Белият дом пристъпва към общонационална забрана на TikTok

Белият дом направи историческа крачка към забрана на TikTok, собственост на китайци, в цялата страна. Във вторник администрацията на Байдън подкрепи двупартийно законодателство, внесено от над десет сенатори, което улеснява правителството на САЩ да забрани  TikTok. Въпреки това TikTok е само една от многото платформи, които могат да се окажат в беда, тъй като законодателството ще позволи гъвкавост на правителството да ограничи всяка друга базирана в чужбина технология, която представлява риск за националната сигурност.

Разговорите за забрана на модната социална платформа за микровидеа се водят от години, но правителството на САЩ все още не е предприело действия срещу масовата употреба на приложението в цялата страна. TikTok е изключително популярен в САЩ. В момента приложението, собственост на ByteDance, има над 100 млн. потребители и е едно от най-бързо развиващите се приложения в света, чиито над 2 млрд. потребители са в световен мащаб. Според законопроекта, представен в началото на седмицата, забраната може да засегне и други технологии от държави като Китай, Северна Корея, Куба, Русия, Венецуела и Иран.

Забраната не е незабавна, но вероятността TikTok да бъде изхвърлен от американския пазар нараства. Главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Зи Чу е призован да се яви пред Конгреса по-късно този месец. Изслушването е насрочено за 23 март 2023 г. Сингапурският предприемач ще получи възможност да разясни подробно действията, които TikTok предприема, за да разреши проблемите с неприкосновеността на личния живот и да намали рисковете за националната сигурност.

Миналата година Камарата на представителите на САЩ забрани на своите членове и служители да ползват приложението на служебните си устройства. На служителите и представителите на Камарата на представителите беше казано, че имат 30 дни да премахнат приложението от официалните си смарт устройства поради много проблеми със сигурността. Същото правило важи и за всички служители на федералните агенции в САЩ. Забраната е само за официалните устройства, а държавните служители все още имат достъп до TikTok на личните си устройства.

САЩ не са единствената държава, която обмисля забрана на приложението. Канада също одобри федерална забрана на TikTok, която се отнася за всички устройства, издадени от правителството. Подобно на опасенията в САЩ, Канада също цитира неприкосновеността на личния живот на потребителите като основна причина да поиска забраната.

Възможната връзка между отношенията на Китайската комунистическа партия и ByteDance е една от основните причини да се обмисля забрана в цялата страна. Никой обаче не знае дали този ход от страна на Белия дом не е просто политически театър, тъй като разговорите за забрана на приложението се водят от години.

 

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

27 септември 2023

Нов ZeroFont фишинг подвежда Outlook да показва...

Хакерите използват нов трик за използване на нулеви шрифтове в имей...
27 септември 2023

Google присвоява нов максимален рейтинг CVE на ...

Google е определила нов CVE ID (CVE-2023-5129) за уязвимостта в сиг...
27 септември 2023

Нова киберпрестъпна група е свързана със 7 фам...

Експерти по киберсигурност разкриха нова група за киберпрестъпления...
27 септември 2023

Microsoft разпространява Passkeys в Windows 11

Днес Microsoft официално въвежда поддръжка на клавишите passskeys в...
27 септември 2023

Излязоха резултатите от оценката на MITRE ATT&a...

Задълбочените, независими тестове са жизненоважен ресурс за анализи...
26 септември 2023

WatchGuard получи най-високото признание

WatchGuard е обявена за лидер в последния доклад на G2 Grid и е отл...
Бъдете социални
Още по темата
25/09/2023

Правилата за API на TikTok ...

Според учени новите условия за достъп...
25/09/2023

Фалшиви видеоклипове на зн...

TikTok е наводнен с видеоклипове, които...
21/09/2023

Кибернетичната атака на Кит...

Според Министерството на отбраната (МО) на...
Последно добавени
27/09/2023

Нов ZeroFont фишинг подвежд...

Хакерите използват нов трик за използване...
27/09/2023

Google присвоява нов максим...

Google е определила нов CVE ID...
27/09/2023

Нова киберпрестъпна група е...

Експерти по киберсигурност разкриха нова група...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!