Безопасното шофиране на автомобил е особено сложна операция. Освен да управляват превозното си средство и да съблюдават скоростта си, водачите трябва също да са напълно наясно със ситуацията извън превозното средство, за да избегнат потенциално фатални инциденти.

Това прави неотдавнашното съобщение, че властите в Обединеното кралство планират да позволят на собствениците на автомобили, които се управляват самостоятелно, да гледат телевизия, докато „шофират“, да е нещо като изненада. Съгласно планираното законодателство собствениците на автономни превозни средства (като Tesla или подобни) ще могат да четат книги, да гледат телевизия или да сърфират в интернет, докато колата им се движи по обществени пътища.

Гласуване на доверие на AI?

По очевидни причини всички тези дейности в момента са забранени по британските пътища, защото разсейват шофьорите. Неспособни да посветят пълното си внимание на шофирането, операторите на превозни средства са изложени на много по-голям риск да попаднат в инцидент.

Тези предложени промени в законите за шофиране предполагат, че британското правителство е все по-уверено във възможностите на изкуствения интелект (AI) и автономните автомобили. Според официално проучване човешката грешка (грешки, допуснати от шофьори) играе роля в 88% от всички пътнотранспортни произшествия в Обединеното кралство. Очевидно законодателите вярват, че автономните автомобили са по-умни и по-малко податливи на грешки от хората –  шофьори – и че злополуките ще бъдат по-рядко срещани, тъй като технологията ще стане по-широко достъпна.

С предоставянето на щофирането на AI, пътниците ще бъдат свободни да прекарват времето си, правейки каквото им харесва – включително гледане на телевизия. Има обаче едно предупреждение – шофьорите все пак ще трябва да са готови да поемат контрола „във всеки случай“  ако нещо се обърка и те трябва да заменят навигационната система на автомобила си.

Ще се случат ли  тези промени?

За първи път Великобритания забрани на шофьорите да гледат телевизия в автомобила през 1986г., така че предложените промени са значителни. Но все още има вероятност да има някои бариери преди промяната на закона.

Първо, правителството трябва да види убедителни доказателства, че управляваните от AI превозни средства наистина са по-безопасни от  управляваните от шофьори. Като се има предвид, че  все още не е  законно разрешено  автономните автомобили да се „движат“ сами по обществени пътища в по-голямата част от света, може да отнеме известно време, преди законодателите да могат да решат дали това е вярно.

Второ, обществеността също трябва да бъде уверена, че на автомобилите с изкуствен интелект може да се има доверие. След десетилетия на обучение и тестове на водачи, се вярва, че хората могат да управляват автомобилите безопасно – и  също така те искат да са сигурни, че компютрите могат да вършат същата работа.

Това означава, че промените в навиците за шофиране, включително гледане на телевизия, остават нищо повече от предложение на този етап. Правителството може (и вероятно ще) промени курса, отлагайки новото законодателство, докато автономните автомобили не станат обичайни по британските пътища. И това може да бъде след една година или повече – особено след като законите за разрешаване на самоуправляващи се автомобили, които бяха обещани миналата година, все още не са приети.

Източник: e-security.bg

Подобни публикации

Хакери продават личните данни на над милиард ки...

Съобщава се, че хакери са откраднали данните на около един милиард ...
4 юли 2022

Хакнаха акаунти на британската армия

Оперативната сигурност (opsec) на британската армия беше поставена ...
3 юли 2022

Оптимизация чрез профилактика

Не всички ИТ задачи отнемат години за изпълнение. Ето девет кратки,...
2 юли 2022

Глобиха Clearview AI и в Обединеното кралство

На базираната в САЩ компания е наредено да изтрие всички лични данн...

Най-добрите безплатни инструменти за премахване...

Пейзажът на заплахите за киберсигурността се развива и разширява вс...

Какво е фарминг?

Pharming е измама, която киберпрестъпниците използват, за да инстал...
Бъдете социални
Още по темата
02/07/2022

Глобиха Clearview AI и в Об...

На базираната в САЩ компания е...
29/06/2022

Amazon коригира сериозна уя...

Amazon потвърди и поправи уязвимост в...
23/05/2022

WithSecure се нуждае от сер...

Има противоречие в топ мениджмънта на...
Последно добавени
05/07/2022

Хакери продават личните дан...

Съобщава се, че хакери са откраднали...
04/07/2022

Хакнаха акаунти на британск...

Оперативната сигурност (opsec) на британската армия...
03/07/2022

Оптимизация чрез профилактика

Не всички ИТ задачи отнемат години...
Ключови думи