CISA и NSA с нови насоки за укрепване на 5G

Американските агенции за киберсигурност и разузнаване публикуваха набор от препоръки за справяне с опасенията, свързани със сигурността на самостоятелните мрежи 5G, и за защита от възможни заплахи.

„Пейзажът на заплахите в 5G е динамичен; поради това са необходими усъвършенствани възможности за мониторинг, одит и други аналитични възможности, за да се постигнат определени нива на изискванията за ниво на обслужване на мрежовите разрези във времето“, заявиха Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност на САЩ (CISA) и Агенцията за национална сигурност (NSA).

5G е технологичен стандарт от пето поколение за широколентови клетъчни мрежи, който предлага повишена скорост на предаване на данни и по-ниска латентност. Network slicing е архитектурен модел, който позволява на доставчиците на мобилни услуги да разделят мрежата си на няколко независими „среза“, за да създадат виртуални мрежи, които обслужват различни клиенти и случаи на използване.

Последната консултация се основава на насоките, издадени по-рано от агенциите през декември 2022 г., в които се предупреждава, че мрежовото нарязване може да изложи потребителите на широк спектър от вектори на заплаха – отказ на услуга, заглушаване, кражба на самоличност и атаки от типа „противник по средата“ – като ефективно възпрепятства поверителността, целостта и наличността на мрежовите услуги.

Притесненията, свързани с 5G мрежовото нарязване, бяха подробно описани в доклад, публикуван от Enea AdaptiveMobile Security през март 2021 г., в който се подчертава потенциалът за атаки с груба сила за получаване на злонамерен достъп до нарязването и организиране на атаки за отказ на услуга срещу други мрежови функции.

След това, през май 2021 г., правителството на САЩ предупреди, че неадекватното прилагане на телекомуникационните стандарти, заплахите по веригата за доставки и слабостите в системната архитектура могат да представляват сериозен риск за киберсигурността на 5G мрежите, като по този начин позволяват на заплахите да използват пропуските, за да извличат ценна информация от жертвите.

В последните насоки властите посочват атаките за отказ на услуга в сигналната равнина, атаките за неправилна конфигурация и атаките „противник в средата“ като трите основни вектора на заплаха за 5G, като отбелязват, че архитектурата с нулево доверие (ZTA) може да помогне за сигурността на мрежовите внедрявания.

„Голяма част от ZTA може да бъде постигната чрез използване на техники за удостоверяване, оторизация и одит (AAA)“, казват CISA и NSA. „Правилното прилагане на удостоверяване и оторизация може също така да намали векторите на заплаха, произтичащи от атаки с неправилна конфигурация.“

Агенциите също така заявиха, че е от решаващо значение да се признаят най-добрите практики, признати от индустрията, за това как може да се реализира, проектира, разгърне, експлоатира, поддържа, потенциално да се укрепи и смекчи 5G мрежовото нарязване, тъй като те засягат качеството на услугата (QoS) и споразуменията за ниво на обслужване (SLA).

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

4 октомври 2023

Киберсигурността: ключов фактор за настоящето и...

Месецът за повишаване на осведомеността за киберсигурността се отбе...
4 октомври 2023

Моделите на PyTorch са уязвими за изпълнение на...

Изследователи в областта на киберсигурността са разкрили множество ...
4 октомври 2023

Qualcomm издава кръпка за 3 нови нулеви дни

Производителят на чипове Qualcomm пусна актуализации за сигурност, ...
4 октомври 2023

Над 3 дузини зловредни пакети npm са насочени к...

Според констатации на Fortinet FortiGuard Labs в хранилището за пак...
4 октомври 2023

Милиони мейл сървъри на Exim са изложени на zer...

Критична уязвимост от типа „нулев ден“ във всички верси...
3 октомври 2023

Cyber Security Talks Bulgaria – ОКТОМВРИ 2023

На 10.10.2023 г. във Висшето военноморско училище в гр. Варна ще се...
3 октомври 2023

ФБР предупреждава за ръст на измамите с "фантом...

ФБР публикува съобщение за обществена услуга, в което предупреждава...
Бъдете социални
Още по темата
04/10/2023

Милиони мейл сървъри на Exi...

Критична уязвимост от типа „нулев ден“...
02/10/2023

Arm предупреждава за недост...

В днешна консултация по сигурността Arm...
01/10/2023

Нова атака на Marvin съживя...

Недостатък, свързан с подложката PKCS #1...
Последно добавени
04/10/2023

Киберсигурността: ключов фа...

Месецът за повишаване на осведомеността за...
04/10/2023

Моделите на PyTorch са уязв...

Изследователи в областта на киберсигурността са...
04/10/2023

Qualcomm издава кръпка за 3...

Производителят на чипове Qualcomm пусна актуализации...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!