Търсене
Close this search box.

BlackBerry е напомняне, че иновациите не чакат никого

2010 г. беше странна по редица причини, но дори изригването на исландския вулкан Ейяфятлайокутл не успя да хвърли сянка върху съдбата на съизпълнителните директори на BlackBerry Майк Лазаридис и Джим Балзили.

В началото на десетилетието делът на BlackBerry на американския пазар на телефони достигна рекордните 43 %, а мобилните устройства „CrackBerry“ на компанията се намираха в ръцете на около 40 милиона потребители по целия свят. Година по-късно този брой нараства до 85 милиона; това е върхово постижение, последвано от 11 години на ръст на продажбите на компанията, чието ръководство е прекарало голяма част от 90-те години на миналия век на ръба на фалита. Лазаридис беше богат. Балзили беше още по-богат. BlackBerry – тогава известна като Research In Motion (RIM) – беше едновременно културна сила и машина за печатане на пари.

Докато изведнъж не се превърна в такава.

Новият филм на Матю Джонсън „BlackBerry“, който най-накрая тръгва по кината в Обединеното кралство този уикенд, след като беше пуснат в САЩ и на други места през май, описва подробно как и защо се случи този бърз възход и още по-бързото му падение. Бюджетът на филма е малък и профилът му остава нисък, но ако сте човек, който е харесал корпоративната политика на „Големият залог“ или „Социалната мрежа“, то BlackBerry може да бъде и един от най-добрите нови филми на 2023 г.

Като за начало, BlackBerry се фокусира почти изцяло върху преди и след BlackBerry, компанията. Филмът не прекарва твърде много време в проповядване на това как нейните телефони с размер на дланта са привлекли вниманието на бизнесмени и светски личности по целия свят , защото, добре, ние знаем как. Всички сме имали такъв.

Вместо това, филмът на Джонсън се занимава с машинациите, които стоят зад ранния успех на BlackBerry и в крайна сметка, неуспеха на компанията да изпревари конкуренцията. Джей Барушел играе Лазаридис, брилянтен, но нехаещ за бизнеса изобретател, чиято идея за нов тип телефон е подхваната от безмилостния корпоративен катерач Балзили (изигран отлично от Глен Хауъртън), и голяма част от двучасовия филм за BlackBerry е посветена на изследването на отношенията между двамата.

Динамиката между двамата мъже е добре позната: Лазаридис е технологично интелигентен, а Балзили знае как да работи в заседателната зала. Лазаридис покорно приема „не“ като отговор, докато Балзили „няма да напусне тази среща на *****ng“ без поръчка за милиони долари. Лазаридис носи огромни кафяви очила Aviator, а Балзили – свеж син костюм. Разбирате идеята; те са Спок и капитан Кърк, но с много повече ругатни. И лъжа.

Първоначално съоснователят на RIM Дъг Фрегин – обсебен от „Междузвездни войни“, носещ лента за глава, изигран в BlackBerry от самия Джонсън – не може да понесе наглите изисквания и градската арогантност на Балзили („този човек е акула“, предупреждава той Лазаридис след първата им среща). Но след като Балзили успешно представя прототип на „PocketLink“ на инвеститори с дълбоки джобове в Bell Atlantic (сега известен като Verizon), скептицизмът на Фрегин отстъпва място на удивление с широко отворени очи. И тогава BlackBerry се превръща в свръхзвукова компания.

През 2007 г. – след кратко препращане към 2003 г., когато главният изпълнителен директор на Palm Карл Янковски прави опит за враждебно поглъщане на вече широко успешната RIM – Лазаридис, Фрегин и останалата част от йерархията на RIM са изненадани от пускането на пазара на iPhone; многофункционално мобилно устройство без клавиатура от друга технологична компания на тема плодове – Apple. Пренебрегвайки шумотевицата, RIM продължава напред с визията си, базирана на клавиатура, и го прави успешно още половин десетилетие, докато най-накрая BlackBerry не изчерпва силите си.

Ключовите, а в някои случаи и съдбоносни бизнес решения, описани в BlackBerry, далеч не са толкова открити. RIM (която през 2013 г. официално се преименува на BlackBerry) не успява да върви в крак с времето, но това може да ви каже всеки, който някога е сменял BlackBerry с iPhone. Това, което филмът на Джонсън прави толкова добре, е да очовечи хората, които стоят зад тези решения.

Историята на BlackBerry е история на сбъднати, изпълнени и отново сбъднати мечти. Лазаридис – добронамереният разработчик, който направи революция на пазара на мобилни устройства, а вероятно и в съвременната популярна култура – се опитва да разбере как той и компанията му могат да бъдат считани за пионери в един момент, а в следващия – за стара новина. Това, че си първият, който прави нещо, не ти осигурява постоянно място на масата и е наистина трогателно да видиш как групата на RIM от маниакални технологични братя става жертва на безпощадната природа на корпоративна Америка.

Това не означава, че BlackBerry не е забавно пътуване. Острият като бръснач сценарий често е забавен – Хауъртън, в частност, открадва шоуто в ролята на Балзили – и е трудно да не се влюбиш в историята на неудачника от първата половина на филма. Саундтракът на Джей Маккарол, който се движи в различни епохи, също удря всички правилни ноти („Someday“ на The Strokes, „Love Will Tear Us Apart“ на Joy Division и „Waterloo Sunset“ на The Kinks са само някои от перфектно подбраните моменти).

Но в същността си BlackBerry е трагедията на един новатор; сладко-горчива комедия с жило в опашката и сурово напомняне, че иновациите не чакат никого.

 

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

25 юли 2024

Съвети как да поддържате киберсигурността на би...

Ръководството на цифровото поведение на служителите е от ключово зн...
24 юли 2024

ACLU се бори за конституционното ви право да пр...

Събуждате се в деня на изборите и отключвате телефона си, за да вид...
24 юли 2024

CrowdStrike обяснява защо лошата актуализация н...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния си преглед сл...
24 юли 2024

57 000 пациенти, засегнати от нарушение на сигу...

Michigan Medicine (Мичиган Медисин) , академичният медицински центъ...
24 юли 2024

Китайските хакери разполагат с нова версия на M...

Китайската хакерска група, проследена като „Evasive PandaR...
24 юли 2024

Юлските актуализации за сигурност на Windows из...

Microsoft предупреди, че след инсталирането на актуализациите за си...

NIS 2: Въвеждане на по-строго управление на киб...

Новата директива на ЕС NIS 2 вдига летвата за киберсигурност, особе...
Бъдете социални
Още по темата
11/07/2024

Робот се самоуби в Южна Корея

Свидетели са видели робота да кръжи...
04/07/2024

ITER - нови закъснения и н...

ITER, който ще се превърне в...
01/07/2024

Австралиец атакува по време...

Австралийската федерална полиция (AFP) повдигна обвинение...
Последно добавени
25/07/2024

Съвети как да поддържате ки...

Ръководството на цифровото поведение на служителите...
24/07/2024

ACLU се бори за конституцио...

Събуждате се в деня на изборите...
24/07/2024

CrowdStrike обяснява защо л...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!