Търсене
Close this search box.

Brute Force атаките и опазването на информацията

Ако сте един от многото хора, които използват обикновена парола за своите акаунти, информацията ви е изложена на риск.

Атаката с груба сила е хакерска стратегия, при която киберпрестъпникът се опитва да влезе в акаунт, като изпробва множество варианти на пароли, докато успее. С помощта на компютърни скриптове хакерите могат да правят хиляди опити в секунда – да хакват прости пароли за миг.

Въпреки че това е често срещана заплаха за онлайн безопасността, има много начини да се предпазите от тези атаки. В тази статия ще опишем подробно основите на грубата сила и ще разгледаме начините да останете в безопасност чрез управление на пароли и други подобни стратегии. Прочетете, за да сте сигурни, че информацията ви е защитена.

Какво е атака с груба сила?

Атаката с груба сила е хакерска стратегия, при която се използват догадки за получаване на пароли и друга поверителна информация за вход.

Този метод се основава предимно на метода на пробите и грешките, като хакерът – на ръка или с помощта на компютърен скрипт – опитва множество потребителски имена и пароли, за да получи достъп до профила на целта. Ако е успешен, този процес може да отнеме от няколко секунди до няколко седмици.

Атаките с груба сила са по-стар метод на хакерство, но хората са изложени на риск и днес, тъй като много хора имат слаба защита на паролите на своите акаунти.

Видове атаки с груба сила

Атаките с грба сила могат да се осъществят по различни начини. Ето пет от най-често срещаните видове атаки с груба сила:

Проста атака
Простите атаки с груба сила са точно такива – прости.

Това е най-елементарният метод, при който хакерът се опитва да отгатне данните за вход на ръка, без помощта на компютър. Тази тактика работи, когато целта има изключително елементарни пароли, като например „парола“, рождената си дата или друга лесно разпознаваема информация.

Речникова атака
Подобно на обикновените атаки, речниковите атаки включват използване на често срещани думи или фрази, за да се отгатне паролата на даден акаунт. Това може да се направи, когато киберпрестъпниците преминават през действителен речник, като опитват и допълват често използвани термини за парола в опит да получат достъп до системата на целта.

Макар че технически не е атака с груба сила, хакерите използват този метод, за да подпомогнат способностите си за разбиване на пароли.

Хибридна атака
Хибридната атака е смесица от обикновена атака и речникова.

След като хакерът получи потребителското име на акаунта, до който иска да получи достъп, той ще опита да използва смесица от прости фрази, общи думи и всякаква лична информация. Отгатване на пароли с използване на рождени дати, места на раждане или имена на домашни любимци – например „Минеаполис1982“ или „Спот123!“. – могат да бъдат добра отправна точка за хакера, който използва този метод.

Рециклиране на удостоверения
Рециклирането на удостоверения включва използване на наскоро разбита информация за вход в други уебсайтове или акаунти. Например, ако хакерът току-що е получил достъп до имейл акаунта на мишената, той може да се опита да използва същите данни за вход, за да проникне и в нейните акаунти в социалните мрежи или банкови акаунти.

Обратна атака
Обратните атаки се случват, когато хакерите знаят паролата за даден акаунт, но не и потребителското име.

Често киберпрестъпниците получават достъп до паролите чрез пробиви в данните, което ги кара да търсят правилното потребителско име. Потребителските имена са по-лесни за разбиване от паролите, но този процес все пак включва пресяване на милиони различни възможности.

Колко често се срещат атаките с груба сила?

Атаките с груба сила са по-елементарна форма на хакерство и продължават да бъдат постоянна заплаха за физически и юридически лица с лошо ниво на сигурност или лош етикет за пароли. През март 2020г., когато страната до голяма степен премина към дистанционна работа, е имало приблизително един милион опита за атаки с груба сила на ден.

Защо се случват тези атаки?

Съществуват различни видове хакери: Някои от тях помагат на организациите да подобрят системите си за сигурност, а други – подобно на атаките с груба сила – имат незаконен достъп до информация с цел лична изгода.

