Търсене
Close this search box.

Ботнетът Silentbob на TeamTNT заразява 196 хоста в кампания за облачни атаки

Цели 196 хоста са били заразени в рамките на агресивна кампания в облака, организирана от групата TeamTNT, наречена Silentbob.

„Ботнетът, управляван от TeamTNT, се е прицелил в средите Docker и Kubernetes, сървърите Redis, базите данни Postgres, клъстерите Hadoop, сървърите Tomcat и Nginx, Weave Scope, SSH и приложенията Jupyter“, казват изследователите по сигурността от Aqua Ofek Itach и Assaf Morag в доклад, споделен с The Hacker News.

„Този път фокусът изглежда е по-скоро върху заразяването на системите и тестването на ботнета, отколкото върху внедряването на криптоминьори с цел печалба.“

Разработката пристига седмица, след като компанията за сигурност в облака подробно описа набор от прониквания, свързани с групата TeamTNT, които са насочени към открити API-та на JupyterLab и Docker за разгръщане на зловредния софтуер Tsunami и превземане на системни ресурси за стартиране на криптовалутен миньор.

Последните констатации сочат по-широка кампания и използване на по-голяма инфраструктура за атаки, отколкото се смяташе досега, включително различни шел скриптове за кражба на идентификационни данни, внедряване на SSH задни врати, изтегляне на допълнителни полезни товари и пускане на легитимни инструменти като kubectl, Pacu и Peirates за извършване на разузнаване на облачната среда.

Веригите от атаки се реализират чрез разгръщане на измамни образи на контейнери, хоствани в Docker Hub, които са предназначени да сканират интернет за неправилно конфигурирани инстанции и да заразяват новоидентифицираните жертви с Tsunami и скрипт за червей, за да кооптират повече машини в ботнет.

„Тази ботнет мрежа е особено агресивна, бързо се разпространява в облака и е насочена към широк набор от услуги и приложения в рамките на жизнения цикъл на софтуерната разработка (SDLC)“, казват изследователите. „Той работи с впечатляваща скорост, демонстрирайки забележителна способност за сканиране.“

Tsunami използва протокола Internet Relay Chat (IRC), за да се свърже със сървъра за командване и контрол (C2), който след това издава команди на всички заразени хостове под негов контрол, като по този начин позволява на заплахата да поддържа достъп до задната врата.

Нещо повече, изпълнението на криптокопаенето е скрито с помощта на руткит, наречен prochider, за да се предотврати откриването му, когато на хакнатата система се изпълни команда ps за извличане на списъка с активни процеси.

„TeamTNT сканира за пълномощия в множество облачни среди, включително AWS, Azure и GCP“, казват изследователите. Това е най-новото доказателство, че заплахите подобряват своите умения.

„Те търсят не само общи пълномощия, но и специфични приложения като Grafana, Kubernetes, Docker Compose, достъп до Git и NPM. Освен това те търсят бази данни и системи за съхранение като Postgres, AWS S3, Filezilla и SQLite.“

Разработката идва дни след като Sysdig разкри нова атака, организирана от SCARLETEEL, за компрометиране на инфраструктурата на AWS с цел извършване на кражба на данни и разпространение на миньори за криптовалута в компрометираните системи.

Макар че имаше косвени връзки, свързващи SCARLETEEL с TeamTNT, Aqua заяви пред The Hacker News, че наборът за проникване всъщност е свързан с извършителя на заплахата.

„Това е поредната кампания на TeamTNT“, заяви Мораг, водещ анализатор на данни в изследователския екип Aqua Nautilus. „IP адресът на SCARLETEEL, 45.9.148[.]221, беше използван само преди дни в сървъра C2 на IRC канала на TeamTNT. Скриптовете са много сходни и TTP са същите. Изглежда, че TeamTNT никога не е спирал да атакува. Ако някога са се оттеглили, то е било само за кратък момент.“

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

28 февруари 2024

Китай стартира нов план за киберзащита на индус...

Тази седмица Министерството на промишлеността и информационните тех...
28 февруари 2024

Уязвимостта на плъгина WordPress LiteSpeed изла...

В плъгина LiteSpeed Cache за WordPress е разкрита уязвимост в сигур...
28 февруари 2024

Xeno RAT се превръща в мощна заплаха в GitHub

В GitHub е публикуван „сложно проектиран“ троянски кон ...
28 февруари 2024

Хакването на Optum е свързано с рансъмуера Blac...

Кибератаката срещу дъщерното дружество на UnitedHealth Group Optum,...
28 февруари 2024

Новата версия на IDAT loader използва стеганогр...

Хакерска група, проследена като „UAC-0184“, е забелязан...
28 февруари 2024

DOOM идва в интелигентните косачки Husqvarna

Ако някога сте искали да играете DOOM на косачка за трева, скоро ще...
28 февруари 2024

Белият дом призовава да се премине към езици за...

Службата на националния кибердиректор на Белия дом (ONCD) призова д...
28 февруари 2024

Предимства на включването на услугата MDR в офе...

Кибератаките се развиват и стават все по-усъвършенствани, а организ...
Бъдете социални
Още по темата
22/02/2024

Нови уязвимости в Wi-Fi изл...

Изследователи в областта на киберсигурността са...
09/02/2024

Мрежата за гости

Wi-Fi за гости се отнася до...
02/02/2024

HeadCrab 2.0 е безфайлов, н...

Изследователи в областта на киберсигурността представиха...
Последно добавени
28/02/2024

Китай стартира нов план за ...

Тази седмица Министерството на промишлеността и...
28/02/2024

Уязвимостта на плъгина Word...

В плъгина LiteSpeed Cache за WordPress...
28/02/2024

Xeno RAT се превръща в мощ...

В GitHub е публикуван „сложно проектиран“...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!