Търсене
Close this search box.

CP3O е арестуван

Министерството на правосъдието на САЩ обяви ареста и повдигането на обвинение срещу Чарлз О. Паркс III, известен като „CP3O“, за предполагаемо наемане на голям брой сървъри в облака за добив на криптовалути и след това пропускане на плащането на сметките.
Министерството на правосъдието обяснява, че обвиняемият е създал уникална схема, при която е използвал компютърни ресурси в облака на стойност 3,5 млн. долара за добив на криптовалута на стойност 970 000 долара за сметка на двама доставчици на облачни услуги.

Стартирал е „десетки хиляди“ екземпляри

Паркс е създал фалшиви корпоративни идентичности като „MultiMillionaire LLC“ и „CP30 LLC“, за да открие множество акаунти при доставчиците на облачни услуги, получавайки достъп до значителна изчислителна мощност.
Макар че Министерството на правосъдието не посочва изрично за какви доставчици на облачни услуги става въпрос, то уточнява, че единият се намира в Сиатъл, Вашингтон, а другият – в Редмънд, Вашингтон, където се намират Amazon и Microsoft.
След това той измамил доставчиците да повишат привилегиите му и да му предоставят достъп до сървъри, оборудвани с мощни графични карти, които използвал за добив на Ether (ETH), Litecoin (LTC) и Monero (XMR).
„В хода на схемата, включително от територията на Източния окръг на Ню Йорк и от други места, CP3O многократно поискал от Дъщерно дружество 1 да му предостави достъп до мощни и скъпи инстанции, включващи графични процесори, използвани за добив на криптовалута, и стартирал десетки хиляди такива инстанции за добив на криптовалута, използвал софтуерни приложения за добив, за да улесни добива на токени, включително ETH, LTC и XMR, в различни басейни за добив, и използвал инструменти, които му позволявали да увеличи максимално изчислителната мощност в облака и да следи кои инстанции активно добиват във всеки басейн за добив“, се казва в обвинителния акт на Министерството на правосъдието.
След това изкопаните суми са били изпирани чрез закупуване на непечеливши токени (NFT), конвертирането и преместването им на различни борси за криптовалути или преминаването им през платформи за онлайн плащания и традиционни банкови сметки.
Нарастващите сметки за облачни услуги оставали неплатени, а Паркс използвал приходите, които конвертирал в щатски долари, за да финансира разточителен начин на живот, който включвал първокласни пътувания и покупки на луксозни предмети и автомобили.
В съобщението на Министерството на правосъдието се казва, че Паркс е бил арестуван на 13 април 2024 г. в Небраска, а първото му изслушване във федералния съд в Омаха е насрочено за утре.
Обвинителният акт включва обвинения в телеграфна измама, пране на пари и участие в незаконни парични транзакции, за които се предвижда максимален срок от 30 години затвор.
През януари 2024 г. украинската полиция, с помощта на Европол, арестува мъж, който използвал хакнати акаунти, принадлежащи на различни организации, за да създаде милион виртуални сървъри, които добивали криптовалута на стойност 2 000 000 долара.
Доставчиците на облачни услуги могат да предприемат няколко мерки, за да сведат до минимум риска от криптоджакинг, включително да прилагат по-строги процедури за проверка на самоличността, да определят по-ниски лимити за използване на нови акаунти и да внедрят по-добри системи за откриване на аномалии, които биха минимизирали загубите.

Източник: e-security.bg

Подобни публикации

18 май 2024

Бивш лидер на OpenAI: Безопасността е "на заден...

Ян Лейке, който ръководеше екипа на OpenAI „Super Alignment&#...
18 май 2024

Киберсигурността в надпревара за разобличаване ...

Кевин Мандия, главен изпълнителен директор на Mandiant в Google Clo...
17 май 2024

Измамите с фалшиви фактури все още са сериозна ...

Измамите с фалшиви фактури не са нова тенденция, показват проучвани...
17 май 2024

Петима обвинени за киберсхеми в полза на оръжей...

Днес Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения на пе...
17 май 2024

Шпионската група "Маската" се появява отново сл...

Група за съвременни постоянни заплахи (APT), която не е била в дейс...
16 май 2024

400 000 Linux сървъра са засегнати от ботнета E...

Разширяването на ботнета Ebury Linux продължава без прекъсване през...
16 май 2024

Intel публикува 41 препоръки за сигурност за на...

Гигантът в областта на чиповете е пуснал пачове за повечето от тези...
16 май 2024

Украински и латвийски телевизии бяха отвлечени

Само в Украйна бяха прекъснати поне 15 телевизионни канала, което, ...
16 май 2024

Ascension Healthcare претърпява сериозна кибера...

Атаката прекъсна достъпа до електронните здравни досиета (ЕЗД) и си...
Бъдете социални
Още по темата
17/05/2024

Измамите с фалшиви фактури ...

Измамите с фалшиви фактури не са...
08/05/2024

Руският оператор на криптоо...

Руски оператор на вече ликвидираната борса...
26/04/2024

Банковият троянец Godfather...

Операторите на мобилен зловреден софтуер като...
Последно добавени
18/05/2024

Бивш лидер на OpenAI: Безоп...

Ян Лейке, който ръководеше екипа на...
18/05/2024

Киберсигурността в надпрева...

Кевин Мандия, главен изпълнителен директор на...
17/05/2024

Измамите с фалшиви фактури ...

Измамите с фалшиви фактури не са...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!