С помощта на тези методи киберпрестъпниците могат да откраднат лична информация, да разпространят зловреден софтуер и да навредят на репутацията на дадено лице или предприятие. Няколко често срещани мотива за атаки с груба сила са следните:

Използване на онлайн реклами за печалба
Получавайки достъп до уебсайтове и акаунти за онлайн реклама, хакерите могат да манипулират съобщенията с цел печалба. Един от начините за това е да пренасочат рекламните връзки.

След като проникне в предназначения за целта акаунт, хакерът може да промени хипервръзките в рекламите на уебсайта или да промени изцяло рекламното съобщение. Това пренасочва нищо неподозиращите потребители към уебсайт по избор на хакера и води до незаконни комисиони от продажби или приходи от реклами.

Кражба на лична информация
Кражбата на лична информация може да бъде златна мина за хакерите.

След като киберпрестъпниците получат достъп до нечий акаунт, е възможно да използват тази информация за достъп до други лични акаунти, банкова информация, номера на социални осигуровки и множество други чувствителни данни. Оттук нататък те могат да се възползват от тази информация, както пожелаят, или да я продадат на този, който предложи най-много.

Разпространение на зловреден софтуер
След като хакерът пробие нечий акаунт, той може да използва вируси, например зловреден софтуер, за да деактивира системите за забавление или да получи достъп до други акаунти чрез съобщения или имейли. Това може да доведе до по-дълбоко проникване в организацията, където киберпрестъпниците могат да получат повече лична информация от вътрешни директории или посетители на уебсайтове.

Превземане на система или мрежа
С валидни идентификационни данни за вход хакерите могат да поемат контрола върху ИТ инфраструктурата на дадена компания, за да получат повече информация или да координират кибератаки. Различни методи като разпределени атаки за отказ на услуга (DDoS) могат да парализират мрежата, да съберат ценни данни или да предизвикат паника в организацията.

Увреждане на репутацията на бизнеса
Наличието на достъп до дадена система или уебсайт означава, че хакерът може да контролира съдържанието, което клиентите виждат. Пълното спиране на уебсайта или показването на обидно съдържание са често срещани методи за разрушаване на репутацията на даден бизнес и намаляване на продажбите му.

Как да защитите информацията си

Атаките с груба сила са често срещан проблем в областта на киберсигурността и е важно да защитите информацията си по възможно най-добрия начин. Макар че не е необходимо да извършвате цялостна оценка на уязвимостта, няколко прости промени в ежедневните ви операции могат да променят ситуацията.

Използвайте по-дълги и по-сложни пароли

Киберпрестъпниците могат да хакнат основни пароли за миг, а времето за разбиване на една парола е пряко пропорционално на това колко дълга и сложна е тя. Ето защо, когато създавате или променяте пароли, фактори като сложност и непредсказуемост са изключително важни. Няколко най-добри практики при създаването на пароли включват:

  • Използване на мениджър на пароли: С помощта на мениджърите на пароли потребителите могат да имат силни пароли за всеки акаунт, без да е необходимо да ги запомнят. Този софтуер генерира сложна информация за вход и съхранява данните по сигурен начин, за да гарантира, че акаунтите ви са в безопасност.
  • Използване на осем или повече знака: В паролите си трябва да използвате поне осем знака, а целта е да бъдат 14.
  • Използване на разнообразни символи: Не използвайте само малки букви или цифри, защото това е лесно за запомняне. Сменяйте паролите си със символи и главни букви, за да увеличите сложността и сигурността им.
  • Да бъдете непредсказуеми: Колкото по-предсказуема е една парола, толкова по-лесна е атаката с груба сила. Използвайте произволни главни букви, цифри и символи навсякъде, за да направите паролите по-трудни за отгатване.
  • Да не се използва лична информация: Никога не използвайте лична информация в паролите си. Това може да включва вашето име, роден град, работа или нещо друго, което лесно може да бъде намерено с малко киберпроучване.

Използване на CAPTCHA

Случвало ли ви се е да се опитате да влезете в уебсайт и системата да ви накара да кликнете върху снимки на автобус, преди да можете да продължите? Това се нарича CAPTCHA (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart – напълно автоматизиран публичен тест на Тюринг за различаване на компютри и хора) и е мощен инструмент за защита от атаки с груба сила.

