба или загуба. Поради това засегнатите клиенти трябва да наблюдават всички свои онлайн акаунти за подозрителна дейност. В идеалния случай тези хора трябва да сменят всичките си пароли за акаунти за допълнителна сигурност, като изберат „силна“ парола, която не може лесно да бъде разбита.

Очевидно създаването и запомнянето на десетки сложни пароли е трудно (или невъзможно) – но това е и най-добрата ви защита срещу много кибератаки. За да помогнете за решаването на това предизвикателство, помислете дали да не ползвате услугата за пароли на Panda Dome. Тя ви помага да създадете нови неразгадаеми пароли за всеки онлайн акаунт – и след това сигурно съхранява тази информация, така че никога да не я забравите.

Междувременно е абсолютно важно клиентите на Optus да са наясно с това хакване – и че може да отнеме известно време, за да се осъзнае пълното въздействие на атаката. Това е особено вярно, тъй като следователите от австралийската федерална полиция все още не са сигурни „кой е имал достъп до данните и с каква цел“. Да се ​​​​надяваме, че полицейското разследване напредва бързо – и никой от 10-те милиона клиенти на Optus не изпитва никакви отрицателни ефекти.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

18 май 2024

Бивш лидер на OpenAI: Безопасността е "на заден...

Ян Лейке, който ръководеше екипа на OpenAI „Super Alignment&#...
18 май 2024

Киберсигурността в надпревара за разобличаване ...

Кевин Мандия, главен изпълнителен директор на Mandiant в Google Clo...
17 май 2024

Измамите с фалшиви фактури все още са сериозна ...

Измамите с фалшиви фактури не са нова тенденция, показват проучвани...
17 май 2024

Петима обвинени за киберсхеми в полза на оръжей...

Днес Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения на пе...
17 май 2024

Шпионската група "Маската" се появява отново сл...

Група за съвременни постоянни заплахи (APT), която не е била в дейс...
16 май 2024

400 000 Linux сървъра са засегнати от ботнета E...

Разширяването на ботнета Ebury Linux продължава без прекъсване през...
Бъдете социални
Още по темата
16/05/2024

Ascension Healthcare претър...

Атаката прекъсна достъпа до електронните здравни...
14/05/2024

Цифровият живот след смъртт...

Специалистите по етика на изкуствения интелект...
12/05/2024

CISA: рансъмуерът Black Bas...

CISA и ФБР съобщиха днес, че...
Последно добавени
18/05/2024

Бивш лидер на OpenAI: Безоп...

Ян Лейке, който ръководеше екипа на...
18/05/2024

Киберсигурността в надпрева...

Кевин Мандия, главен изпълнителен директор на...
17/05/2024

Измамите с фалшиви фактури ...

Измамите с фалшиви фактури не са...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!