BT ще съкрати 55 хил. работни места до 2030 г.

Телекомуникационният оператор се стреми да стане по-лек чрез съкращения и цифровизация

BT обяви плановете си да съкрати до 40% от работната си сила до 2030 г., тъй като се стреми да стане „по-икономичен бизнес“ и да разчита повече на цифровизацията и изкуствения интелект, за да намали разходите.

Понастоящем в телекомуникационния гигант работят около 130 000 души в цял свят, от които около 80 000 са базирани в Обединеното кралство, но той ще се стреми да намали този брой до 75 000-90 000 души в периода do 2030 финансова година.

Новината дойде заедно с лошите резултати, като приходите от 20,7 млрд. паунда (25,75 млрд. долара) са намалели с 1% на годишна база, а печалбата е намаляла с 12% за същия период поради „увеличената амортизация от изграждането на мрежата и специфични елементи“.

The Telegraph съобщи, че до 10 000 работни места, което е приблизително една пета от съкратените длъжности, могат да бъдат директно заменени с технологии за автоматизация, като например изкуствен интелект.

BT заяви пред ITPro, че 10 000 длъжности ще бъдат закрити в резултат на автоматизацията и подобренията в цифровия канал, като се очаква клиентите да разчитат повече на онлайн самообслужване.

„Продължавайки да изграждаме и свързваме като фурия, да дигитализираме начина си на работа и да опростяваме структурата си, до края на 2030 г. BT Group ще разчита на много по-малка работна сила и значително намалена разходна база“, заяви Филип Янсен, главен изпълнителен директор на BT.

„Новата BT Group ще бъде по-икономичен бизнес с по-светло бъдеще.“

Акциите на компанията паднаха с повече от 10% в началото на търговията.

Кестър Ман, директор „Потребители и свързаност“ в анализаторската фирма CCS Insight, заяви пред ITPro, че се очакват големи съкращения, като се има предвид годишната цел на BT за намаляване на разходите с 3 млрд. паунда (3,73 млрд. долара) до 2025 г.

Той добави, че мащабът на тези съкращения все пак е шокирал телекомуникационния сектор.

„Това брутално решение – само два дни след като Vodafone потвърди съкращаването на 11 000 работни места – отразява постоянното изоставане на телекомуникационния сектор въпреки продължаващото силно търсене на неговите услуги“, каза Ман.

„BT се бори толкова, колкото и всички останали: цената на акциите му е спаднала с около 40%, откакто Филип Янсен пое ръководството през февруари 2019 г. Главният изпълнителен директор – за чийто собствен пост се съобщава, че е бил застрашен – ще очаква, че съкращението ще ускори миграцията на BT към много по-стройна, проста и ефективна организация.“

Ман също така заяви, че по-голямото използване на автоматизацията и изкуствения интелект ще съставлява много от длъжностите, докато завършването на оптичното разгръщане на BT през 2026 г. също ще доведе до съкращения на работни места.

BT заяви, че около 15 000 длъжности ще бъдат закрити с намаляването на инвестициите в оптични кабели.

В своите резултати BT заявява, че е постигнала 41 % от целта си – 25 млн. единици, свързани с  FTTP широколентов достъп.

Мрежовите инженери също се очаква да загубят работни места, тъй като BT завършва внедряването на 5G, като мрежата на фирмата вече покрива 68% от населението на Обединеното кралство, а връзките са се увеличили с 62% през финансовия период.

Съюзът на работещите в сферата на комуникациите (CWU), който представлява десетки хиляди работници в BT и Openreach, заяви, че съобщението не е изненадващо предвид новите технологии и целта за завършване на оптичните мрежи.

„Въпреки това категорично изяснихме на BT, че искаме да запазим възможно най-много работни места за работници и че всяко съкращение трябва да дойде на първо място от подизпълнителите и от естественото изхабяване“, заяви говорител.

„Също така заявихме, че е наложително да присъстваме в залата, където се обсъждат и формират новите умения, необходими на работната сила при преминаването към по-дигитална мрежа, за да се гарантира, че нашите членове ще имат стабилна и сигурна кариера в BT и в бъдеще; за което компанията се съгласи да продължи обсъждането на тези въпроси с CWU.“

 

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

4 декември 2023

Рансъмуерът е безмилостен: какво можете да напр...

Не само, че броят на рансъмуерите се увеличава, но този вид зловред...
3 декември 2023

Свалянето на Qakbot: Смекчаване на последиците ...

Министерството на правосъдието на САЩ и ФБР наскоро си сътрудничиха...
2 декември 2023

Владимир Дунаев е осъден за създаването на злов...

Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че руски гражданин е п...
2 декември 2023

Клиентите на онлайн туристическата агенция Book...

Една от най-големите онлайн туристически агенции в света – Booking....
2 декември 2023

Националната ядрена лаборатория на Айдахо е бил...

Националната лаборатория на Айдахо (INL), една от 17-те национални ...
1 декември 2023

Енергийни смущения, свързани с киберсигурността

Експерти по сигурността предупреждават, че операторите на петролни ...
Бъдете социални
Още по темата
29/11/2023

Amazon планира да обучи 2 м...

Amazon обяви ангажимента си за повишаване...
24/11/2023

Konni използва рускоезични ...

Наблюдавана е нова фишинг атака, при...
24/11/2023

WailingCrab се разпространя...

Имейл съобщенията, посветени на доставки и...
Последно добавени
04/12/2023

Рансъмуерът е безмилостен: ...

Не само, че броят на рансъмуерите...
03/12/2023

Свалянето на Qakbot: Смекча...

Министерството на правосъдието на САЩ и...
02/12/2023

Владимир Дунаев е осъден за...

Министерството на правосъдието на САЩ обяви,...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!