Търсене
Close this search box.

Британският орган за защита на конкуренцията и пазарите ще разследва ИИ

От няколко години системите за изкуствен интелект (ИИ) променят начина, по който работят предприятията. Но публичното пускане на системи като ChatGPT и Google Bard значително повиши осведомеността за тези технологии.

Много хора са загрижени за това как ИИ може да се отрази на работата им. Други се притесняват дали алгоритмите и моделите могат да бъдат използвани за генериране и разпространение на дезинформация.

Тези опасения са придружени от въпроси. Как ИИ се справя с регулациите в областта на конкуренцията? Нуждаят ли се потребителите от повишена защита от системите на ИИ? Как потребителите могат да бъдат сигурни в информацията, създадена от генеративен ИИ?

CMA на Обединеното кралство се намесва

Органът за защита на конкуренцията и пазарите на Обединеното кралство (CMA) наскоро обяви разследване на системите, които са в основата на популярни системи за ИИ като ChatGPT. Надзорният орган се надява да разбере по-добре как работи технологията на ИИ, за да може да гарантира, че правата на британските потребители се спазват правилно.

Обявявайки разследването, главният изпълнителен директор на CMA Сара Кардел заяви: „От решаващо значение е потенциалните ползи от тази трансформираща технология да бъдат лесно достъпни за британските предприятия и потребители, като същевременно хората останат защитени от проблеми като невярна или подвеждаща информация.“

Индустрията реагира положително

Повечето компании, занимаващи се с технологии за изкуствен интелект, приветстваха прегледа, споделяйки убеждението на CMA, че всички заключения и препоръки ще осигурят по-добър резултат за клиентите. Някои оператори заявиха, че се надяват окончателният доклад да съдържа данни за  „конкурентен дисбаланс“ и „липса на оповестяване“, които присъстват в патентованите данни и моделите за обучение на ИИ на големите технологии.

CMA е категоричен, че разследването ще бъде доста общо, без да се фокусира върху конкретни доставчици (като OpenAI, Google или Microsoft). Те също така потвърждават, че Обединеното кралство разглежда изкуствения интелект като „технология, която има потенциала да промени начина, по който предприятията се конкурират, както и да стимулира значителен икономически растеж“. В този смисъл техните препоръки вероятно ще доведат до серия от рамкови препоръки, а не до цялостен опит за контрол на индустрията. Това е много различен подход от Закона за изкуствения интелект на Европейския съюз, който ще определи надзорен орган и индивидуални правила, които да регулират използването на изкуствен интелект в държавите членки.

Не се паникьосвайте!

Напредъкът в областта на изкуствения интелект шокира широката общественост и политиците, които бяха сравнително неосведомени за потенциала на генеративните технологии. Тази липса на разбиране може да доведе до „паника“, както предупреждава Центърът за иновации в областта на данните: „Преувеличените и подвеждащи опасения за потенциала на генериращия ИИ да причини вреда изместиха разумната дискусия за технологията, пораждайки познатата, но злополучна „технологична паника“.

CDI се опасява, че „технологичната паника“ може да накара законодателите да създадат рестриктивни разпоредби, които да задушат иновациите и да ограничат по-нататъшното развитие на ИИ. Ако това се случи, предприятията и потребителите могат да пропуснат да се възползват от големите ползи, които тези системи носят.

Предстои да разберем какво ще препоръча CMA. Въпреки това, когато окончателният доклад ще бъде публикуван през септември, той може да окаже сериозно въздействие върху начина, по който се използва изкуственият интелект в Обединеното кралство.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

27 февруари 2024

Севернокорейските хакери атакуват разработчици ...

Нови данни на Phylum показват, че набор от фалшиви пакети npm, откр...
27 февруари 2024

Защо автоматизацията е от съществено значение з...

Областта на киберсигурността се разширява, което води след себе си ...
27 февруари 2024

Киберсигурност - четки за зъби, дронове и джуджета

Звучи като виц, но всички тези истории са станали популярни през по...
27 февруари 2024

САЩ и НАТО: Руските хакери преминават към облач...

Членовете на разузнавателния алианс „Пет очи“ (FVEY) пр...
27 февруари 2024

ThyssenKrupp потвърждава кибератака

Стоманодобивният гигант ThyssenKrupp потвърждава, че миналата седми...
27 февруари 2024

SubdoMailing - развива се агресивна измамна кам...

Мащабна кампания за рекламни измами, наречена „SubdoMailing&#...
27 февруари 2024

Реакция на пробива в сигурността на AnyDesk с р...

Нарушението и реакцията на AnyDesk На 2 февруари приложението за от...
26 февруари 2024

Организациите са изправени пред големи санкции ...

Това може да се превърне в кошмар за правоприлагащите органи –...
Бъдете социални
Още по темата
27/02/2024

Киберсигурност - четки за з...

Звучи като виц, но всички тези...
19/02/2024

С Gemini Google ще спечели ...

Google, подобно на колегите си от...
15/02/2024

OpenAI блокира използването...

В продължение на действията от вчера,...
Последно добавени
27/02/2024

Севернокорейските хакери ат...

Нови данни на Phylum показват, че...
27/02/2024

Защо автоматизацията е от с...

Областта на киберсигурността се разширява, което...
27/02/2024

Киберсигурност - четки за з...

Звучи като виц, но всички тези...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!