Търсене
Close this search box.

CATFISHING: КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ В СВЕТА НА ОНЛАЙН ЗАПОЗНАНСТВАТА

Онлайн запознанствата са безспорна част от живота в съвременния свят. Към края на 2020г. повече от 32 милиона американци използват услуги за онлайн запознанства, а индустрията се очаква да надмине един милиард долара приходи през 2021г. Но с  цялата привлекателност на света на онлайн запознанствата може да дойдат някои опасни клопки, когато става въпрос за онлайн измамници.

Една измама, известна като catphishing, е причинила щети на отделни жертви и дори на цели предприятия. Catphishing е форма на онлайн измама, която включва използване на фалшива самоличност, за да привлече непознати жертви във връзка с намерението да ги експлоатира за пари или достъп до лични данни. За съжаление последиците от тези измами често са финансово и емоционално опустошителни за жертвите – възстановяването на загубени пари е малко вероятно, а емоционалните последици може да бъде трудно преодолими.

Какво е Catphishing?

Catphishing се наблюдава когато някой създава фалшива идентичност онлайн, за да експлоатира лица, с които се свързва в сайтове за запознанства, обикновено като ги манипулира с цел финансова печалба. Терминът „catphishing“ произлиза от термина за киберпрестъпност „фишинг“, когато някой използва измамна самоличност, за да получи лична информация като пароли или данни за кредитна карта от непозната жертва онлайн.

Catphishing става все по-разпространен сред сайтовете за запознанства, където целите, търсещи романтични връзки, могат да бъдат по-уязвими в емоционално отношение – и по този начин по-податливи на попадане на лъжите на catphisher.

Защо хората мамят?

Съществуват различни мотивации, които биха могли да накарат някого да извърши измама, като най-честата е финансовата печалба. Catphisher може да измами жертвата си в привидно страхотни онлайн отношения, като в крайна сметка работи за това жертвата да изпрати пари.

Catphisher може също да търси лична информация или достъп до определени данни, които могат да се използват за извършване на престъпления като измама или кражба на самоличност. Catphishers може да се опитват да пробият данни от определена компания и ще се насочат насочат към жертвите, които са наети в тази компания, за да получат достъп до защитена информация.

Catphisher може също да се насочи към жертвите, за да открадне техните снимки и лична информация, за да се използват в бъдещи схеми за catphishing.

Познайте знаците: Как да откриете catphishing

Общуването с непознати онлайн винаги ще носи своите рискове, но много хора са имали успех с онлайн запознанствата и са намерили любов. Въпреки това може да е трудно да се разбере кое е  истински прохождаща онлайн връзка и кое е маскирано  намерение да ви експлоатира. Ако установявате връзки в света на онлайн запознанствата, уверете се, че сте запознати с тези предупредителни знаци, които могат да ви помогнат да забележите измама, преди да могат да навредят.

 

 

Те искат лична информация

Ако опознавате някого в контекста на онлайн запознанства, естествено е да задавате въпроси  като начин да се опознаете – това е даденост! Възможно е обаче да успеете да усетите потенциален кетфишър по това, какви въпроси задават и колко скоро в разговора ги задават.

Незабавен предупредителен знак е, ако те поискат изключително лична информация много рано в отношенията. Например, питането за това, което правите, изглежда достатъчно невинно, но ако те последват с желание да знаят за коя компания работите и колко печелите, трябва да стъпвате леко. Няма причина да имат нужда да знаят такива лични данни и най-добре е да не разкривате информация за вашата заплата или компанията, в която работите.

Отменят личните срещи в последната минута

Основен  признак на измама е, ако планирате да се срещнете лице в лице и срещата бъде отменена в последния момент. Те биха могли да използват произволен брой оправдания – проблеми с автомобила, извънредни ситуации в семейството или работа – за да избегнат лична среща.

Разбира се, не всеки, когото срещнете онлайн, се стреми да ви измами и анулирането в последния момент се случва на всички. Но ако правите опит за пренасрочване и в крайна сметка плановете  се отменят отново, това трябва да повдигне червен флаг. Никога да не може да се срещнете лично е класически компонент на схемите на измама  и непрекъснатото отмятане от плановете е причина за подозрение.

Изглеждат твърде добри

Ако сте разговаряли с някого онлайн и всичко за него изглежда твърде добре, за да е истина, вероятно е така. Това може да е всичко – от работа с висок статус, за която твърдят, че имат (или нещо като например да се твърди, че е професионален модел или културист), до обещаване на екстравагантни подаръци или пътувания, които двамата ще предприемете.

Това може да бъде трудно за диагностициране, но винаги се доверявайте на интуицията си. Измамниците често ще отправят грандиозни планове или обещания, за да ви примамят в своя капан, така че ако нещо ви дава дори и най-малкото чувство на загриженост, доверете се на инстинктите си. Същото важи и за снимките им в профила: ако всяка снимка, която видите, изглежда направо от списание, има шанс това да не е човекът, за когото се представят.

