Белият дом с нова национална стратегия за киберсигурност

Днес администрацията на Байдън публикува своята национална стратегия за киберсигурност, която се фокусира върху прехвърлянето на тежестта на защитата на киберпространството на страната върху доставчиците на софтуер и услуги.

Новият план на Вашингтон за защита  също така признава сътрудничеството между публичния и частния сектор и с международните съюзници и партньори като съществено за защитата на страната от киберзаплахи.

„Трябва да преразгледаме отговорността за защита на киберпространството, като прехвърлим тежестта за киберсигурността от частните лица, малките предприятия и местните власти към организациите, които са най-способни и най-добре подготвени да намалят рисковете за всички нас“, заяви днес Белият дом. Администрацията на Байдън публикува днес своята национална стратегия за киберсигурност, която се фокусира върху прехвърлянето на тежестта за защита на киберпространството на страната към доставчиците на софтуер и услуги.

Новият план на Вашингтон за защита на киберсигурността също така признава, че сътрудничеството между публичния и частния сектор и с международните съюзници и партньори е от съществено значение за защитата на страната от киберзаплахи.

„Трябва да преразгледаме отговорността за защита на киберпространството, като прехвърлим тежестта за киберсигурността от частните лица, малките предприятия и местните власти върху организациите, които са най-способни и най-добре подготвени да намалят рисковете за всички нас“, заяви днес Белият дом.

„Федералното правителство също така ще задълбочи оперативното и стратегическото сътрудничество с доставчици на софтуер, хардуер и управлявани услуги, които могат да променят киберпространството в полза на по-голяма сигурност и устойчивост.“

„Федералното правителство също така ще задълбочи оперативното и стратегическото сътрудничество с доставчици на софтуер, хардуер и управлявани услуги, които могат да променят киберпространството в полза на по-голяма сигурност и устойчивост.“

Основните цели на програмата са защита на критичната инфраструктура на САЩ, прекъсване на действията на злонамерени хакери, целящи да застрашат интересите на САЩ, стратегически инвестиции за създаване на по-сигурна цифрова екосистема и развитие на международни партньорства за постигане на общи цели.

Освен тях и съсредоточаването върху отклоняването на отговорността за пропуски в сигурността към софтуерните компании, други важни предложения включват по-агресивни кампании, целящи да направят подкрепяната от държавата/финансово мотивираната злонамерена дейност нерентабилна и неефективна, и да гарантират, че американската инфраструктура вече не се използва за атаки, насочени срещу организации в САЩ.

„Кампаниите за разрушаване трябва да станат толкова продължителни и целенасочени, че престъпната кибердейност да стане нерентабилна, а чуждестранните правителствени субекти, занимаващи се със злонамерена кибердейност, вече да не я възприемат като ефективно средство за постигане на целите си“, заявиха от администрацията на Байдън и Харис.

„Всички доставчици на услуги трябва да направят разумни опити да осигурят използването на своята инфраструктура срещу злоупотреба или друго престъпно поведение, [за да] затруднят противниците да злоупотребяват с инфраструктурата, базирана в САЩ, като същевременно гарантират неприкосновеността на личния живот.“

В новата стратегия се подчертава също така, че ransomware е основна заплаха, и се подчертава как администрацията „категорично не насърчава плащането на откупи“ и ще продължи да се насочва към банди за ransomware, действащи от сигурни убежища като Русия, Северна Корея и Иран.

„Кибероперациите на престъпните синдикати понастоящем представляват заплаха за националната сигурност, обществената безопасност и икономическия просперитет на Съединените щати и техните съюзници и партньори“, допълва администрацията.

„Общите икономически загуби от атаки с цел получаване на откуп продължават да нарастват, достигайки милиарди щатски долари годишно.“

Що се отнася до най-големите заплахи за националната киберсигурност, администрацията твърди, че Китай и Русия са най-активните и агресивни държави, които стоят зад злонамерената дейност, насочена към критичната инфраструктура и активите на САЩ.

„През последните десет години [Китай] разшири кибероперациите отвъд кражбата на интелектуална собственост, за да се превърне в най-напредналия ни стратегически конкурент с капацитет да заплашва интересите на САЩ и да доминира в нововъзникващите технологии, които са от решаващо значение за глобалното развитие“, се казва в стратегията.

„Русия остава постоянна киберзаплаха, тъй като усъвършенства възможностите си за кибершпионаж, атаки, влияние и дезинформация, за да принуждава суверенни държави, да приютява транснационални престъпни субекти, да отслабва съюзите и партньорствата на САЩ и да подкопава основаната на правила международна система.“

Тези, които ще координират усилията за изпълнение на тази нова стратегия за киберсигурност, са Службата на националния кибердиректор (ONCD) в координация със Службата за управление и бюджет (OMB), под надзора на Съвета за национална сигурност (NSC).

Те ще изготвят годишни доклади до президента и Конгреса на САЩ, за да подчертаят ефективността на стратегията. Те също така ще предоставят на федералните агенции годишни насоки за бюджетните приоритети в областта на киберсигурността, за да гарантират постигането на нейните цели.

 

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

4 декември 2023

Рансъмуерът е безмилостен: какво можете да напр...

Не само, че броят на рансъмуерите се увеличава, но този вид зловред...
3 декември 2023

Свалянето на Qakbot: Смекчаване на последиците ...

Министерството на правосъдието на САЩ и ФБР наскоро си сътрудничиха...
2 декември 2023

Владимир Дунаев е осъден за създаването на злов...

Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че руски гражданин е п...
2 декември 2023

Клиентите на онлайн туристическата агенция Book...

Една от най-големите онлайн туристически агенции в света – Booking....
2 декември 2023

Националната ядрена лаборатория на Айдахо е бил...

Националната лаборатория на Айдахо (INL), една от 17-те национални ...
1 декември 2023

Енергийни смущения, свързани с киберсигурността

Експерти по сигурността предупреждават, че операторите на петролни ...
Бъдете социални
Още по темата
03/12/2023

Свалянето на Qakbot: Смекча...

Министерството на правосъдието на САЩ и...
22/11/2023

Съдилищата в Канзас потвърж...

Съдебната власт в Канзас публикува актуална...
22/11/2023

FCC с нови правила за защит...

Федералната комисия по комуникациите (FCC) оповести...
Последно добавени
04/12/2023

Рансъмуерът е безмилостен: ...

Не само, че броят на рансъмуерите...
03/12/2023

Свалянето на Qakbot: Смекча...

Министерството на правосъдието на САЩ и...
02/12/2023

Владимир Дунаев е осъден за...

Министерството на правосъдието на САЩ обяви,...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!