Търсене
Close this search box.

Бум на дълбоко фалшивата порнография с известни личности

Проучване, проведено от Channel 4 News, британско нощно новинарско предаване, разкри огромна експлозия на дълбоко фалшивата порнография. Според предаването образите на повече от 4000 известни личности са били използвани за създаване на порнографски снимки и видеоклипове.

С помощта на генеративни инструменти за изкуствен интелект (ИИ) потребителите могат да “картографират” лицата на известни личности върху съществуващи порнографски видеоклипове. Така се създава впечатлението, че знаменитостта е участвала доброволно във филмите.

Какво се случва?

Както при всички нови технологии, някой някъде винаги търси начин да ги използва. Дълбоко фалшивите видеоклипове са използвани за пресъздаване на концерти на музикални легенди или за възкресяване на отдавна починали филмови звезди. Но същата технология може да бъде използвана за създаване и споделяне на незаконно съдържание онлайн – като например deepfake порнография.

Разследването на Channel 4 на петте най-популярни уебсайта за дълбоко фалшифициране откри, че повече от 4000 лица са били с откраднати образи и използвани отново в измислени голи снимки. Установено е, че 252 от тях произхождат от Обединеното кралство, включително актриси, телевизионни звезди, музиканти и YouTuber-и.

Програмата разказва също така как през 2016 г. е имало само едно видео с дълбоко фалшифицирана порнография, публикувано онлайн. През първите три четвърти на 2023 г. в 40-те най-използвани сайта за дълбоко фалшива порнография са качени 143 733 нови видеоклипа – повече, отколкото през всички предходни години, взети заедно.

Законни ли са deepfakes?

Повечето експерти са съгласни, че да си жертва на дълбокофалшива порнография е дълбоко притеснително, унизително и нехуманно. Не е изненадващо, че правителствата по света работят за по-добра борба с дълбоките фалшификати и защита на жертвите.

В Обединеното кралство споделянето на deepfake порнография без разрешението на изобразеното лице вече е незаконно съгласно Закона за онлайн безопасност. Все още обаче никой не е бил арестуван или подведен под отговорност за това. Забележително е, че създаването на дълбокофалшиви изображения не е незаконно – забранено е споделянето на това съдържание.

Какво правят уеб гигантите по отношение на дълбоките фалшификати?

Повечето хостове на уеб съдържание все още се борят да изпълнят задълженията си по отношение на откриването и премахването на дълбоко фалшиво съдържание, но изглежда, че Google е водеща компания. В разговор с Channel 4 говорител заяви;

“Съгласно нашите политики хората могат да бъдат отстранени от търсенето на страници, които съдържат такова съдържание и включват техни изображения. И макар че това е техническо предизвикателство за търсачките, ние активно разработваме допълнителни защитни мерки за търсенето в Google – включително инструменти, които помагат на хората да се предпазят в голям мащаб, заедно с подобрения в класирането, за да се справим с това съдържание като цяло.”

Това предлага на жертвите известно ниво на защита – но само след като дълбоко фалшивото съдържание е започнало да се разпространява онлайн.

Битката срещу дълбоко фалшивото съдържание продължава да се развива, както и генеративният изкуствен интелект. Правни рамки като Закона за онлайн безопасност предоставят някои гаранции – и би трябвало да помогнат за възпирането на някои потенциални порнографии. Но при наличието на толкова много различни правни стандарти по света за доставчиците на услуги ще остане трудно да контролират правилно съдържанието, което се качва и гледа от техните потребители.

Източник: antivirus.bg

Подобни публикации

Време е да се справим с проблема със сигурностт...

Софтуерните компании от десетилетия се основават на отворен код. Се...
15 юни 2024

Чък Робинс: "Нашата работа е да не се проваляме"

Бившият главен изпълнителен директор на Splunk Гари Стил се ангажир...

Наследените технологии пречат на дигиталната тр...

Според ново проучване остарелите наследени технологии пречат на орг...
15 юни 2024

Европол започва лов на отделни киберпрестъпници

След впечатляващото разбиване на ботнет само преди няколко дни межд...
14 юни 2024

Засилени киберзаплахи пред Евро 2024

Евро 2024  в Германия започва след няколко часа и ще завърши след м...

Ню Йорк Таймс предупреждава фрийлансърите си за...

Ню Йорк Таймс уведоми неразкрит брой сътрудници, че част от чувстви...
Бъдете социални
Още по темата
11/06/2024

Google премахва кампании за...

Google разкри, че е премахнала 1320...
08/06/2024

Консултант е глобен с 6 млн...

Политическият консултант, който е написал сценария...
04/06/2024

Русия срещу Олимпийските игри

Две руски групи, свързани с държавата,...
Последно добавени
15/06/2024

Време е да се справим с про...

Софтуерните компании от десетилетия се основават...
15/06/2024

Чък Робинс: "Нашата работа ...

Бившият главен изпълнителен директор на Splunk...
15/06/2024

Наследените технологии преч...

Според ново проучване остарелите наследени технологии...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!