Бизнес лидерите харчат за киберсигурност чак след първия голям пробив

Проучване на правителството на Обединеното кралство на хакнати фирми разкри обща липса на ангажираност от членовете на бордовете и висшето ръководство по въпросите на сигурността

Бизнесът съобщава, че висшите ръководни екипи започват да оценяват киберсигурността едва след като пострадат от „сериозна“ атака.

Наблюденията на „многобройни“ фирми бяха разкрити в политически документ, публикуван днес от Министерството на културата, медиите и спорта (DCMS), който разследва опита от кибератаките срещу бизнеса в Обединеното кралство.

Половината от участниците в процеса на интервюиране, проведен от DCMS, казват, че висшите ръководители признават, че заплахите за киберсигурността са реални едва след като бизнесът е бил атакуван.

Общите наблюдения сред бизнеса бяха, че висшите ръководители не са толкова ангажирани със сигурността като приоритет и някои не разбират напълно мащаба на заплахите или периодът, необходим за посрещане на нарастващото предизвикателство.

Висшият мениджмънт и членовете на борда стават значително по-ангажирани с киберсигурността в резултат на сериозни нарушения в дейността и оттогава „демонстрират по-сериозно намерение“ да подобрят организацията в тази област.

Подобрения се наблюдавани във всички различни видове бизнеси, които са част от проучването на DCMS.

Правителственият отдел посочва, че е анализирал  десет фирми с различни размери и степени на ИТ зрялост, повечето от които оперират в различни сектори. Единствената обща черта между тях е, че всички са претърпели сериозни кибер инциденти през четирите години преди изследването.

Генералният мениджър и ИТ мениджърът на една по-малка частна организация (10-49 служители) казват, че претърпяното нарушение е направило организацията „по-бдителна“ на ниво висше ръководство.

Тази повишена бдителност е позволила на двамата мениджъри да получат незабавно одобрение от борда, когато се стигнало до сключване на договор с нов ИТ доставчик. Това се случило, след като предишната компания беше обвинена за бавен отговор на атака, при която е прихванат имейл и са откраднати клиентски средства.

За много голяма частна организация с повече от 250 служители, нейният ръководител на оперативния център за киберсигурност (HSoC) казва, че пробивът е привлякъл вниманието на висшите ръководители към киберсигурността, тъй като компанията е станала „жертва на собствения си успех“.

Никога преди не е имало сериозен инцидент, тъй като защитата  винаги е била толкова ефективна, казва HSoC, но чак зловещата атака накарала да бъдат закупени допълнителни услуги и да се стартират вътрешни кампании за осведоменост.

Други големи организации също съобщиха, че бизнесът не се интересува от това какво правят ИТ екипите, за да останат в безопасност от кибер заплахи, но осведомеността е била изострена чак след атаката.

Преди инцидента главният служител по сигурността (CSO) в отдел на по-голяма частна компания също казва: „Имах 100% подкрепа от Борда и след нарушението беше 110% подкрепа… Бих казал, че това помогна за ускоряване на доставката на много елементи от моята програма”.

Въпреки бурното половин десетилетие в киберсигурността, през което време рансъмуерът започна да се разпространява и да доминира сред заплахите, докладът на DCMS също установи, че ИТ екипите все още се борят да определят количествено финансовото въздействие на пробивите, както и да убедят висшите ръководители да се ангажират с въпросите на киберсигурността.

Бизнесът като цяло засилва защитите си след съответните атаки под формата на нови продукти за сигурност, политики или обучение на персонала. Въпреки това DCMS отбелязва, че „много малко“ са разработили списък с „научени уроци“, които могат да бъдат използвани в подкрепа на разработването на бъдещи програми за сигурност.

Повечето фирми признаха получената мъдрост в индустрията, че хората често са така наречената слаба връзка в киберсигурността, но приоритизираха разходите за нови инструменти за сигурност, а не за вътрешно обучение и информираност.

Общото оправдание сред бизнеса е, че тези инструменти ще помогнат на хората да направят правилното нещо и в резултат на това да вземат по-добри решения.

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

27 септември 2023

Нов ZeroFont фишинг подвежда Outlook да показва...

Хакерите използват нов трик за използване на нулеви шрифтове в имей...
27 септември 2023

Google присвоява нов максимален рейтинг CVE на ...

Google е определила нов CVE ID (CVE-2023-5129) за уязвимостта в сиг...
27 септември 2023

Нова киберпрестъпна група е свързана със 7 фам...

Експерти по киберсигурност разкриха нова група за киберпрестъпления...
27 септември 2023

Microsoft разпространява Passkeys в Windows 11

Днес Microsoft официално въвежда поддръжка на клавишите passskeys в...
27 септември 2023

Излязоха резултатите от оценката на MITRE ATT&a...

Задълбочените, независими тестове са жизненоважен ресурс за анализи...
26 септември 2023

WatchGuard получи най-високото признание

WatchGuard е обявена за лидер в последния доклад на G2 Grid и е отл...
26 септември 2023

WatchGuard с награда за отлични постижения в об...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard е обявена за победит...
26 септември 2023

Рансъмуерът Akira мутира и се насочва към систе...

Откакто се появи като заплаха през март, рансъмуерът Arika продължи...
26 септември 2023

Разликите между локалната и облачната киберсигу...

Разликата между управлението на киберсигурността в локални и облачн...
Бъдете социални
Още по темата
26/09/2023

WatchGuard с награда за отл...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard...
26/09/2023

Разликите между локалната и...

Разликата между управлението на киберсигурността в...
25/09/2023

Хакери от Gelsemium са забе...

При атаките, насочени към правителство в...
Последно добавени
27/09/2023

Нов ZeroFont фишинг подвежд...

Хакерите използват нов трик за използване...
27/09/2023

Google присвоява нов максим...

Google е определила нов CVE ID...
27/09/2023

Нова киберпрестъпна група е...

Експерти по киберсигурност разкриха нова група...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!