Байдън е за отговорно развитие на изкуствения интелект

Администрацията на Байдън призова за по-строг контрол върху изкуствения интелект, като същевременно подчерта значението на технологията

Белият дом си постави за цел да осъществи дългогодишно сътрудничество с участието на лидери в областта на ИИ в частния сектор, за да гарантира, че бързо развиващата се технология ще остане безопасна и етична.

Изпълнителните директори на големите технологични компании присъстваха на среща в четвъртък, на която присъстваха както президентът Джо Байдън, така и вицепрезидентът Камала Харис, и която завърши с ангажимента им за отговорно развитие на ИИ.

Вицепрезидентът Харис посрещна Сам Алтман, главен изпълнителен директор на OpenAI, Дарио Амодей, главен изпълнителен директор на Anthropic, Сатя Надела, председател и главен изпълнителен директор на Microsoft, и Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на Google и Alphabet, за да обсъдят настоящите пазарни подходи към ИИ.

Както Харис, така и Байдън се опитаха да внушат важността на стратегиите за превенция на риска при разработването на ИИ и постигнаха ангажимент от страна на изпълнителните директори да продължат да се ангажират с администрацията на Байдън по този въпрос.

Едновременно с обявяването на срещата и резултатите от нея Националната научна фондация също така официално отпусна 140 млн. долара за финансиране на седем нови национални института за изследвания в областта на ИИ, които ще работят с федерални агенции, промишлени организации и висши учебни заведения за разработване на етични и надеждни решения в областта на ИИ.

„Президентът Байдън е категоричен, че когато става въпрос за ИИ, трябва да поставим хората и общностите в центъра, като подкрепяме отговорни иновации, които служат на общественото благо, като същевременно защитават нашето общество, сигурност и икономика“, се казва в изявлението на Белия дом.

„Важно е да се отбележи, че това означава, че компаниите имат основна отговорност да се уверят, че техните продукти са безопасни, преди да бъдат внедрени или направени обществено достояние.“

Администрацията на Байдън изтъкна, че научноизследователската и развойна дейност в областта на изкуствения интелект е от решаващо значение за подхода към проблеми като киберсигурността, енергетиката, изменението на климата и образованието.

През последните месеци генеративният ИИ отбеляза бърз растеж чрез чатботове като ChatGPT и Bard, но също така предизвика и опасения.

Академичните институции се борят с липсата на инструменти за откриване на генериран от ИИ текст, а през март известни технологични пионери призоваха за шестмесечна пауза в разработването на ИИ поради опасения за безопасността.

Американските законодатели започнаха да проучват „мерки за отчетност“ за ИИ, като Националната администрация по телекомуникации и информация (NTIA) ще започне публично допитване за услугите на ИИ, за да информира за  политиката на Белия дом.

Службата за управление и бюджет също обяви, че ще публикува проект на политика относно потенциала на системите за ИИ да бъдат използвани от федералните министерства и агенции.

Надяваме се, че обществените коментари по този проект, съчетани с евентуален модел за федерално прилагане, биха могли да създадат прецедент за отговорно използване на ИИ, който може да бъде възпроизведен в цялата индустрия и в щатските и местните власти.

Експертите съветват фирмите, работещи с ИИ, да възприемат по-голяма прозрачност, за да избегнат бъдещи регулаторни санкции, особено като се има предвид, че Законът за ИИ на ЕС се стреми да наложи по-голяма отговорност на разработчиците за неправилна употреба на техните модели на ИИ.

Последният проект на дългоочакваното законодателство на блока за ИИ има за цел също така да предпази предприятията от кражба на интелектуална собственост, както и да определи ясни насоки за системите за ИИ, които представляват риск за правата на човека, като например тези, използвани за разпознаване на лица в реално време.

Фирмите за изкуствен интелект са подложени на все по-голям натиск да се съобразят с регулаторните изисквания в ЕС, като неотдавнашният случай на забрана на ChatGPT от Италия поради опасения, свързани с GDPR, се откроява като ранна индикация за санкциите, които могат да бъдат наложени на технологичните компании в близко бъдеще.

На OpenAI беше казано, че трябва да въведе контрол върху „правото да бъдеш забравен“ за ChatGPT, за да бъде допусната обратно в Италия, а регулаторите на ЕС за защита на данните могат да последват този пример за други чатботове с изкуствен интелект.

 

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

Глобиха Amazon с 30 млн. долара заради домофона...

Amazon ще плати 30 млн. долара глоби за уреждане на обвиненията в н...
1 юни 2023

Подробности за Migraine - уязвимост на Apple macOS

Microsoft сподели подробности за вече поправен недостатък в Apple m...

Лов на заплахи в шест стъпки

Откриването на  заплахите, преди те да са ви открили, е от ключово ...
31 май 2023

Уязвимостта в Barracuda е използвана минимум 7 ...

Фирмата за корпоративна сигурност Barracuda разкри във вторник, че ...

Как да избегнете прегарянето в екипа си по кибе...

Въпреки че кибератаките се увеличават през последните години, една ...
30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за края на тази година, известн...
30 май 2023

Нов хакерски форум пусна данните на 478 000 чле...

База данни за известния хакерски форум RaidForums е изтекла в интер...
30 май 2023

CosmicEnergy е способен да спре електрическата ...

Руски софтуер, който може да изключва (или включва) промишлени маши...
Бъдете социални
Още по темата
26/05/2023

ChatGPT не работи по целия ...

ChatGPT е широко популярен чатбот с...
23/05/2023

ChatGPT за iPhone има серио...

Компанията OpenAI, която стои зад ChatGPT,...
23/05/2023

Meta ударена с глоба от 1,3...

Официално е (сякаш някога е имало...
Последно добавени
01/06/2023

Глобиха Amazon с 30 млн. до...

Amazon ще плати 30 млн. долара...
01/06/2023

Подробности за Migraine - у...

Microsoft сподели подробности за вече поправен...
01/06/2023

Лов на заплахи в шест стъпки

Откриването на  заплахите, преди те да...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!