CISA, Федералното бюро за разследвания (ФБР) и Националната агенция за сигурност (NSA) предупредиха днес за увеличен брой атаки с ransomware  Conti, насочени към американски организации. Трите федерални агенции на САЩ настояват корпоративните ИТ администратори да преразгледат положението на мрежовата сигурност на своите организации и да приложат незабавните действия, описани в съвместната консултация за защита срещу  Conti. Споделените съвети от CISA, FBI и NSA включват поддържане на актуални операционни системи и софтуер, изискващи многофакторно удостоверяване и внедряване на сегментиране на мрежата.

Според трите агенции операторите на  Conti стоят зад над 400 атаки, които са ударили американски и международни организации. „Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата (CISA) и Федералното бюро за разследвания (ФБР) наблюдават засиленото използване на ransomware Conti при повече от 400 атаки срещу американски и международни организации“, се казва в консултацията. „При типичните атаки срещу ransomware на Conti злонамерени кибер престъпници крадат файлове, шифроват сървъри и работни станции и изискват плащане на откуп.“ ФБР също предупреди през май 2021г., че операторите на Conti са се опитали да пробият мрежите на над дузина американски здравни организации и организации за първа помощ.

Кой стои зад Conti?

Conti е частна операция за изнудване като услуга (RaaS), за която се смята, че се контролира от базирана в Русия група за киберпрестъпления, проследена като Wizard Spider. Conti споделя част от кода си с прословутия Ryuk Ransomware, чиито канали за разпространение TrickBot започнаха да използват, след като дейността на Ryuk започна да затихва леко през юли 2020г. Бандата за киберпрестъпления наскоро проби Изпълнителния директорат на здравната служба на Ирландия (HSE) и нейното Министерство на здравеопазването (DoH), като поиска от първата жертва да плати откуп от 20 милиона долара, след като криптира всички  системи. Въпреки че DoH блокира Conti и те не можаха да криптират техните системи, HSE нямаше такъв късмет и бяха принудени да свалят всички IT системи, за да предотвратят разпространението на ransomware в цялата им мрежа.

След атаката срещу системата на общественото здравеопазване в Ирландия, бандата Conti пусна безплатен декриптор за HSE, като същевременно предупреди, че те все още ще имат намерение да публикуват или продават откраднатите от тяхната мрежа данни. През август недоволен партньор на бандитите публикува учебните материали на бандата, включително информация за един от нейните оператори, ръководство за разполагане на различни инструменти като Cobalt Strike и mimikatz, както и множество помощни документи, за които се твърди, че са предоставени на филиалите на Conti.

Източник: По материали от Интернет
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on email

Подобни публикации

15 януари 2022

НАД 1.7 МЛН СЕКРЕТНИ ДОКУМЕНТА НА ПОЛСКАТА АРМИ...

Над 1,7 милиона класифицирани документа, свързани с всички аспекти ...
14 януари 2022

КАКВО ПРЕСТАВЛЯВАТ КВАНТОВИТЕ ИЗЧИСЛЕНИЯ

Като част от плановете си след Brexit, премиерът Борис Джонсън обяв...
8 януари 2022

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИТЕ ОТ ХАКВАНЕ ПРЕЗ НОВАТА ГОДИНА

Целите, които си поставяте за  за Новата година са високи! Една от ...
7 януари 2022

ХАКЕРИ ИЗПОЛЗВАТ ВИДЕОПЛЕЙЪР, ЗА ДА КРАДАТ КРЕД...

Хакери използваха облачна видео хостинг услуга, за да извършат атак...
24 декември 2021

7 КОЛЕДНИ ИЗМАМИ

Коледа би трябвало да е време на радост и доброта, но за съжаление ...
23 декември 2021

РАЗРАБОТЧИЦИТЕ НА ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID СА ПОДЛОЖ...

Вече повече от година, производителите на продукти за киберсигурнос...

Мнения и коментари

(0.0)
0.0/5
{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Бъдете социални
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on email
Още по темата
07/01/2022

ХАКЕРИ ИЗПОЛЗВАТ ВИДЕОПЛЕЙЪ...

Хакери използваха облачна видео хостинг услуга,...
23/12/2021

РАЗРАБОТЧИЦИТЕ НА ВАКСИНИ С...

Вече повече от година, производителите на...
17/12/2021

EVIL TWIN ATTACK - КАКВО ПР...

Evil Twin Attack  е кибератака за...
Последно добавени
15/01/2022

НАД 1.7 МЛН СЕКРЕТНИ ДОКУМЕ...

Над 1,7 милиона класифицирани документа, свързани...
14/01/2022

КАКВО ПРЕСТАВЛЯВАТ КВАНТОВИ...

Като част от плановете си след...
08/01/2022

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИТЕ ОТ ХАК...

Целите, които си поставяте за  за...
Ключови думи