Търсене
Close this search box.

ChatGPT за iPhone има сериозни проблеми с поверителността

Компанията OpenAI, която стои зад ChatGPT, наскоро пренесе своя бот с изкуствен интелект на телефоните с приложението ChatGPT за iPhone. Мобилната версия на чатбота вече се изкачи в класациите и се превърна в едно от най-популярните безплатни приложения в App Store в момента. Преди обаче да се впуснете с главата напред в приложението, внимавайте да не станете твърде близки с бота и да не изложите на риск личните си данни.

Досега в магазините за приложения се появяваха множество „самозвани“ приложения, които се опитваха да се възползват от бума на генеративния изкуствен интелект, така че е логично OpenAI да иска да пусне на бял свят свое собствено приложение.

Официалното приложение е безплатно (платената версия на ChatGPT се поддържа в приложението, но не е необходимо да я използвате). Това е огромен плюс, като се има предвид, че други варианти на приложения за чатботове с изкуствен интелект на пазара изискват седмична абонаментна такса, което ги прави супер скъпи, ако не и откровени измами. Можете също така да „говорите“ с ChatGPT, като използвате преобразуване на речта в текст, което е много логично за продукт с разговорен ИИ.

Приложението за iOS е свързано с изричен компромис, за който потребителите трябва да знаят. Повечето от нас са наясно с факта, че ChatGPT понякога просто, халюцинира, си измисля неща, така че има много възможности за подобряване на отговорите му – но когато отворите приложението на телефона си, получавате интересно предупреждение за споделяне на лична информация, защото „Анонимизираните чатове могат да бъдат прегледани от нашия AI треньор, за да подобрим нашите системи“.

Политиката за поверителност на OpenAI гласи, че когато „използвате нашите услуги, ние може да събираме лична информация, която е включена във входните данни, качените файлове или обратната връзка, която предоставяте“. Това на практика означава, че ако зададете на ChatGPT въпроси, които съдържат някаква лична информация (четете: факти за вас, които не бихте искали да споделяте с жива душа), тя ще бъде изпратена на OpenAI и може да бъде прочетена от човешки рецензент, което е голям проблем.

Защо е важно?

Компанията твърди, че разговорите се анонимизират, преди да бъдат видени от хора, но това премахва само идентифициращата информация от метаданните на файла, а не от действителното съдържание на подканата ви. Така че, ако използвате ChatGPT за неща, като например помощ при проблеми с гнева, като безопасно място за отдушник, за търсене на съвет или за редактиране и подобряване на лични документи и текстове, всички те се изпращат – и вероятно се разглеждат от – хора в OpenAI.

Така че нямате представа дали OpenAI действително чете вашите разговори и нямате възможност да се откажете. Компанията няма как да прочете всеки разговор от всеки потребител, но това е нещо, което трябва да имате предвид, докато продължавате да използвате приложението.

Тъй като потребителите вече могат да получат достъп до бота на преносимите си устройства (а не само на компютрите си), е по-вероятно да го изтеглят и да го използват повече през деня, като му задават въпроси от приятели или семейство или се позовават на нещата, които виждат и с които взаимодействат ежедневно. Това е съвсем различно преживяване от това да седнете и да си поиграете с ChatGPT на лаптопа си и със сигурност увеличава вероятността потребителите да разкрият повече лична информация, отколкото искат.

Разбира се, не твърдим, че ChatGPT ви шпионира и краде цялата ви информация по нечисти или съмнителни причини, но е разумно да ви предупредим какво поставяте в чатовете си с бота. Изкуственият интелект е все още развиваща се технология и към нея трябва да се отнасяме предпазливо, докато всички не се адаптираме и не се запознаем с наличието на тези чатботове в живота ни. Ако основателят на OpenAI води кампания за регулиране на собствения си продукт, останалите определено трябва да действаме предпазливо.

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

20 май 2024

Атака над ARRL постави радиолюбителите по света...

Американската радиорелейна лига (ARRL) предупреждава, че е претърпя...

Защита на вашите коммити от известни CVEs с Git...

Всички разработчици искат да създават сигурен и надежден софтуер. Т...
20 май 2024

Чрез GitHub и FileZilla се доставя коктейл от ...

Наблюдавана е „многостранна кампания“, при която се зло...
20 май 2024

7 бъга излезли на Pwn2Own все още чакат поправка

Редица сериозни грешки в Windows все още не са навлезли в криминалн...
20 май 2024

Китайци са арестувани за пране на 73 милиона до...

Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения на двама а...
20 май 2024

Квантовата навигация може да замени GPS съвсем ...

Британски консорциум, финансиран от правителството на Обединеното к...
19 май 2024

Grandoreiro се завръща по - мощен след прекъсва...

Банковият троянец за Android „Grandoreiro“ се разпростр...
19 май 2024

Норвежци предсказват бедствия с ИИ

Норвежкият стартъп 7Analytics е получил 4 млн. евро, за да предскаж...
19 май 2024

SEC задължава финансовите организации да уведом...

Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) прие изменения н...
Бъдете социални
Още по темата
19/05/2024

Норвежци предсказват бедств...

Норвежкият стартъп 7Analytics е получил 4...
18/05/2024

Бивш лидер на OpenAI: Безоп...

Ян Лейке, който ръководеше екипа на...
15/05/2024

Isambard AI стартира официално

Стартирането на Isambard-AI бележи „революционен момент“...
Последно добавени
20/05/2024

Атака над ARRL постави ради...

Американската радиорелейна лига (ARRL) предупреждава, че...
20/05/2024

Защита на вашите коммити от...

Всички разработчици искат да създават сигурен...
20/05/2024

Чрез GitHub и FileZilla се ...

Наблюдавана е „многостранна кампания“, при която...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!