Търсене
Close this search box.

Brave премахва стриктния режим на защита

Brave Software обяви плановете си за премахване на режима за защита с  отпечатъци „Strict“ в своя браузър Brave Browser, насочен към поверителността, тъй като той води до неправилно функциониране на много сайтове.

Защитата с  отпечатъци в Brave Browser е функция, предназначена да подобри поверителността на потребителите, като не позволява на уебсайтовете да проследяват потребителите чрез техника, наречена пръстови отпечатъци.

Този метод на проследяване не разчита на използването на бисквитки, а вместо това включва събиране на различни данни за устройствата и браузърите, които могат да бъдат комбинирани, за да се получи уникален и постоянен идентификационен профил.

Brave предлага два режима на защита, а именно „Стандартен“ и „Строг“, които прилагат различни нива на блокиране срещу известните методи за събиране на  отпечатъци.

Както се обяснява в съобщението, екипът на Brave е осъзнал с течение на времето, че режимът Strict причинява повече проблеми, отколкото си заслужава, както за проекта, така и за неговите потребители.

Агресивното блокиране на API, които могат да събират отпечатъци, в строг режим често води до неправилна работа на уебсайтовете или изобщо до такава, която води до силно влошено преживяване при сърфиране.

Друг проблем е, че строгият режим се използва от около 0,5 % от потребителите на Brave, а останалите използват настройката по подразбиране, която е стандартен режим.

Този нисък процент всъщност прави тези потребители по-уязвими за снемане на  отпечатъци, въпреки че използват по-агресивния блокер, тъй като те представляват забележима подгрупа от потребители, която се отличава от останалите.

В крайна сметка екипът на Brave смята, че отделянето на ресурси за поддържане на Строг режим за сравнително малка потребителска база не е най-ефективното използване на ограничените ресурси на проекта.

Защитата от отпечатъци „Стандарт“ на Brave ще продължи да съществува, ще бъде подобрена и оптимизирана за солидна защита срещу проследяване, така че повечето потребители не би трябвало да усетят забележимо въздействие.

„Стандартната защита от снемане на  отпечатъци на Brave вече е много обширна и е най-силната от всички големи браузъри“, се казва в съобщението.

„Иновативното преграждане на Brave на редица основни уеб API-та за отпечатъци затруднява  те да получат надежден уникален идентификатор на вашия браузър.“

„Занапред ще продължим да укрепваме и разширяваме стандартните защити на Brave, така че всички наши потребители да имат все по-добра защита срещу събиране на отпечатъци, като същевременно поддържаме възможно най-високо ниво на съвместимост с уебсайтовете.“

Премахването на защитата Strict вече е извършено в тестовата версия „Nightly“ и ще бъде въведено в стабилния си вид с версия 1.64 за настолни компютри и Android.

Текущата последна версия е 1.61, така че се очаква промяната да се приземи след няколко месеца.

Въз основа на статистиката от 0,5%, споделена от екипа на Brave в съобщението, и отчетените 65,5 милиона активни месечни потребители, се очаква тази промяна да засегне пряко над 330 000 потребители.

 

Източник: e-security.bg

Подобни публикации

18 април 2024

Вариант на LockBit 3.0 генерира персонализиран,...

Изследователите на Kaspersky са открили новия вариант, след като са...
18 април 2024

Групата "Sandworm" е основното звено за киберат...

Но дори и да се е фокусирала върху това, сложната група за заплахи ...
18 април 2024

Apple предупреждава потребителите в 150 държави...

В ново уведомление за заплахи Apple посочва доставчика на Pegasus N...
17 април 2024

Приложението Copilot на Windows Server е добаве...

Microsoft твърди, че новото приложение Copilot, погрешно добавено в...
17 април 2024

Последни тенденции при зловредния софтуер

В днешната дигитална ера киберсигурността се превърна в постоянна г...
17 април 2024

FTC налага глоби на стартъпа за психично здраве...

Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) разпореди на компанията ...
17 април 2024

BMC на Intel и Lenovo съдържат непоправен недос...

Нови открития на Binarly показват, че пропуск в сигурността, засяга...
Бъдете социални
Още по темата
08/04/2024

NIS2: От риск към възможност

На 02.04.2024 г. в столичния ИНТЕР...
28/03/2024

Защо измамите с некролози с...

Измамниците вече използват изкуствен интелект, за...
26/03/2024

Глобиха Скот Роудс с 9.9 мл...

Федерален съд на САЩ наложи глоба...
Последно добавени
18/04/2024

Вариант на LockBit 3.0 гене...

Изследователите на Kaspersky са открили новия...
18/04/2024

Групата "Sandworm" е основн...

Но дори и да се е...
18/04/2024

Apple предупреждава потреби...

В ново уведомление за заплахи Apple...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!