Търсене
Close this search box.

Бум на суперкомпютрите в Обединеното кралство

Hewlett Packard Enterprise (HPE) и Dell Technologies обявиха проекти за суперкомпютри в Обединеното кралство като част от инициативата на правителството на Обединеното кралство за изкуствен интелект (AI) и екзамащабни изчисления.

Правителството на Обединеното кралство ще инвестира 225 млн. паунда в съвместен проект между HPE и Бристолския университет, наречен Isambard-AI, който ще се превърне в най-мощния суперкомпютър в Обединеното кралство, когато бъде включен през 2024 г.

Isambard-AI ще може да постига производителност от 200 петафлопа по бенчмарка Linpack на Top500 – около десет пъти повече от сегашния най-бърз суперкомпютър в Обединеното кралство – ARCHER2. Освен това той ще може да постигне 21 екзафлопа за обучение на гранични генеративни модели на изкуствения интелект, като например нови и усъвършенствани големи езикови модели (LLM).

Други 75 млн. паунда бяха отпуснати на Dell Technologies, която си сътрудничи с Intel и Университета в Кеймбридж за създаването на суперкомпютъра Dawn, който вече е разгърнат и ще заработи пълноценно през следващите два месеца. Триото твърди, че в момента това е най-бързият суперкомпютър с изкуствен интелект в Обединеното кралство.

Isambard-AI и Dawn се обединяват в суперкомпютърен клъстер като част от Изследователския ресурс за изкуствен интелект (AIRR) – съоръжение за изследвания и иновации в областта на изкуствения интелект, създадено чрез правителствени инвестиции в размер на 300 милиона паунда.

След като AIRR започне да функционира пълноценно, Обединеното кралство ще бъде домакин на едни от най-мощните суперкомпютри не само в Европа, но и в света. Чрез това финансиране и британската среща на високо равнище по въпросите на безопасността на ИИ правителството се опитва да узакони мястото на Обединеното кралство като международен изследователски център.

Университетите в Бристол и Кеймбридж ще бъдат домакини на част от клъстера, като през 2024 г. се очаква фаза 2 за Доун, която ще увеличи производителността му десетократно.

„Днешното обявяване на голямата инвестиция на Обединеното кралство в суперкомпютри с изкуствен интелект подчертава ангажимента му да заеме водеща позиция в световен мащаб в областта на изкуствения интелект“, заяви Джъстин Хотард, изпълнителен вицепрезидент и генерален мениджър на HPC, AI и Labs в HPE.

„Системата Isambard-AI ще използва водещи световни суперкомпютри, включително високопроизводителни мрежи, разработени съвместно в лабораториите на HPE в Бристол, за да осигури производителността и мащаба, необходими за интензивни изчислителни проекти в областта на ИИ. Горди сме, че си партнираме с правителството на Обединеното кралство и Бристолския университет, за да предоставим на британските изследователи и индустрията достъп до най-голямата европейска система за ИИ за отворена наука.“

За разлика от HPE с Isambard-AI, Dell все още не е публикувала очакваните данни за производителността на Dawn, но ще го направи на конференцията Supercomputing 23, която ще се проведе от 12 до 17 ноември 2023 г. в Денвър, Колорадо.

Суперкомпютърът е формиран от сървъри PowerEdge XE9640, които съдържат процесори Intel Xeon Scalable и ускорители Intel Data Center GPU Max. В Dawn Intel има възможност да докаже мощта на своите графични процесори в сравнение с търсените чипове за изкуствен интелект на Nvidia, в целта си да постигне доминация в хардуера за изкуствен интелект до 2025 г.

„Сътрудничество като това между Университета в Кеймбридж, Dell Technologies и Intel, заедно със силни вътрешни инвестиции, е от жизненоважно значение, ако искаме изчислителните технологии да отключат високоразвития потенциал на Великобритания в областта на ИИ“, заяви Тарик Хюсеин, ръководител на публичния сектор на Обединеното кралство в Dell Technologies.

„От първостепенно значение е правителството да инвестира в правилните технологии и инфраструктура, за да гарантира, че Обединеното кралство е водещо в областта на ИИ и възможностите за симулации от екзаскейл клас. Също така е важно да се обхване пълният спектър на технологичната екосистема, включително разнообразието на графичните процесори, за да се гарантира, че клиентите могат да се справят с нарастващите изисквания на генеративния ИИ, индустриалното симулационно моделиране и революционните научни изследвания.“

Isambard-AI се изгражда с помощта на суперкомпютъра Cray EX на HPE, на който са разположени 5448 суперчипа GH200 Grace Hopper на Nvidia, свързани с помощта на технологията за свързване HPE Slingshot 11. Освен това той ще може да съхранява почти 25 петабайта данни с помощта на Cray Clusterstor E1000.

HPE твърди, че Isambard-AI ще бъде оптимизиран за данни за изкуствен интелект и ще се помещава в център за данни със самоохлаждане в Националния център за композити в научния парк на Бристол и Бат. Излишната топлина евентуално ще се използва за отопление на близките сгради.

След като заработи напълно, клъстерът AIRR ще приближи Обединеното кралство към целта за екзаскейл и ще стимулира научните изследвания в области като моделиране на климата, изкуствен интелект, бъдещи енергийни системи като термоядрен синтез и гранични науки.

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

16 април 2024

CISA издаде извънредна директива

На 11 април Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност...
15 април 2024

CP3O е арестуван

Министерството на правосъдието на САЩ обяви ареста и повдигането на...
15 април 2024

Daixin Team ransomware е атакувала успешно Omni...

Бандата Daixin Team ransomware е извършила неотдавнашна кибератака ...
15 април 2024

За проблемите с работната сила в сферата киберс...

  За проблемите с работната сила в сферата киберсигурността в ...
15 април 2024

КНДР се възползва от 2 подтехники: Призрачно от...

Този месец MITRE ще добави две подтехники към своята база данни ATT...
15 април 2024

Хакер твърди, че е пробил Giant Tiger и пусна 2...

Канадската верига за търговия на дребно Giant Tiger разкрива наруше...
Бъдете социални
Още по темата
12/04/2024

Oracle увеличава усилията с...

Техническият директор и председател на Oracle...
09/04/2024

Спад на атаките с рансъмуер...

През 2023 г. секторът на ransomware...
06/04/2024

Abstract Security въвежда A...

Задвижваната от изкуствен интелект платформа за...
Последно добавени
16/04/2024

CISA издаде извънредна дире...

На 11 април Агенцията за киберсигурност...
15/04/2024

CP3O е арестуван

Министерството на правосъдието на САЩ обяви...
15/04/2024

Daixin Team ransomware е ат...

Бандата Daixin Team ransomware е извършила...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!