Търсене
Close this search box.

Ботнетът Silentbob на TeamTNT заразява 196 хоста в кампания за облачни атаки

Цели 196 хоста са били заразени в рамките на агресивна кампания в облака, организирана от групата TeamTNT, наречена Silentbob.

„Ботнетът, управляван от TeamTNT, се е прицелил в средите Docker и Kubernetes, сървърите Redis, базите данни Postgres, клъстерите Hadoop, сървърите Tomcat и Nginx, Weave Scope, SSH и приложенията Jupyter“, казват изследователите по сигурността от Aqua Ofek Itach и Assaf Morag в доклад, споделен с The Hacker News.

„Този път фокусът изглежда е по-скоро върху заразяването на системите и тестването на ботнета, отколкото върху внедряването на криптоминьори с цел печалба.“

Разработката пристига седмица, след като компанията за сигурност в облака подробно описа набор от прониквания, свързани с групата TeamTNT, които са насочени към открити API-та на JupyterLab и Docker за разгръщане на зловредния софтуер Tsunami и превземане на системни ресурси за стартиране на криптовалутен миньор.

Последните констатации сочат по-широка кампания и използване на по-голяма инфраструктура за атаки, отколкото се смяташе досега, включително различни шел скриптове за кражба на идентификационни данни, внедряване на SSH задни врати, изтегляне на допълнителни полезни товари и пускане на легитимни инструменти като kubectl, Pacu и Peirates за извършване на разузнаване на облачната среда.

Веригите от атаки се реализират чрез разгръщане на измамни образи на контейнери, хоствани в Docker Hub, които са предназначени да сканират интернет за неправилно конфигурирани инстанции и да заразяват новоидентифицираните жертви с Tsunami и скрипт за червей, за да кооптират повече машини в ботнет.

„Тази ботнет мрежа е особено агресивна, бързо се разпространява в облака и е насочена към широк набор от услуги и приложения в рамките на жизнения цикъл на софтуерната разработка (SDLC)“, казват изследователите. „Той работи с впечатляваща скорост, демонстрирайки забележителна способност за сканиране.“

Tsunami използва протокола Internet Relay Chat (IRC), за да се свърже със сървъра за командване и контрол (C2), който след това издава команди на всички заразени хостове под негов контрол, като по този начин позволява на заплахата да поддържа достъп до задната врата.

Нещо повече, изпълнението на криптокопаенето е скрито с помощта на руткит, наречен prochider, за да се предотврати откриването му, когато на хакнатата система се изпълни команда ps за извличане на списъка с активни процеси.

„TeamTNT сканира за пълномощия в множество облачни среди, включително AWS, Azure и GCP“, казват изследователите. Това е най-новото доказателство, че заплахите подобряват своите умения.

„Те търсят не само общи пълномощия, но и специфични приложения като Grafana, Kubernetes, Docker Compose, достъп до Git и NPM. Освен това те търсят бази данни и системи за съхранение като Postgres, AWS S3, Filezilla и SQLite.“

Разработката идва дни след като Sysdig разкри нова атака, организирана от SCARLETEEL, за компрометиране на инфраструктурата на AWS с цел извършване на кражба на данни и разпространение на миньори за криптовалута в компрометираните системи.

Макар че имаше косвени връзки, свързващи SCARLETEEL с TeamTNT, Aqua заяви пред The Hacker News, че наборът за проникване всъщност е свързан с извършителя на заплахата.

„Това е поредната кампания на TeamTNT“, заяви Мораг, водещ анализатор на данни в изследователския екип Aqua Nautilus. „IP адресът на SCARLETEEL, 45.9.148[.]221, беше използван само преди дни в сървъра C2 на IRC канала на TeamTNT. Скриптовете са много сходни и TTP са същите. Изглежда, че TeamTNT никога не е спирал да атакува. Ако някога са се оттеглили, то е било само за кратък момент.“

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

25 юли 2024

Съвети как да поддържате киберсигурността на би...

Ръководството на цифровото поведение на служителите е от ключово зн...
24 юли 2024

ACLU се бори за конституционното ви право да пр...

Събуждате се в деня на изборите и отключвате телефона си, за да вид...
24 юли 2024

CrowdStrike обяснява защо лошата актуализация н...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния си преглед сл...
24 юли 2024

57 000 пациенти, засегнати от нарушение на сигу...

Michigan Medicine (Мичиган Медисин) , академичният медицински центъ...
24 юли 2024

Китайските хакери разполагат с нова версия на M...

Китайската хакерска група, проследена като „Evasive PandaR...
24 юли 2024

Юлските актуализации за сигурност на Windows из...

Microsoft предупреди, че след инсталирането на актуализациите за си...
Бъдете социални
Още по темата
18/07/2024

Значение на SSID: Какво пре...

Идентификаторът на набора от услуги (SSID)...
14/07/2024

Netgear предупреждава потре...

Netgear предупреди клиентите си да актуализират...
08/07/2024

Home Routing се оказва сери...

Европол предлага решения за избягване на...
Последно добавени
25/07/2024

Съвети как да поддържате ки...

Ръководството на цифровото поведение на служителите...
24/07/2024

ACLU се бори за конституцио...

Събуждате се в деня на изборите...
24/07/2024

CrowdStrike обяснява защо л...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!