Търсене
Close this search box.

AWS похарчи 650 млн. долара за център за данни, построен до 2,5-гигаватна АЕЦ

Придобиването на AWS ще доведе до придобиването на комплекс от центрове за данни в близост до 2,5-гигаватна атомна електроцентрала в Пенсилвания.

Nuclear power station cooling towers, similar to those at the Susquehanna nuclear power station in Pennsylvania next to the Cumulus data center owned by AWS.

Охлаждащи кули на ядрена електроцентрала, подобни на тези в ядрената електроцентрала Susquehanna в Пенсилвания, до центъра за данни Cumulus, собственост на AWS.
(Снимка: Getty Images)

Amazon Web Services (AWS) обяви плановете си да придобие кампус на център за данни с ядрена мощност като част от голяма сделка с американски доставчик на електроенергия.

Гигантът в областта на облачните услуги потвърди, че ще придобие комплекса от центрове за данни Cumulus, разположен до 2,5-гигаватната атомна електроцентрала Susquehanna в Пенсилвания, като част от сделка на стойност 650 млн. долара с Talen Energy.

Talen заяви, че по сделката AWS ще получи достъп до центъра за данни и до енергийната инфраструктура на съседната атомна електроцентрала.

Компанията потвърди, че Talen Energy ще предостави на AWS директен достъп до енергията от обекта, като доставчикът на облачни услуги очаква да разполага с до 960 мегавата енергия през следващите години.

AWS търси алтернативни източници на енергия

Съобщението е последното от поредицата стъпки на Amazon, насочени към диверсифициране на енергийните източници и намаляване на въглеродните емисии.

Миналия месец компанията подписа споразумение с базирания в Орегон доставчик на вятърни паркове Avangrid, за да използва възобновяеми енергийни източници. Обектът, който включва 40 вятърни турбини, е в състояние да доставя до 90 мегавата енергия.

През 2023 г. Amazon увеличи инвестициите си във възобновяема енергия, като статистическите данни на компанията показват, че тя е най-големият корпоративен купувач на чисти енергийни източници в световен мащаб, инвестирайки в повече от 100 проекта за слънчева и вятърна енергия.

Това рязко увеличение на финансирането за възобновяема енергия е основна част от усилията на компанията за постигане на нулеви нетни емисии до 2040 г.

Възходът на облака с ядрена енергия

AWS също не е единствена, която проучва потенциала на ядрената енергия за подпомагане на работата на центровете за данни. През 2022 г. Microsoft представи споразумение за закупуване на електроенергия с американската компания Helion Energy като част от договор за изграждане на действаща централа за ядрен синтез.

Медийни съобщения през септември миналата година сочеха, че технологичният гигант набира главен програмен мениджър, който да ръководи стратегията му за ядрена енергия. В обявата за работа на фирмата се казваше, че тя търси човек, който да „ръководи проектни инициативи за всички аспекти на ядрената енергийна инфраструктура за глобален растеж“.

През януари компанията нае Арчана Манохаран за директор на ядрените технологии, за да ръководи разработването на малки атомни реактори.

Преди това Манохаран е работила като директор по ядрената стратегия и програми в Ultra Safe Nuclear Corporate (USNC), организация, специализирана в разработването на технологии за микромодулни реактори (MMR).

Тъй като през последните 18 месеца енергийните нужди на центровете за данни в световен мащаб нараснаха неимоверно, хиперскалаторите търсят алтернативни източници на чиста енергия, за да задоволят ненаситните апетити на клиентите.

Неотдавнашно проучване на JLL установи, че изискванията за генеративен изкуствен интелект и високопроизводителни изчисления (HPC) тласкат операторите на центрове за данни почти до точката на пречупване.

Според проучването именно генериращият изкуствен интелект се очаква да бъде основен двигател на световното потребление на електроенергия през следващите години, като Европейската комисия изчислява, че до 2030 г. нуждите от електроенергия ще са се увеличили с 60%.

Настоящата ситуация означава, че много оператори на центрове за данни се борят да посрещнат нарастващите изисквания за мощност, вариращи между 300MW и 500MW, което налага драстична промяна в критериите за избор на място и проектиране.

 

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

18 април 2024

Вариант на LockBit 3.0 генерира персонализиран,...

Изследователите на Kaspersky са открили новия вариант, след като са...
18 април 2024

Групата "Sandworm" е основното звено за киберат...

Но дори и да се е фокусирала върху това, сложната група за заплахи ...
18 април 2024

Apple предупреждава потребителите в 150 държави...

В ново уведомление за заплахи Apple посочва доставчика на Pegasus N...
17 април 2024

Приложението Copilot на Windows Server е добаве...

Microsoft твърди, че новото приложение Copilot, погрешно добавено в...
17 април 2024

Последни тенденции при зловредния софтуер

В днешната дигитална ера киберсигурността се превърна в постоянна г...
17 април 2024

FTC налага глоби на стартъпа за психично здраве...

Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) разпореди на компанията ...
17 април 2024

BMC на Intel и Lenovo съдържат непоправен недос...

Нови открития на Binarly показват, че пропуск в сигурността, засяга...
Бъдете социални
Още по темата
17/04/2024

Пробивът на паролите в Sise...

Експертите се опасяват, че компрометирането на...
16/04/2024

UnitedHealth Group отчете 8...

UnitedHealth Group отчете 872 млн. щатски...
15/04/2024

За проблемите с работната с...

  За проблемите с работната сила...
Последно добавени
18/04/2024

Вариант на LockBit 3.0 гене...

Изследователите на Kaspersky са открили новия...
18/04/2024

Групата "Sandworm" е основн...

Но дори и да се е...
18/04/2024

Apple предупреждава потреби...

В ново уведомление за заплахи Apple...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!