Търсене
Close this search box.

Cyber Europe тества енергийния сектор

Седмото издание на Cyber Europe, едно от най-големите учения за киберсигурност в Европа, организирано от Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност (ENISA), постави на изпитание устойчивостта на енергийния сектор на ЕС.

Киберпрестъпността се превърна във все по-сериозна заплаха за секторите на критичната инфраструктура на ЕС, тъй като през последните години броят на кибератаките значително нарасна. Само през 2023 г. над 200 докладвани киберинцидента са били насочени към енергийния сектор, като повече от половината от тях са били насочени конкретно към Европа. Значителната роля, която секторът играе за европейската икономика, прави енергийната индустрия особено уязвима на киберзаплахи и атаки.

Комисарят на ЕС по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон посети помещенията на ENISA и залата за ученията „Кибер Европа“, за да се запознае с начина, по който ученията подлагат на изпитание енергийната инфраструктура на ЕС. Той заяви:

„Киберсигурността е общ приоритет. Само през 2023 г. над 200 докладвани киберинцидента са били насочени към енергийния сектор, като повече от половината от тях са били насочени конкретно срещу Европа. Заплахите за киберсигурността в критичните сектори могат да окажат въздействие върху ежедневието на гражданите, но също така и върху предприятията и обществените услуги в целия ЕС. Този вид учения са от съществено значение за проверка на устойчивостта на киберсигурността ни с всички ключови партньори, ако искаме да защитим гражданите на ЕС.“

Изпълнителният директор на Агенцията на ЕС за киберсигурност, Юхан Лепасаар, заяви: „Запазването на нашата критична инфраструктура е един от градивните елементи на единния пазар и затова трябва да повишим готовността си и капацитета си за реагиране, за да я защитим. Учението „Кибер Европа“ е доказателство, че сме ангажирани в усилията си да постигнем това“.

В доклада на ENISA „Инвестиции в мрежовата и информационната сигурност (МИС) в ЕС“ се констатира, че 32 % от операторите в енергийния сектор нямат нито един критичен технологичен процес, който да се наблюдава от център за операции по сигурността (SOC). Оперативните технологии и информационните технологии са обхванати от един SOC за 52 % от операторите на основни услуги в енергийния сектор.

Предвид важността на енергийния сектор, тазгодишното учение Cyber Europe се съсредоточи върху сценарий, включващ киберзаплахи, насочени към енергийната инфраструктура на ЕС, произтичащи от търкания, причинени от геополитическо напрежение между Европейския съюз и фиктивна чужда държава. С пропагандата, която влияе на общественото мнение, и опасенията за групи, използващи уязвимостите на APT (Advanced Persistent Threat), енергийният сектор се превърна в основна цел. За да се предотврати широкомащабна атака, която да осакати европейската икономика и да дестабилизира политическото равновесие, заинтересованите страни трябваше бързо да координират своите действия и отговор.

Двудневното събитие симулира поредица от широкомащабни киберинциденти. Работейки заедно, участниците усъвършенстваха уменията си за координация и управление на кризи, за да се справят с предизвикателствата, породени от усъвършенстваните сценарии, и да осигурят непрекъснатост на дейността в случай на криза. В общоевропейското учение участваха 30 национални агенции за киберсигурност, редица агенции, органи и мрежи на ЕС и над 1000 експерти, занимаващи се с редица области – от реагиране на инциденти до вземане на решения. Това е едно от най-мащабните кибернетични учения, организирани в Европа, и се провежда под ръководството на ENISA, която през 2024 г. отбелязва своята 20-годишнина.

След двугодишното учение ще бъде извършен анализ на процесите и резултатите, за да се придобие представа за установените слабости. Тези констатации ще бъдат включени в доклада за последващи действия, който има за цел да предостави насоки и предложения за по-нататъшно подобряване както на самото учение, така и за укрепване на устойчивостта на енергийния сектор на ЕС.

 

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

25 юли 2024

Съвети как да поддържате киберсигурността на би...

Ръководството на цифровото поведение на служителите е от ключово зн...
24 юли 2024

ACLU се бори за конституционното ви право да пр...

Събуждате се в деня на изборите и отключвате телефона си, за да вид...
24 юли 2024

CrowdStrike обяснява защо лошата актуализация н...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния си преглед сл...
24 юли 2024

57 000 пациенти, засегнати от нарушение на сигу...

Michigan Medicine (Мичиган Медисин) , академичният медицински центъ...
24 юли 2024

Китайските хакери разполагат с нова версия на M...

Китайската хакерска група, проследена като „Evasive PandaR...
24 юли 2024

Юлските актуализации за сигурност на Windows из...

Microsoft предупреди, че след инсталирането на актуализациите за си...

NIS 2: Въвеждане на по-строго управление на киб...

Новата директива на ЕС NIS 2 вдига летвата за киберсигурност, особе...

Грешки в киберсигурността на крайните потребите...

В днешните забързани организации крайните потребители понякога се о...

Всичко за Закона за онлайн безопасността на дец...

За последен път Конгресът прие закон за защита на децата в интернет...
Бъдете социални
Още по темата
24/07/2024

NIS 2: Въвеждане на по-стро...

Новата директива на ЕС NIS 2...
23/07/2024

Гърция пребори успешно въл...

Агенцията за поземлен регистър в Гърция...
08/07/2024

Home Routing се оказва сери...

Европол предлага решения за избягване на...
Последно добавени
25/07/2024

Съвети как да поддържате ки...

Ръководството на цифровото поведение на служителите...
24/07/2024

ACLU се бори за конституцио...

Събуждате се в деня на изборите...
24/07/2024

CrowdStrike обяснява защо л...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!