Търсене
Close this search box.

Британският орган за защита на конкуренцията и пазарите ще разследва ИИ

От няколко години системите за изкуствен интелект (ИИ) променят начина, по който работят предприятията. Но публичното пускане на системи като ChatGPT и Google Bard значително повиши осведомеността за тези технологии.

Много хора са загрижени за това как ИИ може да се отрази на работата им. Други се притесняват дали алгоритмите и моделите могат да бъдат използвани за генериране и разпространение на дезинформация.

Тези опасения са придружени от въпроси. Как ИИ се справя с регулациите в областта на конкуренцията? Нуждаят ли се потребителите от повишена защита от системите на ИИ? Как потребителите могат да бъдат сигурни в информацията, създадена от генеративен ИИ?

CMA на Обединеното кралство се намесва

Органът за защита на конкуренцията и пазарите на Обединеното кралство (CMA) наскоро обяви разследване на системите, които са в основата на популярни системи за ИИ като ChatGPT. Надзорният орган се надява да разбере по-добре как работи технологията на ИИ, за да може да гарантира, че правата на британските потребители се спазват правилно.

Обявявайки разследването, главният изпълнителен директор на CMA Сара Кардел заяви: „От решаващо значение е потенциалните ползи от тази трансформираща технология да бъдат лесно достъпни за британските предприятия и потребители, като същевременно хората останат защитени от проблеми като невярна или подвеждаща информация.“

Индустрията реагира положително

Повечето компании, занимаващи се с технологии за изкуствен интелект, приветстваха прегледа, споделяйки убеждението на CMA, че всички заключения и препоръки ще осигурят по-добър резултат за клиентите. Някои оператори заявиха, че се надяват окончателният доклад да съдържа данни за  „конкурентен дисбаланс“ и „липса на оповестяване“, които присъстват в патентованите данни и моделите за обучение на ИИ на големите технологии.

CMA е категоричен, че разследването ще бъде доста общо, без да се фокусира върху конкретни доставчици (като OpenAI, Google или Microsoft). Те също така потвърждават, че Обединеното кралство разглежда изкуствения интелект като „технология, която има потенциала да промени начина, по който предприятията се конкурират, както и да стимулира значителен икономически растеж“. В този смисъл техните препоръки вероятно ще доведат до серия от рамкови препоръки, а не до цялостен опит за контрол на индустрията. Това е много различен подход от Закона за изкуствения интелект на Европейския съюз, който ще определи надзорен орган и индивидуални правила, които да регулират използването на изкуствен интелект в държавите членки.

Не се паникьосвайте!

Напредъкът в областта на изкуствения интелект шокира широката общественост и политиците, които бяха сравнително неосведомени за потенциала на генеративните технологии. Тази липса на разбиране може да доведе до „паника“, както предупреждава Центърът за иновации в областта на данните: „Преувеличените и подвеждащи опасения за потенциала на генериращия ИИ да причини вреда изместиха разумната дискусия за технологията, пораждайки познатата, но злополучна „технологична паника“.

CDI се опасява, че „технологичната паника“ може да накара законодателите да създадат рестриктивни разпоредби, които да задушат иновациите и да ограничат по-нататъшното развитие на ИИ. Ако това се случи, предприятията и потребителите могат да пропуснат да се възползват от големите ползи, които тези системи носят.

Предстои да разберем какво ще препоръча CMA. Въпреки това, когато окончателният доклад ще бъде публикуван през септември, той може да окаже сериозно въздействие върху начина, по който се използва изкуственият интелект в Обединеното кралство.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

25 юли 2024

Съвети как да поддържате киберсигурността на би...

Ръководството на цифровото поведение на служителите е от ключово зн...
24 юли 2024

ACLU се бори за конституционното ви право да пр...

Събуждате се в деня на изборите и отключвате телефона си, за да вид...
24 юли 2024

CrowdStrike обяснява защо лошата актуализация н...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния си преглед сл...
24 юли 2024

57 000 пациенти, засегнати от нарушение на сигу...

Michigan Medicine (Мичиган Медисин) , академичният медицински центъ...
24 юли 2024

Китайските хакери разполагат с нова версия на M...

Китайската хакерска група, проследена като „Evasive PandaR...
24 юли 2024

Юлските актуализации за сигурност на Windows из...

Microsoft предупреди, че след инсталирането на актуализациите за си...

NIS 2: Въвеждане на по-строго управление на киб...

Новата директива на ЕС NIS 2 вдига летвата за киберсигурност, особе...

Грешки в киберсигурността на крайните потребите...

В днешните забързани организации крайните потребители понякога се о...
Бъдете социални
Още по темата
24/07/2024

ACLU се бори за конституцио...

Събуждате се в деня на изборите...
19/07/2024

Proton стартира имейл асист...

Швейцарската компания иска да бъде като...
19/07/2024

Компаниите събират биометри...

Представете си, че се разхождате по...
Последно добавени
25/07/2024

Съвети как да поддържате ки...

Ръководството на цифровото поведение на служителите...
24/07/2024

ACLU се бори за конституцио...

Събуждате се в деня на изборите...
24/07/2024

CrowdStrike обяснява защо л...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!