Британският орган за защита на конкуренцията и пазарите ще разследва ИИ

От няколко години системите за изкуствен интелект (ИИ) променят начина, по който работят предприятията. Но публичното пускане на системи като ChatGPT и Google Bard значително повиши осведомеността за тези технологии.

Много хора са загрижени за това как ИИ може да се отрази на работата им. Други се притесняват дали алгоритмите и моделите могат да бъдат използвани за генериране и разпространение на дезинформация.

Тези опасения са придружени от въпроси. Как ИИ се справя с регулациите в областта на конкуренцията? Нуждаят ли се потребителите от повишена защита от системите на ИИ? Как потребителите могат да бъдат сигурни в информацията, създадена от генеративен ИИ?

CMA на Обединеното кралство се намесва

Органът за защита на конкуренцията и пазарите на Обединеното кралство (CMA) наскоро обяви разследване на системите, които са в основата на популярни системи за ИИ като ChatGPT. Надзорният орган се надява да разбере по-добре как работи технологията на ИИ, за да може да гарантира, че правата на британските потребители се спазват правилно.

Обявявайки разследването, главният изпълнителен директор на CMA Сара Кардел заяви: „От решаващо значение е потенциалните ползи от тази трансформираща технология да бъдат лесно достъпни за британските предприятия и потребители, като същевременно хората останат защитени от проблеми като невярна или подвеждаща информация.“

Индустрията реагира положително

Повечето компании, занимаващи се с технологии за изкуствен интелект, приветстваха прегледа, споделяйки убеждението на CMA, че всички заключения и препоръки ще осигурят по-добър резултат за клиентите. Някои оператори заявиха, че се надяват окончателният доклад да съдържа данни за  „конкурентен дисбаланс“ и „липса на оповестяване“, които присъстват в патентованите данни и моделите за обучение на ИИ на големите технологии.

CMA е категоричен, че разследването ще бъде доста общо, без да се фокусира върху конкретни доставчици (като OpenAI, Google или Microsoft). Те също така потвърждават, че Обединеното кралство разглежда изкуствения интелект като „технология, която има потенциала да промени начина, по който предприятията се конкурират, както и да стимулира значителен икономически растеж“. В този смисъл техните препоръки вероятно ще доведат до серия от рамкови препоръки, а не до цялостен опит за контрол на индустрията. Това е много различен подход от Закона за изкуствения интелект на Европейския съюз, който ще определи надзорен орган и индивидуални правила, които да регулират използването на изкуствен интелект в държавите членки.

Не се паникьосвайте!

Напредъкът в областта на изкуствения интелект шокира широката общественост и политиците, които бяха сравнително неосведомени за потенциала на генеративните технологии. Тази липса на разбиране може да доведе до „паника“, както предупреждава Центърът за иновации в областта на данните: „Преувеличените и подвеждащи опасения за потенциала на генериращия ИИ да причини вреда изместиха разумната дискусия за технологията, пораждайки познатата, но злополучна „технологична паника“.

CDI се опасява, че „технологичната паника“ може да накара законодателите да създадат рестриктивни разпоредби, които да задушат иновациите и да ограничат по-нататъшното развитие на ИИ. Ако това се случи, предприятията и потребителите могат да пропуснат да се възползват от големите ползи, които тези системи носят.

Предстои да разберем какво ще препоръча CMA. Въпреки това, когато окончателният доклад ще бъде публикуван през септември, той може да окаже сериозно въздействие върху начина, по който се използва изкуственият интелект в Обединеното кралство.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

4 октомври 2023

Киберсигурността: ключов фактор за настоящето и...

Месецът за повишаване на осведомеността за киберсигурността се отбе...
4 октомври 2023

Моделите на PyTorch са уязвими за изпълнение на...

Изследователи в областта на киберсигурността са разкрили множество ...
4 октомври 2023

Qualcomm издава кръпка за 3 нови нулеви дни

Производителят на чипове Qualcomm пусна актуализации за сигурност, ...
4 октомври 2023

Над 3 дузини зловредни пакети npm са насочени к...

Според констатации на Fortinet FortiGuard Labs в хранилището за пак...
4 октомври 2023

Милиони мейл сървъри на Exim са изложени на zer...

Критична уязвимост от типа „нулев ден“ във всички верси...
3 октомври 2023

Cyber Security Talks Bulgaria – ОКТОМВРИ 2023

На 10.10.2023 г. във Висшето военноморско училище в гр. Варна ще се...
Бъдете социални
Още по темата
30/09/2023

Рекламите в Bing Chat могат...

Злонамерени реклами, обслужвани от чатбота с...
08/09/2023

Използването на AI в Обедин...

Ново проучване показва, че британските граждани...
07/09/2023

Децата и ChatGPT - рисковете

Учениците и родителите трябва да знаят,...
Последно добавени
04/10/2023

Киберсигурността: ключов фа...

Месецът за повишаване на осведомеността за...
04/10/2023

Моделите на PyTorch са уязв...

Изследователи в областта на киберсигурността са...
04/10/2023

Qualcomm издава кръпка за 3...

Производителят на чипове Qualcomm пусна актуализации...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!