Бихте ли гледали телевизия докато шофирате

Безопасното шофиране на автомобил е особено сложна операция. Освен да управляват превозното си средство и да съблюдават скоростта си, водачите трябва също да са напълно наясно със ситуацията извън превозното средство, за да избегнат потенциално фатални инциденти.

Това прави неотдавнашното съобщение, че властите в Обединеното кралство планират да позволят на собствениците на автомобили, които се управляват самостоятелно, да гледат телевизия, докато „шофират“, да е нещо като изненада. Съгласно планираното законодателство собствениците на автономни превозни средства (като Tesla или подобни) ще могат да четат книги, да гледат телевизия или да сърфират в интернет, докато колата им се движи по обществени пътища.

Гласуване на доверие на AI?

По очевидни причини всички тези дейности в момента са забранени по британските пътища, защото разсейват шофьорите. Неспособни да посветят пълното си внимание на шофирането, операторите на превозни средства са изложени на много по-голям риск да попаднат в инцидент.

Тези предложени промени в законите за шофиране предполагат, че британското правителство е все по-уверено във възможностите на изкуствения интелект (AI) и автономните автомобили. Според официално проучване човешката грешка (грешки, допуснати от шофьори) играе роля в 88% от всички пътнотранспортни произшествия в Обединеното кралство. Очевидно законодателите вярват, че автономните автомобили са по-умни и по-малко податливи на грешки от хората –  шофьори – и че злополуките ще бъдат по-рядко срещани, тъй като технологията ще стане по-широко достъпна.

С предоставянето на щофирането на AI, пътниците ще бъдат свободни да прекарват времето си, правейки каквото им харесва – включително гледане на телевизия. Има обаче едно предупреждение – шофьорите все пак ще трябва да са готови да поемат контрола „във всеки случай“  ако нещо се обърка и те трябва да заменят навигационната система на автомобила си.

Ще се случат ли  тези промени?

За първи път Великобритания забрани на шофьорите да гледат телевизия в автомобила през 1986г., така че предложените промени са значителни. Но все още има вероятност да има някои бариери преди промяната на закона.

Първо, правителството трябва да види убедителни доказателства, че управляваните от AI превозни средства наистина са по-безопасни от  управляваните от шофьори. Като се има предвид, че  все още не е  законно разрешено  автономните автомобили да се „движат“ сами по обществени пътища в по-голямата част от света, може да отнеме известно време, преди законодателите да могат да решат дали това е вярно.

Второ, обществеността също трябва да бъде уверена, че на автомобилите с изкуствен интелект може да се има доверие. След десетилетия на обучение и тестове на водачи, се вярва, че хората могат да управляват автомобилите безопасно – и  също така те искат да са сигурни, че компютрите могат да вършат същата работа.

Това означава, че промените в навиците за шофиране, включително гледане на телевизия, остават нищо повече от предложение на този етап. Правителството може (и вероятно ще) промени курса, отлагайки новото законодателство, докато автономните автомобили не станат обичайни по британските пътища. И това може да бъде след една година или повече – особено след като законите за разрешаване на самоуправляващи се автомобили, които бяха обещани миналата година, все още не са приети.

Източник: e-security.bg

Подобни публикации

27 септември 2023

Нов ZeroFont фишинг подвежда Outlook да показва...

Хакерите използват нов трик за използване на нулеви шрифтове в имей...
27 септември 2023

Google присвоява нов максимален рейтинг CVE на ...

Google е определила нов CVE ID (CVE-2023-5129) за уязвимостта в сиг...
27 септември 2023

Нова киберпрестъпна група е свързана със 7 фам...

Експерти по киберсигурност разкриха нова група за киберпрестъпления...
27 септември 2023

Microsoft разпространява Passkeys в Windows 11

Днес Microsoft официално въвежда поддръжка на клавишите passskeys в...
27 септември 2023

Излязоха резултатите от оценката на MITRE ATT&a...

Задълбочените, независими тестове са жизненоважен ресурс за анализи...
26 септември 2023

WatchGuard получи най-високото признание

WatchGuard е обявена за лидер в последния доклад на G2 Grid и е отл...
26 септември 2023

WatchGuard с награда за отлични постижения в об...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard е обявена за победит...
26 септември 2023

Рансъмуерът Akira мутира и се насочва към систе...

Откакто се появи като заплаха през март, рансъмуерът Arika продължи...
Бъдете социални
Още по темата
18/09/2023

Google Chrome тества функци...

Google Chrome ще подобри потребителското изживяване...
14/09/2023

Руанда стартира програма за...

Руанда планира да модернизира инфраструктурата си...
13/09/2023

Кения започва обучение за ц...

Кения планира да открие център за...
Последно добавени
27/09/2023

Нов ZeroFont фишинг подвежд...

Хакерите използват нов трик за използване...
27/09/2023

Google присвоява нов максим...

Google е определила нов CVE ID...
27/09/2023

Нова киберпрестъпна група е...

Експерти по киберсигурност разкриха нова група...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!