Търсене
Close this search box.

Байдън подписа закон за забрана на TikTok в цялата страна

В сряда президентът Байдън подписа закон, който забранява притежаваната от китайците компания TikTok, освен ако не бъде продадена в рамките на една година.

Това е най-сериозната заплаха за бъдещето на приложението за видео стрийминг в САЩ, която засилва технологичната война на Америка с Китай.

Въпреки това не се очаква законът да доведе до незабавни сътресения за TikTok, тъй като предстоящото съдебно оспорване и различните пречки пред продажбата на приложението най-вероятно ще доведат до забавяне с месеци.

Мярката беше включена в законопроект за предоставяне на чуждестранна помощ за Израел, Украйна и Тайван. Законът предвижда, че ByteDance трябва да продаде дела си в TikTok в срок от 12 месеца под заплахата да бъде закрита.

Този ход е кулминацията на Вашингтон, който от години затяга гайките на TikTok.

През 2017 г. китайският технологичен гигант ByteDance закупи популярното приложение за караоке Musical.ly и възобнови услугата като TikTok. Оттогава приложението е под микроскопа на служителите по националната сигурност във Вашингтон, които се опасяват от възможно влияние от страна на китайското правителство.

 

Въпреки опасенията на Вашингтон, TikTok бележи възход. Той се превърна в лидер в света на кратките видеоклипове и се използва от 170 милиона американци, което е около половината от страната. По данни на Pew Research Center една трета от младите хора получават новини именно от него.

Въпреки това законодателите и администрацията на Байдън твърдят, че докато TikTok е собственост на китайска компания, тя е подчинена на диктата на авторитарния режим в Китай.

„Конгресът не действа, за да накаже ByteDance, TikTok или която и да е друга отделна компания“, заяви сенаторът демократ Мария Кантуел, която председателства сенатската комисия по търговия, в забележките си от трибуната на Сената във вторник следобед.

„Конгресът действа, за да попречи на чуждестранните противници да извършват шпионаж, наблюдение, злонамерени операции, да вредят на уязвимите американци, на нашите военнослужещи и жени, както и на американския правителствен персонал.“

Във видеоклип, публикуван в платформата скоро след като Байдън подписа законопроекта, главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Зи Чу заяви, че е уверен, че TikTok ще спечели в съда, като добави, че междувременно потребителите не трябва да очакват проблеми с приложението.

„Бъдете сигурни, че няма да отидем никъде“, каза Чу. „Фактите и Конституцията са на наша страна и очакваме отново да победим“.

TikTok планира да заведе дело срещу администрацията на Байдън заради закона

Ако не бъде продаден в рамките на една година, законът ще направи незаконна поддръжката на TikTok от страна на услугите за уеб хостинг и ще принуди Google и Apple да премахнат TikTok от магазините за приложения – което с времето ще направи приложението неизползваемо.

Това е първият случай, в който САЩ приемат закон, който може да доведе до забрана на социална медийна платформа – нещо, което беше осъдено от групи за граждански свободи и конституционни учени.

TikTok обеща да даде администрацията на Байдън на съд, като твърди, че законът ще потисне свободата на словото на милиони американци.

Това мнение беше подкрепено от Кейт Руан, която ръководи проекта за свободно изразяване на Центъра за демокрация и технологии, която заяви, че законът е противоконституционен и нанася удар върху свободата на изразяване в САЩ.

„Конгресът не трябва да се занимава със забрана на платформи“, каза Руан. „Той трябва да работи за приемането на цялостно законодателство за защита на личните данни, което да защитава личните ни данни, независимо от това къде сме избрали да участваме онлайн.“

Продажбата на TikTok няма да е толкова лесна

Всяко дружество или група инвеститори, които искат да закупят TikTok, ще трябва да получат благословията на китайското правителство, а длъжностните лица в Пекин категорично се противопоставят на принудителната продажба.

В частност ByteDance притежава двигателя на TikTok, неговия хиперперперсонализиран алгоритъм, който привлича хората и ги държи силно ангажирани с техния канал.