CAPTCHA отблъсква ботовете, като изисква някаква форма на човешко взаимодействие. Независимо дали става въпрос за щракване върху поле, въвеждане на символи в текстова област или щракване върху всички снимки на определен елемент, те ще се уверят, че от другата страна на екрана има истински човек.

Тъй като атаките с груба сила обикновено се извършват с ботове или компютърни скриптове, CAPTCHA може да бъде мощен съюзник срещу тези кибератаки.

Ограничаване на опитите за влизане

На всеки се е случвало да му бъде блокиран акаунт заради твърде много пъти въведена грешна парола. Фирмите не правят това с единствената цел да досаждат на клиентите си – те го правят, за да ви предпазят от атаки с груба сила.

Тъй като тези атаки изискват до хиляди опити за успешно разбиване на парола, организацията, която ограничава броя на опитите за влизане, може да спре атаките с груба сила, преди да са успели.

Други често задавани въпроси за атаките с груба сила

И накрая, ето няколко често задавани въпроса и отговори за атаките с груба сила.

Как работи Brute Force?
При атаките с груба сила хакерите се опитват да получат достъп до даден акаунт, като използват догадки. Това може да включва техники като хибридни атаки и рециклиране на пълномощия с цел събиране на пароли и друга поверителна информация.

Все още ли хакерите използват груба сила?
Да, хакерите все още използват атаки с груба сила. Макар че това е по-стар метод за получаване на информация, хакерските атаки с груба сила все още са живи и успешни в киберсвета – и могат да доведат до големи проблеми за вашите данни, бизнес или домашна мрежа, ако не са добре защитени.

Колко време ще отнеме разбиването на моята парола?
Разбиването на една парола може да отнеме както няколко милисекунди, така и хиляди години. Това зависи изцяло от това колко уникална и сложна е тя.

Атаките с груба сила са често срещан проблем, с който всеки трябва да е наясно. Използването на лесни за отгатване пароли оставя акаунтите уязвими за проникване, което води до кражба на самоличност, финансови затруднения и бизнес атаки.

Независимо дали става въпрос за защита на пароли или за последователно наблюдение на системата, Panda Security може да помогне на вас или на вашия бизнес да останете защитени от атаки с груба сила и други киберзаплахи. Започнете да защитавате поверителните си данни още днес.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

6 декември 2023

Austal USA потвърждава кибератака след изтичане...

Austal USA, корабостроителна компания и изпълнител на Министерствот...
6 декември 2023

Tipalti: няма пробив на рансъмуер, няма заплаха...

Противно на твърденията, съобщени от известната група BlackCat/ALPH...
6 декември 2023

Хакери са нарушили медицинските данни на израе...

Хакерска група твърди, че е откраднала 500 GB медицински данни от м...
6 декември 2023

Evil Twin - какво е и как да се предпазим

Използването на обществени Wi-Fi мрежи може да създаде значителни р...
5 декември 2023

СМС измамите - как да се предпазим

Получавали ли сте някога нежелано текстово съобщение, което обещава...
4 декември 2023

Ирански хакери превземат контролери на водни съ...

Критичната инфраструктура в няколко американски щата може да е била...
4 декември 2023

Рансъмуерът е безмилостен: какво можете да напр...

Не само, че броят на рансъмуерите се увеличава, но този вид зловред...
3 декември 2023

Свалянето на Qakbot: Смекчаване на последиците ...

Министерството на правосъдието на САЩ и ФБР наскоро си сътрудничиха...
2 декември 2023

Владимир Дунаев е осъден за създаването на злов...

Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че руски гражданин е п...
Бъдете социални
Още по темата
06/12/2023

Evil Twin - какво е и как д...

Използването на обществени Wi-Fi мрежи може...
05/12/2023

СМС измамите - как да се пр...

Получавали ли сте някога нежелано текстово...
23/11/2023

Нови недостатъци в сензорит...

Ново проучване разкрива множество уязвимости, които...
Последно добавени
06/12/2023

Austal USA потвърждава кибе...

Austal USA, корабостроителна компания и изпълнител...
06/12/2023

Tipalti: няма пробив на ран...

Противно на твърденията, съобщени от известната...
06/12/2023

Хакери са нарушили медицин...

Хакерска група твърди, че е откраднала...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!