Те са прекалено очарователни или ласкателни

Някои хора обичат ласкателстват, особено когато се опитват да впечатлят някого онлайн. Но има граница между това да бъдеш очарователен и да прекалиш и не е необичайно измамникът да прекалява много с ласкателства и чар с надеждата да те накара да си паднеш по него/нея.

Добро правило е да гледате на вашите онлайн взаимоотношения по същия начин, както на вашите реални. Ако отидете на първа среща с някого лично и той ви каже, че ви обича, това би било много неприятно. Тези редове могат да се размият, когато става въпрос за чат с хора онлайн, но бъдете предпазливи към прекомерно ласкателство, което не би се увеличило, ако сте се видели с лично.

 

 

Внезапни финансови затруднения

 

Ако провеждате разговори с някого онлайн и той започне да говори за внезапни финансови затруднения, с които се сблъсква, продължете с повишено внимание. Catphishers са известни с това, че въртят диви приказки от всякакъв вид и ако започнат да ви разказват за странна ситуация, която сега им създава финансови проблеми, трябва да приемете това като червен флаг.

Ако се замислите, повечето хора, които искат да създадат романтични връзки, обикновено искат да направят добро впечатление. Разкриването на всички подробности за последните парични проблеми едва ли е начин да впечатлите потенциален партньор.

Ако говорите с някой, който иска да се увери, че знаете колко финансови проблеми има,  можете да го приемете като знак , че сте попаднали на  потенциален измамник.

Отказване на видеочат

Подобно на случаите, когато някой отбягва всеки опит за среща с вас лице в лице, отказът да участва във видео чат също може да е притеснителен. Ако сте предложили видео среща и я отменят или отказват повече от веднъж, това е причина за подозрение.

Срещата по видео е често срещан начин за онлайн запознаващите се да се опознаят по-добре, преди да предприемат стъпката към лична среща. Това не е необичайно искане и ако някой многократно отказва да покаже лицето си, но все пак иска да се свърже с вас онлайн, тогава е лесно да предположим, че има какво да скрие и може да ви насочи към подозрение за измама.

Минимална активност в социалните мрежи

Един лесен начин да разпознаете измамници е като разгледате техните акаунти в социалните медии. Тъй като catphishers работят, използвайки фалшиви или измамни самоличности, те обикновено няма да имат много стабилни акаунти в социалните медии. Направете търсене на човека онлайн и проверете всички свързани социални профили. Ако не можете да намерите такъв, това е потенциален предупредителен знак.

Ако имат профили, но са оскъдни с активност или информация, това може да е червен флаг. Отбележете техните приятели или последователи и проверете и някои от техните профили – изглеждат ли като истински хора с нормална активност в акаунта? Някои catphishers пълнят акаунтите си с ботове или фалшиви последователи като начин да изглеждат по-легитимни.

Как да се предпазите от това да бъдете измамени

Докато търсенето на любов онлайн винаги ще бъде свързано с известна доза риск, има стъпки, които можете да предприемете, за да защитите по-добре себе си и данните си и да намалите шансовете да станете жертва на измама.

  1. Не споделяйте лична информация онлайн

 

Това може да изглежда като даденост, но catphishers могат да бъдат твърде убедителни и да ви накарат да издадете  лична информация, която никога не трябва да споделяте с никого, камо ли с непознат онлайн. Започнете, като запазите личното си име, докато не можете да се срещнете лично Освен това избягвайте да споделяте други лични данни като:

 

Вашият рожден ден

Вашият домашен адрес

Вашето месторабота

Вашият личен имейл адрес

Вашият телефонен номер

Всички данни за кредитна карта или банкова сметка

Информация за вашите деца или с кого живеете

Вашата заплата

 

Освен това е разумно да потърсите себе си в Google и да разгледате какви подробности за вас вече се носят онлайн. Телефонните номера и имейл адресите може да са публични, ако сте ги използвали, за да се регистрирате за различни акаунти онлайн и това улеснява събирачите на лични данни да събират лична информация за вас. Премахнете всичко, което откриете, което не бихте искали непознат да види и потенциално да използва, за да ви експлоатира.

  1. Търсене на изображения

Чудесен начин да разкриете потенциален фишинг е като извършите обратното търсене на изображения в профилната им снимка. Обратното търсене на изображения ще покаже всяка (публична) поява на същото изображение, намерено онлайн. Тъй като catphishers често имат множество фалшиви онлайн самоличности, провеждането на бързо търсене на обратни изображения може да ви помогне да откриете измамата рано.

Използвайки инструменти като TinEye, Yandex или търсене на обратни изображения на Google, можете да въведете URL адреса на снимката на нечий профил и да видите къде другаде се показва в мрежата. Ако има различни имена, демографски данни или друга лична информация, свързана с изображението, от това, което се показва в нечий профил за запознанства, вие сте идентифицирали фишинг.

  1. Поискайте доказателство за самоличност

Това може да е един от най-лесните начини да се предпазите от обвързване с фишинг. Ако сте започнали да разговаряте с някого и нещата изглежда вървят добре, помолете ги за някакво доказателство за самоличност. Приемете го като червен флаг, ако не желаят или направо отказват.

