Ботнетът Silentbob на TeamTNT заразява 196 хоста в кампания за облачни атаки

Цели 196 хоста са били заразени в рамките на агресивна кампания в облака, организирана от групата TeamTNT, наречена Silentbob.

„Ботнетът, управляван от TeamTNT, се е прицелил в средите Docker и Kubernetes, сървърите Redis, базите данни Postgres, клъстерите Hadoop, сървърите Tomcat и Nginx, Weave Scope, SSH и приложенията Jupyter“, казват изследователите по сигурността от Aqua Ofek Itach и Assaf Morag в доклад, споделен с The Hacker News.

„Този път фокусът изглежда е по-скоро върху заразяването на системите и тестването на ботнета, отколкото върху внедряването на криптоминьори с цел печалба.“

Разработката пристига седмица, след като компанията за сигурност в облака подробно описа набор от прониквания, свързани с групата TeamTNT, които са насочени към открити API-та на JupyterLab и Docker за разгръщане на зловредния софтуер Tsunami и превземане на системни ресурси за стартиране на криптовалутен миньор.

Последните констатации сочат по-широка кампания и използване на по-голяма инфраструктура за атаки, отколкото се смяташе досега, включително различни шел скриптове за кражба на идентификационни данни, внедряване на SSH задни врати, изтегляне на допълнителни полезни товари и пускане на легитимни инструменти като kubectl, Pacu и Peirates за извършване на разузнаване на облачната среда.

Веригите от атаки се реализират чрез разгръщане на измамни образи на контейнери, хоствани в Docker Hub, които са предназначени да сканират интернет за неправилно конфигурирани инстанции и да заразяват новоидентифицираните жертви с Tsunami и скрипт за червей, за да кооптират повече машини в ботнет.

„Тази ботнет мрежа е особено агресивна, бързо се разпространява в облака и е насочена към широк набор от услуги и приложения в рамките на жизнения цикъл на софтуерната разработка (SDLC)“, казват изследователите. „Той работи с впечатляваща скорост, демонстрирайки забележителна способност за сканиране.“

Tsunami използва протокола Internet Relay Chat (IRC), за да се свърже със сървъра за командване и контрол (C2), който след това издава команди на всички заразени хостове под негов контрол, като по този начин позволява на заплахата да поддържа достъп до задната врата.

Нещо повече, изпълнението на криптокопаенето е скрито с помощта на руткит, наречен prochider, за да се предотврати откриването му, когато на хакнатата система се изпълни команда ps за извличане на списъка с активни процеси.

„TeamTNT сканира за пълномощия в множество облачни среди, включително AWS, Azure и GCP“, казват изследователите. Това е най-новото доказателство, че заплахите подобряват своите умения.

„Те търсят не само общи пълномощия, но и специфични приложения като Grafana, Kubernetes, Docker Compose, достъп до Git и NPM. Освен това те търсят бази данни и системи за съхранение като Postgres, AWS S3, Filezilla и SQLite.“

Разработката идва дни след като Sysdig разкри нова атака, организирана от SCARLETEEL, за компрометиране на инфраструктурата на AWS с цел извършване на кражба на данни и разпространение на миньори за криптовалута в компрометираните системи.

Макар че имаше косвени връзки, свързващи SCARLETEEL с TeamTNT, Aqua заяви пред The Hacker News, че наборът за проникване всъщност е свързан с извършителя на заплахата.

„Това е поредната кампания на TeamTNT“, заяви Мораг, водещ анализатор на данни в изследователския екип Aqua Nautilus. „IP адресът на SCARLETEEL, 45.9.148[.]221, беше използван само преди дни в сървъра C2 на IRC канала на TeamTNT. Скриптовете са много сходни и TTP са същите. Изглежда, че TeamTNT никога не е спирал да атакува. Ако някога са се оттеглили, то е било само за кратък момент.“

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

4 октомври 2023

Киберсигурността: ключов фактор за настоящето и...

Месецът за повишаване на осведомеността за киберсигурността се отбе...
4 октомври 2023

Моделите на PyTorch са уязвими за изпълнение на...

Изследователи в областта на киберсигурността са разкрили множество ...
4 октомври 2023

Qualcomm издава кръпка за 3 нови нулеви дни

Производителят на чипове Qualcomm пусна актуализации за сигурност, ...
4 октомври 2023

Над 3 дузини зловредни пакети npm са насочени к...

Според констатации на Fortinet FortiGuard Labs в хранилището за пак...
4 октомври 2023

Милиони мейл сървъри на Exim са изложени на zer...

Критична уязвимост от типа „нулев ден“ във всички верси...
3 октомври 2023

Cyber Security Talks Bulgaria – ОКТОМВРИ 2023

На 10.10.2023 г. във Висшето военноморско училище в гр. Варна ще се...
3 октомври 2023

ФБР предупреждава за ръст на измамите с "фантом...

ФБР публикува съобщение за обществена услуга, в което предупреждава...
3 октомври 2023

Новият ASMCrypt Malware Loader лети под радара

Киберпрестъпници продават нов софтуер за криптиране и зареждане, на...
Бъдете социални
Още по темата
29/09/2023

BlackTech използва рутери, ...

Агенции за киберсигурност от Япония и...
25/09/2023

Акаунтът на Буретин в X беш...

Хакери компрометират акаунта на Виталик Буретин...
19/09/2023

AMBERSQUID е насочена към н...

Нова операция за криптокражба в облака...
Последно добавени
04/10/2023

Киберсигурността: ключов фа...

Месецът за повишаване на осведомеността за...
04/10/2023

Моделите на PyTorch са уязв...

Изследователи в областта на киберсигурността са...
04/10/2023

Qualcomm издава кръпка за 3...

Производителят на чипове Qualcomm пусна актуализации...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!