CISA, Федералното бюро за разследвания (ФБР) и Националната агенция за сигурност (NSA) предупредиха днес за увеличен брой атаки с ransomware  Conti, насочени към американски организации. Трите федерални агенции на САЩ настояват корпоративните ИТ администратори да преразгледат положението на мрежовата сигурност на своите организации и да приложат незабавните действия, описани в съвместната консултация за защита срещу  Conti. Споделените съвети от CISA, FBI и NSA включват поддържане на актуални операционни системи и софтуер, изискващи многофакторно удостоверяване и внедряване на сегментиране на мрежата.

Според трите агенции операторите на  Conti стоят зад над 400 атаки, които са ударили американски и международни организации. „Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата (CISA) и Федералното бюро за разследвания (ФБР) наблюдават засиленото използване на ransomware Conti при повече от 400 атаки срещу американски и международни организации“, се казва в консултацията. „При типичните атаки срещу ransomware на Conti злонамерени кибер престъпници крадат файлове, шифроват сървъри и работни станции и изискват плащане на откуп.“ ФБР също предупреди през май 2021г., че операторите на Conti са се опитали да пробият мрежите на над дузина американски здравни организации и организации за първа помощ.

Кой стои зад Conti?

Conti е частна операция за изнудване като услуга (RaaS), за която се смята, че се контролира от базирана в Русия група за киберпрестъпления, проследена като Wizard Spider. Conti споделя част от кода си с прословутия Ryuk Ransomware, чиито канали за разпространение TrickBot започнаха да използват, след като дейността на Ryuk започна да затихва леко през юли 2020г. Бандата за киберпрестъпления наскоро проби Изпълнителния директорат на здравната служба на Ирландия (HSE) и нейното Министерство на здравеопазването (DoH), като поиска от първата жертва да плати откуп от 20 милиона долара, след като криптира всички  системи. Въпреки че DoH блокира Conti и те не можаха да криптират техните системи, HSE нямаше такъв късмет и бяха принудени да свалят всички IT системи, за да предотвратят разпространението на ransomware в цялата им мрежа.

След атаката срещу системата на общественото здравеопазване в Ирландия, бандата Conti пусна безплатен декриптор за HSE, като същевременно предупреди, че те все още ще имат намерение да публикуват или продават откраднатите от тяхната мрежа данни. През август недоволен партньор на бандитите публикува учебните материали на бандата, включително информация за един от нейните оператори, ръководство за разполагане на различни инструменти като Cobalt Strike и mimikatz, както и множество помощни документи, за които се твърди, че са предоставени на филиалите на Conti.

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

Хакери продават личните данни на над милиард ки...

Съобщава се, че хакери са откраднали данните на около един милиард ...
4 юли 2022

Хакнаха акаунти на британската армия

Оперативната сигурност (opsec) на британската армия беше поставена ...
3 юли 2022

Оптимизация чрез профилактика

Не всички ИТ задачи отнемат години за изпълнение. Ето девет кратки,...
2 юли 2022

Глобиха Clearview AI и в Обединеното кралство

На базираната в САЩ компания е наредено да изтрие всички лични данн...

Най-добрите безплатни инструменти за премахване...

Пейзажът на заплахите за киберсигурността се развива и разширява вс...

Какво е фарминг?

Pharming е измама, която киберпрестъпниците използват, за да инстал...

Можете ли да получите част от колективното обез...

Facebook ще трябва да плати 90 милиона долара за колективно къдебно...
29 юни 2022

Украйна разби фишинг банда

Украинските сили за киберсигурност арестуваха девет души от престъп...
Бъдете социални
Още по темата
05/07/2022

Хакери продават личните дан...

Съобщава се, че хакери са откраднали...
01/07/2022

Какво е фарминг?

Pharming е измама, която киберпрестъпниците използват,...
29/06/2022

Украйна разби фишинг банда

Украинските сили за киберсигурност арестуваха девет...
Последно добавени
05/07/2022

Хакери продават личните дан...

Съобщава се, че хакери са откраднали...
04/07/2022

Хакнаха акаунти на британск...

Оперативната сигурност (opsec) на британската армия...
03/07/2022

Оптимизация чрез профилактика

Не всички ИТ задачи отнемат години...
Ключови думи