Чуждестранни хакери нападат американски училища

Обединеният  училищен район на Лос Анджелис (LAUSD) в Калифорния, вторият по големина  в САЩ, беше атакуван от хакери по време на уикенда на Деня на труда. Атаката причини „значително смущение в инфраструктурата“. Киберпрестъпниците успяха да заразят и блокират компютърни мрежи в част от училищния район и поискаха откуп. Не бяха отменени часове, но атаката засегна работното време и накара ФБР да издаде сигнал за сигурност.

За щастие атаката не засегна здравето на над 600 000 ученика и не причини значителни проблеми с услуги като транспорт и храна. Тя обаче  причини неспособност на LAUSD да управлява училищни автобуси. Ако инцидентът беше открит по-късно, приблизително 40 000 ученици нямаше да могат да стигнат до училище в деня след дългия уикенд.

След инцидента ФБР предупреди, че фирмите и организациите в образователния сектор са чести мишени на атаки с ransomware. Правителствените агенции, включително ФБР, CISA и MS-ISAC, вярват, че подобни атаки вероятно ще се увеличат през новата учебна 2022/2023 година. Престъпните групи за рансъмуер се възползват от вратички в сигурността, често причинени от стара инфраструктура и липса на средства за киберсигурност. Освен това правителствените агенции вярват, че хакерите често виждат институциите  от сектора като доходоносни цели поради купчините чувствителни данни на учениците, достъпни чрез училищните системи или техните доставчици на ИТ услуги.

Властите смятат, че чужди държави стоят зад атаката срещу LAUSD и други атаки, наблюдавани в други училища в страната. Алберто Карвальо, началник на LAUSD, отказа да назове страните, които може да стоят зад атаката. Хакерите се насочват към училищните райони от високи нива. Досега, през 2022г., приблизително 30 училищни района са били засегнати от подобни атаки с рансъмуер.

Правителствените агенции за сигурност винаги съветват организациите да не плащат откуп, но според The ​​Guardian над 45% от всички засегнати образователни организации съобщават, че са платили откуп за възстановяване на изгубени данни. В момента не е известно дали LAUSD е платил на хакерите.

Докато LAUSD успя да премине през кризата, без да причини прекъсвания в училищните часове, по-рано тази година подобна хакерска атака принуди най-големия училищен район в Албакърки, Ню Мексико, да затвори училища за дни. Такива инциденти вредят на учениците, които пропускат материал, и причиняват значителни парични загуби на родителите, които са принудени да правят планове за извънредни ситуации, да пропускат работа и да търсят грижи за деца. Експертите казват, че всеки служител може да се окаже слабо звено за мрежите в  училищен район – фишинг имейлите могат лесно да бъдат пренебрегнати, особено от младежите, така че наличието на подходящ антивирусен софтуер на всички свързани устройства несъмнено е полезно в борбата срещу киберпрестъпниците.

 

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

1 април 2023

10-годишен бъг в Windows с "opt-in" поправка, и...

Десетгодишна уязвимост на Windows все още се използва при атаки, за...
1 април 2023

Интернет ви наблюдава, може би и вашият шеф?

Всеки ден се създават повече от 2,3 милиарда гигабайта интернет дан...
31 март 2023

Десет стъпки, които ще гарантират киберсигурнос...

  В неотдавнашно проучване на Panda Security в сътрудничество ...
30 март 2023

Интервю с изкуствен интелект

Не остана уважаваща себе си медия, която не е взела интервю от АI п...
30 март 2023

Exchange Online започна блокиране на имейли от ...

Microsoft въвежда нова функция за сигурност на Exchange Online, коя...
30 март 2023

Как да изберете антивирусен софтуер за вашия ма...

Работили сте усилено, за да стартирате бизнеса си. Последното нещо,...
Бъдете социални
Още по темата
30/03/2023

Как да изберете антивирусен...

Работили сте усилено, за да стартирате...
27/03/2023

ФБР откри любопитна тактика...

Федералното бюро за разследване предупреждава компаниите...
25/03/2023

Изследователи разкриват изм...

Неотдавнашна кампания, предприета от Earth Preta,...
Последно добавени
01/04/2023

10-годишен бъг в Windows с ...

Десетгодишна уязвимост на Windows все още...
01/04/2023

Интернет ви наблюдава, може...

Всеки ден се създават повече от...
31/03/2023

Десет стъпки, които ще гара...

  В неотдавнашно проучване на Panda...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!