  1. Разгледайте социалните профили

Независимо дали търсите измама или не, винаги е добра идея да направите проучване на потенциален партньор, когото сте срещнали онлайн. Разгледайте техните профили в социалните медии за основна информация (и не забравяйте да внимавате за съмнителна активност в техните акаунти или липса на такава, ако това е новосъздаден акаунт, който се използва в измама). За да научите повече за това, което правят на работа, можете да ги потърсите в LinkedIn. Проверката на  акаунти в социалните медии е добър начин да определите дали споделените с вас подробности за личния живот съвпадат с това, което виждате в социалните профили.

  1. Никога не отваряйте прикачени файлове

Честа маневра сред catphishers е да изпращат на жертвите си съобщения или имейли, съдържащи злонамерен прикачен файл. Някои catphishers поставят злонамерен софтуер във вашия компютър чрез така нареченото подправяне – когато предполагаемо доверен източник се опитва да получи достъп до вашите лични данни и информация. Ето защо никога не трябва да отваряте нищо, изпратено ви под формата на връзка или прикачен файл от някой, когото сте срещнали онлайн, тъй като това може да застраши поверителността ви и онлайн сигурността.

  1. Създайте отделен имейл адрес

Разумна и проста мярка за безопасност, която да упражнявате в света на онлайн запознанствата, е да създадете имейл адрес, който е отделен от вашия личен. Ако онлайн платформата за запознанства, която използвате, се свързва с имейл акаунт, създаването му единствено за целите на онлайн запознанствата може по-добре да защити поверителността ви и да ви помогне да контролирате какви данни другите могат да намерят за вас онлайн. Ако се въздържате да използвате личния си имейл адрес, е по-малко вероятно потенциалният измамник да изкопае информация за вас.

  1. Инсталирайте подходящи защити на вашите устройства

Инвестирането в софтуер за киберсигурност е една от защитите, които бихте могли да приложите, за да задържите измамниците и мошениците. Ако смятате, че компютърът ви е заразен със злонамерен софтуер, има стъпки, които можете да предприемете, за да го премахнете с инсталиран защитен софтуер. Най-малкото също така е добра идея да инсталирате безплатен антивирус на компютъра си, за да ви предпази от бъдещи измамници, които може да срещнете в света на онлайн запознанствата.

  1. Доверете се на инстинктите си

Понякога инстинктите ви могат да бъдат една от най-добрите ви защити, когато става въпрос да се предпазите от потенциален кетфишер. Ако нещо ви се струва подозрително, вероятно има причина.

Ако по всяко време на комуникацията си с някой онлайн започнете да изпитвате лошо усещане или чувството, че нещо е изключено, не го пренебрегвайте – това може да ви спаси от потенциално опасна ситуация. Винаги слушайте интуицията си и ако мислите, че бихте могли да се намирате на опасна територия, независимо колко малко е усещането, винаги е най-добре да прекратите контакта незабавно и да продължите напред.

Докато много хора успешно са намерили романтика онлайн, точно толкова са били и злощастните жертви на внимателно планирана схема за фишинг. Обучението по предупредителните знаци и често срещаните тактики на catphishers може да помогне да защитите себе си и личните си данни от клопките на света на онлайн запознанствата. С подходящия антивирусен софтуер можете допълнително да защитите дигиталния си живот и да се предпазите от злонамерен софтуер и опасни измамници онлайн.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

29 май 2024

Пуснат е експлойт за FortiSIEM с максимална тежест

Изследователи в областта на сигурността публикуваха доказателство з...
29 май 2024

Операторът на NYSE Intercontinental Exchange по...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ ...
29 май 2024

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим към пропуски в сигур...
29 май 2024

Christie's потвърждава пробив от RansomHub

Christie’s потвърди, че е претърпяла инцидент със сигурността...
28 май 2024

Потребителите на блокери на реклами имат пробле...

Много потребители съобщават, че видеоклиповете в YouTube автоматичн...
28 май 2024

VMware е била използвана в неотдавнашната хакер...

MITRE сподели информация за това как свързаните с Китай хакери са и...

Как работи Интерпол в областта на киберпрестъпн...

Необходима е сложна координация между правоприлагащите органи, съде...
28 май 2024

Хакерите се насочват към VPN мрежите на Check P...

Заплахите се насочват към VPN устройствата за отдалечен достъп на C...
Бъдете социални
Още по темата
26/05/2024

Хакери използват троянски ...

Хакери използват код от Python клонинг...
24/05/2024

Как остарелият рутер подкоп...

В днешната цифрова ера, в която...
24/05/2024

Обяснение на 5G домашен инт...

Доставчиците на интернет услуги (ДУУ) са...
Последно добавени
29/05/2024

Пуснат е експлойт за FortiS...

Изследователи в областта на сигурността публикуваха...
29/05/2024

Операторът на NYSE Intercon...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа...
29/05/2024

Рутерът за игри TP-Link Arc...

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!