Китайските власти са включили алгоритмите за препоръчване на съдържание в т.нар. списък за контрол на износа, което означава, че правителството има допълнителна власт върху начина, по който технологията се продава.

Законът изненада TikTok

Почти по всякакъв начин законът беше приет бързо и изненада много хора в TikTok, особено защото компанията току-що беше въздъхнала с облекчение.

Миналия месец Камарата на представителите прие законопроект, който да принуди TikTok да намери купувач или да се изправи пред забрана в цялата страна, но усилията се забавиха в Сената.

Законодателството даваше на TikTok шестмесечен срок за намиране на купувач, което според някои сенатори беше твърде малко време.

Нови усилия, този път свързани с разпоредбата за продажба или забрана на ТикТок, ускориха предложението. То отразява опита от миналия месец, но удължава крайния срок за продажба, като сега дава на TikTok девет месеца за намиране на купувач, с възможност за тримесечно удължаване, ако има потенциално придобиване.

Сенатор Марки: „Американските компании правят същото нещо

Законодатели и от двете партии твърдят, че TikTok представлява риск за националната сигурност на американците, тъй като китайското правителство може да използва приложението, за да шпионира американците или да влияе върху това, което американските потребители виждат в своите канали в TikTok – нещо, което придобива нова актуалност в годината на изборите.

Някои обаче се противопоставиха, включително сенаторът демократ Едуард Марки от Масачузетс. Във вторник той заяви на трибуната на Сената, че няма „достоверни доказателства“, че TikTok представлява реална заплаха за националната сигурност само защото компанията майка е базирана в Китай.

Законите за националното разузнаване в Китай биха изисквали ByteDance да предаде данни за американци, ако властите там ги поискат, но TikTok казва, че никога не е получавала такова искане.

Марки заяви, че опасенията за цифровата сигурност, психическото здраве на младите хора и защитата на личните данни трябва да бъдат разгледани с цялостно законодателство, обхващащо цялата технологична индустрия, а не само TikTok.

„TikTok представлява сериозен риск за неприкосновеността на личния живот и психичното здраве на нашите млади хора“, каза Марки. „Но този проблем не е уникален за TikTok и със сигурност не оправдава забраната на TikTok“, каза той. „Американските компании  правят същото нещо.“

 

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

18 юни 2024

Koсмосът: Последната граница за кибератаки

Неспособността да си представим – и да се подготвим за –...
18 юни 2024

Лондонските болници още не могат да се съвземат...

Няколко лондонски болници, които все още не са се справили с кибера...
17 юни 2024

Арестуваха британец от Scattered Spider

22-годишен британски гражданин, за когото се предполага, че е свърз...
17 юни 2024

Adobe с вътрешни проблеми на фона на опасения, ...

Adobe гаси пожар на два фронта заради политиката си за използване н...
17 юни 2024

Потребностите от електроенергия в центровете за...

Новото партньорство на Google с базираната в Невада компания NV Ene...
17 юни 2024

Microsoft поправи безкликова уязвимост в Outlook

Morphisec предупреждава, че една от уязвимостите, които Microsoft о...
17 юни 2024

ASUS предупреждава за проблеми при 7 рутера

ASUS пусна нова актуализация на фърмуера, която отстранява уязвимос...
16 юни 2024

CISA предупреждава за бъг в Windows, използван ...

Американската агенция за киберсигурност и инфраструктурна сигурност...
16 юни 2024

Бивш служител е осъден на 32 месеца затвор за и...

Бивш служител на National Computer Systems (NCS), отговарящ за осиг...
Бъдете социални
Още по темата
06/06/2024

Схема за отвличане превзема...

Зловредният софтуер за отвличане се разпространява...
27/03/2024

Кения към TikTok: Докажете ...

Изпадналата в затруднение социална медийна платформа...
24/12/2023

Недостатъчни мерки за защит...

Най-големите марки на Meta, включително Facebook...
Последно добавени
18/06/2024

Koсмосът: Последната границ...

Неспособността да си представим – и...
18/06/2024

Лондонските болници още не ...

Няколко лондонски болници, които все още...
17/06/2024

Арестуваха британец от Scat...

22-годишен британски гражданин, за когото се...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!