Бихте ли гледали телевизия докато шофирате

Безопасното шофиране на автомобил е особено сложна операция. Освен да управляват превозното си средство и да съблюдават скоростта си, водачите трябва също да са напълно наясно със ситуацията извън превозното средство, за да избегнат потенциално фатални инциденти.

Това прави неотдавнашното съобщение, че властите в Обединеното кралство планират да позволят на собствениците на автомобили, които се управляват самостоятелно, да гледат телевизия, докато „шофират“, да е нещо като изненада. Съгласно планираното законодателство собствениците на автономни превозни средства (като Tesla или подобни) ще могат да четат книги, да гледат телевизия или да сърфират в интернет, докато колата им се движи по обществени пътища.

Гласуване на доверие на AI?

По очевидни причини всички тези дейности в момента са забранени по британските пътища, защото разсейват шофьорите. Неспособни да посветят пълното си внимание на шофирането, операторите на превозни средства са изложени на много по-голям риск да попаднат в инцидент.

Тези предложени промени в законите за шофиране предполагат, че британското правителство е все по-уверено във възможностите на изкуствения интелект (AI) и автономните автомобили. Според официално проучване човешката грешка (грешки, допуснати от шофьори) играе роля в 88% от всички пътнотранспортни произшествия в Обединеното кралство. Очевидно законодателите вярват, че автономните автомобили са по-умни и по-малко податливи на грешки от хората –  шофьори – и че злополуките ще бъдат по-рядко срещани, тъй като технологията ще стане по-широко достъпна.

С предоставянето на щофирането на AI, пътниците ще бъдат свободни да прекарват времето си, правейки каквото им харесва – включително гледане на телевизия. Има обаче едно предупреждение – шофьорите все пак ще трябва да са готови да поемат контрола „във всеки случай“  ако нещо се обърка и те трябва да заменят навигационната система на автомобила си.

Ще се случат ли  тези промени?

За първи път Великобритания забрани на шофьорите да гледат телевизия в автомобила през 1986г., така че предложените промени са значителни. Но все още има вероятност да има някои бариери преди промяната на закона.

Първо, правителството трябва да види убедителни доказателства, че управляваните от AI превозни средства наистина са по-безопасни от  управляваните от шофьори. Като се има предвид, че  все още не е  законно разрешено  автономните автомобили да се „движат“ сами по обществени пътища в по-голямата част от света, може да отнеме известно време, преди законодателите да могат да решат дали това е вярно.

Второ, обществеността също трябва да бъде уверена, че на автомобилите с изкуствен интелект може да се има доверие. След десетилетия на обучение и тестове на водачи, се вярва, че хората могат да управляват автомобилите безопасно – и  също така те искат да са сигурни, че компютрите могат да вършат същата работа.

Това означава, че промените в навиците за шофиране, включително гледане на телевизия, остават нищо повече от предложение на този етап. Правителството може (и вероятно ще) промени курса, отлагайки новото законодателство, докато автономните автомобили не станат обичайни по британските пътища. И това може да бъде след една година или повече – особено след като законите за разрешаване на самоуправляващи се автомобили, които бяха обещани миналата година, все още не са приети.

Източник: e-security.bg

Подобни публикации

6 декември 2022

Най-големият пазар на малуер за мобилни устройс...

Изследователи в областта на киберсигурността хвърлиха светлина върх...
5 декември 2022

Социалните медии повишават насилието в училище

Нов доклад, публикуван от британския мозъчен тръст Crest Advisory, ...
4 декември 2022

Google с нова актуализация на Chrome, поправя ...

  В петък гигантът в областта на търсенето в интернет Google п...
1 декември 2022

Google с обвинения към испански шпионски софтуер

Смята се, че базираният в Барселона доставчик на софтуер за наблюде...
1 декември 2022

За дигиталните активи на починалите

Напоследък много наши потребители ни питат какво се случва с пароли...
30 ноември 2022

Уязвимост на Hyundai позволява хакване на ключ...

Изследователи са открили недостатъци в редица приложения, свързани ...
28 ноември 2022

Поредна глоба за Meta

Ирландската комисия за защита на данните (DPC) наложи глоба на Meta...
28 ноември 2022

Социалните медии трябва да престанат да копират...

Интернет не е само за тийнейджъри. Когато поколението Z навлезе в м...
Бъдете социални
Още по темата
17/11/2022

ТОП 200 най - често употреб...

Последователните низове от цифри и „парола“...
17/11/2022

Нова функция в Netflix огра...

Netflix току-що направи малка, но съществена...
08/11/2022

Twitter се  обърна към няко...

След като в петък уволни около...
Последно добавени
06/12/2022

Най-големият пазар на малуе...

Изследователи в областта на киберсигурността хвърлиха...
05/12/2022

Социалните медии повишават ...

Нов доклад, публикуван от британския мозъчен...
04/12/2022

Google с нова актуализация ...

  В петък гигантът в областта...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!