CISA предупреждава за грешка в Zimbra, използвана при атаки срещу страни от НАТО

Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата (CISA) предупреди федералните агенции да коригират недостатък на Zimbra Collaboration (ZCS), използван от руски хакери за кражба на имейли при атаки, насочени към страни от НАТО.

Уязвимостта (CVE-2022-27926) е била използвана от руска хакерска група, проследена като Winter Vivern и TA473, при атаки срещу уебпощенски портали на множество правителства на страни от НАТО, за да получи достъп до пощенските кутии на официални лица, правителства, военни и дипломати.

Атаките на Winter Vivern започват с това, че хакерите използват инструмента за сканиране на уязвимости Acunetix, за да открият уязвими сървъри на ZCS и да изпращат на потребителите фишинг имейли, които подменят познати на получателите изпращачи.

Всяко електронно писмо пренасочва целите към контролирани от нападателите сървъри, които използват грешката CVE-2022-27926 или се опитват да измамят получателите да предадат своите идентификационни данни.

Когато са насочени с експлойт, URL адресите съдържат и фрагмент от JavaScript, който изтегля полезен товар на втори етап за стартиране на атака Cross-Site Request Forgery (CSRF) за кражба на идентификационните данни и CSRF токените на потребителите на Zimbra.

На следващите етапи хакерите използват откраднатите идентификационни данни, за да получат чувствителна информация от нарушените акаунти за уеб поща или да поддържат устойчивост, за да проследяват обменените имейли във времето.

Хакерите могат също така да използват компрометираните акаунти, за да извършат повече фишинг атаки и да разширят проникването си в целевите организации.

 

На федералните агенции е разпоредено да направят корекции до 24 април

Уязвимостта беше добавена днес към каталога на CISA за известните експлоатирани уязвимости (Known Exploited Vulnerabilities – KEV) – списък с известни недостатъци в сигурността, които се експлоатират активно в дивата природа.

Съгласно задължителна оперативна директива (BOD 22-01), издадена от Агенцията за киберсигурност на САЩ през ноември 2021 г., федералните агенции от гражданската изпълнителна власт (FCEB) трябва да коригират уязвимите системи в своите мрежи срещу бъгове, добавени в списъка KEV.

CISA даде на агенциите на FCEB три седмици, до 24 април, за да защитят мрежите си срещу атаки, които биха били насочени към дефекта CVE-2022-27926.

Макар че BOD 22-01 се отнася само за агенциите FCEB, CISA също така настоятелно призовава всички организации приоритетно да се справят с тези бъгове, за да блокират по-нататъшни опити за експлоатация.

„Този тип уязвимости са чести вектори на атаки за злонамерени кхакери и представляват значителен риск за федералното предприятие“, предупреди днес CISA.

В четвъртък CISA също така нареди на федералните агенции да поправят уязвимостите в сигурността, използвани като нулеви дни в неотдавнашни атаки за внедряване на търговски шпионски софтуер на мобилни устройства с Android и iOS, както наскоро разкри Групата за анализ на заплахите (TAG) на Google.

 

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

4 декември 2023

Рансъмуерът е безмилостен: какво можете да напр...

Не само, че броят на рансъмуерите се увеличава, но този вид зловред...
3 декември 2023

Свалянето на Qakbot: Смекчаване на последиците ...

Министерството на правосъдието на САЩ и ФБР наскоро си сътрудничиха...
2 декември 2023

Владимир Дунаев е осъден за създаването на злов...

Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че руски гражданин е п...
2 декември 2023

Клиентите на онлайн туристическата агенция Book...

Една от най-големите онлайн туристически агенции в света – Booking....
2 декември 2023

Националната ядрена лаборатория на Айдахо е бил...

Националната лаборатория на Айдахо (INL), една от 17-те национални ...
1 декември 2023

Енергийни смущения, свързани с киберсигурността

Експерти по сигурността предупреждават, че операторите на петролни ...
Бъдете социални
Още по темата
03/12/2023

Свалянето на Qakbot: Смекча...

Министерството на правосъдието на САЩ и...
29/11/2023

Ирански хакери експлоатират...

Агенцията за киберсигурност и инфраструктура в...
22/11/2023

Съдилищата в Канзас потвърж...

Съдебната власт в Канзас публикува актуална...
Последно добавени
04/12/2023

Рансъмуерът е безмилостен: ...

Не само, че броят на рансъмуерите...
03/12/2023

Свалянето на Qakbot: Смекча...

Министерството на правосъдието на САЩ и...
02/12/2023

Владимир Дунаев е осъден за...

Министерството на правосъдието на САЩ обяви,...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!