Търсене
Close this search box.

CISA предупреждава за грешка в Zimbra, използвана при атаки срещу страни от НАТО

Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата (CISA) предупреди федералните агенции да коригират недостатък на Zimbra Collaboration (ZCS), използван от руски хакери за кражба на имейли при атаки, насочени към страни от НАТО.

Уязвимостта (CVE-2022-27926) е била използвана от руска хакерска група, проследена като Winter Vivern и TA473, при атаки срещу уебпощенски портали на множество правителства на страни от НАТО, за да получи достъп до пощенските кутии на официални лица, правителства, военни и дипломати.

Атаките на Winter Vivern започват с това, че хакерите използват инструмента за сканиране на уязвимости Acunetix, за да открият уязвими сървъри на ZCS и да изпращат на потребителите фишинг имейли, които подменят познати на получателите изпращачи.

Всяко електронно писмо пренасочва целите към контролирани от нападателите сървъри, които използват грешката CVE-2022-27926 или се опитват да измамят получателите да предадат своите идентификационни данни.

Когато са насочени с експлойт, URL адресите съдържат и фрагмент от JavaScript, който изтегля полезен товар на втори етап за стартиране на атака Cross-Site Request Forgery (CSRF) за кражба на идентификационните данни и CSRF токените на потребителите на Zimbra.

На следващите етапи хакерите използват откраднатите идентификационни данни, за да получат чувствителна информация от нарушените акаунти за уеб поща или да поддържат устойчивост, за да проследяват обменените имейли във времето.

Хакерите могат също така да използват компрометираните акаунти, за да извършат повече фишинг атаки и да разширят проникването си в целевите организации.

 

На федералните агенции е разпоредено да направят корекции до 24 април

Уязвимостта беше добавена днес към каталога на CISA за известните експлоатирани уязвимости (Known Exploited Vulnerabilities – KEV) – списък с известни недостатъци в сигурността, които се експлоатират активно в дивата природа.

Съгласно задължителна оперативна директива (BOD 22-01), издадена от Агенцията за киберсигурност на САЩ през ноември 2021 г., федералните агенции от гражданската изпълнителна власт (FCEB) трябва да коригират уязвимите системи в своите мрежи срещу бъгове, добавени в списъка KEV.

CISA даде на агенциите на FCEB три седмици, до 24 април, за да защитят мрежите си срещу атаки, които биха били насочени към дефекта CVE-2022-27926.

Макар че BOD 22-01 се отнася само за агенциите FCEB, CISA също така настоятелно призовава всички организации приоритетно да се справят с тези бъгове, за да блокират по-нататъшни опити за експлоатация.

„Този тип уязвимости са чести вектори на атаки за злонамерени кхакери и представляват значителен риск за федералното предприятие“, предупреди днес CISA.

В четвъртък CISA също така нареди на федералните агенции да поправят уязвимостите в сигурността, използвани като нулеви дни в неотдавнашни атаки за внедряване на търговски шпионски софтуер на мобилни устройства с Android и iOS, както наскоро разкри Групата за анализ на заплахите (TAG) на Google.

 

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

30 май 2024

Измамата "Безплатно пиано"

Мащабна фишинг кампания използва необичайна примамка, за да спечели...
30 май 2024

OmniVision призна за атака с рансъмуер

Гигантът в областта на производството на полупроводници OmniVision ...
29 май 2024

Пуснат е експлойт за FortiSIEM с максимална тежест

Изследователи в областта на сигурността публикуваха доказателство з...
29 май 2024

Операторът на NYSE Intercontinental Exchange по...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ ...
29 май 2024

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим към пропуски в сигур...
29 май 2024

Christie's потвърждава пробив от RansomHub

Christie’s потвърди, че е претърпяла инцидент със сигурността...
Бъдете социални
Още по темата
29/05/2024

Операторът на NYSE Intercon...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа...
27/05/2024

Войната за чиповете

Производителят на машини за чипове ASML...
23/05/2024

САЩ отпускат 50 млн. долара...

Агенцията за авангардни изследователски проекти в...
Последно добавени
30/05/2024

Измамата "Безплатно пиано"

Мащабна фишинг кампания използва необичайна примамка,...
30/05/2024

OmniVision призна за атака ...

Гигантът в областта на производството на...
29/05/2024

Пуснат е експлойт за FortiS...

Изследователи в областта на сигурността публикуваха...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!