CRA: ЕС би се възползвал от подхода на САЩ

 

Според водещ експерт Европейският съюз (ЕС) трябва да обмисли възможността да възпроизведе подхода на правителството на САЩ към регулирането на софтуера с отворен код със своя Закон за кибернетичната устойчивост (Cyber Resilience Act – CRA).

В изказване пред ITPro на KubeCon 2023 Габриеле Коломбро, генерален мениджър на Linux Foundation в Европа, заяви, че настоящата итерация на CRA ще „промени цялата динамика на общността“ и ще затрудни европейския бизнес.

В отворено писмо, подписано тази седмица от големи браншови организации, сред които и Linux Foundation Europe, се казва, че предложението в сегашния му вид ще има „смразяващ ефект“ върху разработването на софтуер с отворен код.

Според настоящата версия самите разработчици на софтуер с отворен код ще бъдат държани отговорни за уязвимости в софтуера.

За разлика от това, Стратегията за киберсигурност на правителството на САЩ, представена през февруари тази година, изключва отговорността на разработчиците на софтуер с отворен код и на проектите.

По онова време това решение беше приветствано като изключително положителна стъпка от страна на администрацията на Байдън.

Коломбро предупреди, че сегашният подход на ЕС може да окаже значително въздействие върху европейската общност с отворен код, ако законопроектът бъде приет в сегашния му вид.

„Смятам, че това ще окаже въздействие на много нива“, каза той. „Най-много се притеснявам за това какво ще означава това за нашите сътрудници. Мисля, че Фондация Линукс и други ще усетят въздействието, но ние може би сме в по-добра позиция от другите, за да се справим с това.“

„В най-лошия случай отделните сътрудници може да се притеснят, че ще бъдат затрупани със съдебни дела и в крайна сметка просто да решат да не пускат проекта в публичното пространство.“

Коломбро отбеляза, че включването на отговорността за проекти с отворен код изглежда „идиосинкратично“ поради факта, че Европа активно се възползва от проектите и софтуера с отворен код.

Милиони предприятия, разположени в 27 държави-членки, разчитат на софтуер с отворен код, който се разработва и поддържа от специализирана общност в целия континент. Цялата динамика на общността ще се промени“, каза той. „А това ще попречи най-вече на Европа. Защото извън Европа иновациите с отворен код ще продължат – ще трябва ли GitHub да блокира изтеглянето на софтуер с отворен код от вътрешността на Европа?“

„Европа залага много на отворения код, но с това ще се стреля в крака.“

По-широки недостатъци на CRA

Коломбро отбелязва, че при подхода на ЕС към софтуера с отворен код, който изглежда е повлиян от катастрофалния инцидент с Log4shell, има особени различия. Не на последно място по отношение на опасенията за националната сигурност.

След Log4Shell Белият дом активно се опитваше да се ангажира с доставчиците на софтуер и общностите с отворен код, като например Linux Foundation, за да планира бъдещия си подход и да намали потенциалните рискове по веригата за доставки.

Но това беше от гледна точка на националната сигурност, добави той. Правителството на САЩ има мандат в областта на националната сигурност, докато ЕС няма такъв мандат, а делегира националната сигурност на отделните държави членки.

Това създава известно главоболие за Linux Foundation и други общности, каза той, които сега са изправени пред необходимостта да взаимодействат с множество различни правителства в Съюза.

„Причината, поради която САЩ толкова бързо след Log4shell събраха Linux Foundation, Apache Software Foundation и всички големи технологични доставчици, за да обсъдят реакцията, беше, разбира се, от гледна точка на защитата на тяхната критична инфраструктура и национална сигурност.“

„Това е така, защото федералното правителство в САЩ има мандат в областта на националната сигурност. ЕС няма мандат за национална сигурност, той е делегиран на отделните суверенни държави.

„Това е напълно различен подход, който трябва да възприемем като общност с отворен код, за да работим с 27-те държави членки. Но това е по-хуманен подход.“

Положителен ангажимент

Коментарите на Коломбро следват публикуването на отвореното писмо и той е уверен, че това може да предизвика положителна дискусия – и резултат – относно опасенията, свързани с CRA.

„Намерението на отвореното писмо беше да предложи глобален, широк консенсус с дълбок опит в този свят като фондации“, каза той.

„Всъщност целта беше Европейският съюз да знае, че можем да работим заедно едни с други и искаме да създадем постоянен диалог и да предложим разговор, който да помогне за усъвършенстването на [закона].“

„В крайна сметка смятам, че определено има желание от страна на ЕС да се подобри. Убеден съм, че ще има положителен резултат от CRA“, добави той.

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

5 декември 2023

СМС измамите - как да се предпазим

Получавали ли сте някога нежелано текстово съобщение, което обещава...
4 декември 2023

Ирански хакери превземат контролери на водни съ...

Критичната инфраструктура в няколко американски щата може да е била...
4 декември 2023

Рансъмуерът е безмилостен: какво можете да напр...

Не само, че броят на рансъмуерите се увеличава, но този вид зловред...
3 декември 2023

Свалянето на Qakbot: Смекчаване на последиците ...

Министерството на правосъдието на САЩ и ФБР наскоро си сътрудничиха...
2 декември 2023

Владимир Дунаев е осъден за създаването на злов...

Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че руски гражданин е п...
2 декември 2023

Клиентите на онлайн туристическата агенция Book...

Една от най-големите онлайн туристически агенции в света – Booking....
2 декември 2023

Националната ядрена лаборатория на Айдахо е бил...

Националната лаборатория на Айдахо (INL), една от 17-те национални ...
1 декември 2023

Енергийни смущения, свързани с киберсигурността

Експерти по сигурността предупреждават, че операторите на петролни ...
Бъдете социални
Още по темата
03/12/2023

Свалянето на Qakbot: Смекча...

Министерството на правосъдието на САЩ и...
22/11/2023

Съдилищата в Канзас потвърж...

Съдебната власт в Канзас публикува актуална...
22/11/2023

Кибертормозът - нарастващ п...

Според проучване на Panda Security 15...
Последно добавени
05/12/2023

СМС измамите - как да се пр...

Получавали ли сте някога нежелано текстово...
04/12/2023

Ирански хакери превземат ко...

Критичната инфраструктура в няколко американски щата...
04/12/2023

Рансъмуерът е безмилостен: ...

Не само, че броят на рансъмуерите...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!