Търсене
Close this search box.

DarkFrost унищожава гейминг индустрията

Наблюдава се нов ботнет, наречен Dark Frost, който извършва разпределени атаки за отказ на услуга (DDoS) срещу игралната индустрия.

„Ботнетът Dark Frost, създаден по модела на Gafgyt, QBot, Mirai и други щамове на зловреден софтуер, се е разраснал и обхваща стотици компрометирани устройства“, казва изследователят по сигурността на Akamai Алън Уест в нов технически анализ, споделен с The Hacker News.

Целите включват компании за игри, доставчици на хостинг сървъри за игри, онлайн стриймъри и дори отделни членове на геймърската общност, с които заплахата е взаимодействала директно.

Към февруари 2023 г. ботнетът се състои от 414 машини, работещи с различни архитектури с набор от инструкции, като ARMv4, x86, MIPSEL, MIPS и ARM7.

Ботнетите обикновено се състоят от огромна мрежа от компрометирани устройства по целия свят. Операторите са склонни да използват поробените хостове за добив на криптовалута, кражба на чувствителни данни или да използват колективната интернет честотна лента от тези ботове, за да сринат други уебсайтове и интернет сървъри, като наводнят мишените с ненужен трафик.

Dark Frost представлява най-новата итерация на ботнет, който изглежда е бил съшит заедно чрез кражба на изходен код от различни щамове на зловреден ботнет софтуер като Mirai, Gafgyt и QBot.

Компанията Akamai, която е направила обратен инженеринг на ботнета, след като го е регистрирала на 28 февруари 2023 г., е определила потенциала му за атака на приблизително 629,28 Gbps чрез UDP flood атака. Смята се, че извършителят е активен поне от май 2022 г.

„Това, което прави този конкретен случай интересен, е, че хакерът, който стои зад тези атаки, е публикувал записи на живо на своите атаки, за да ги видят всички“, заяви компанията за уеб инфраструктура.

„Той е бил забелязан да се хвали с постиженията си в социалните медии, да използва ботнета за дребни онлайн спорове и дори да оставя цифрови подписи върху двоичния си файл.“

Освен това противникът е създал канал в Discord за улесняване на атаките в замяна на пари, което показва финансовите му мотиви и плановете му да го конкретизира като услуга за DDoS под наем.

Dark Frost представлява съвременен пример за това колко лесно е за начинаещи киберпрестъпници с елементарни умения за кодиране да започнат да действат, използвайки вече наличен зловреден софтуер, за да нанесат значителни щети на предприятията.

„Обхватът, който тези заплахи могат да имат, е зашеметяващ въпреки липсата на новости в техниките им“, казва Уест. „Макар и да не е най-напредналият или умопомрачителен противник, ботнетът Dark Frost все пак е успял да натрупа стотици компрометирани устройства, които да изпълняват поръчките му.“

 

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

22 юни 2024

Пробивът в JAXA не е довел до изтичане на важна...

Японската космическа агенция твърди, че няма изтичане на класифицир...

Cyber Europe тества енергийния сектор

Седмото издание на Cyber Europe, едно от най-големите учения за киб...
22 юни 2024

ЕВРО 2024: Хакери удариха излъчването на Полша ...

Хакери нарушиха онлайн излъчването на мача на Полша с Австрия от Ев...
22 юни 2024

Panera Bread призна за изтичане на данни

Американската верига за бързо хранене Panera Bread е започнала да у...
21 юни 2024

Change Healthcare най-после с подробности за ат...

UnitedHealth за първи път потвърди какви видове медицински данни и ...
21 юни 2024

САЩ наложиха санкции на 12 ръководители на Kasp...

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерств...
Бъдете социални
Още по темата
22/06/2024

Пробивът в JAXA не е довел ...

Японската космическа агенция твърди, че няма...
22/06/2024

ЕВРО 2024: Хакери удариха и...

Хакери нарушиха онлайн излъчването на мача...
21/06/2024

Хакери на Хамас шпионират П...

Хакери, свързани с Хамас, са замесени...
Последно добавени
22/06/2024

Пробивът в JAXA не е довел ...

Японската космическа агенция твърди, че няма...
22/06/2024

Cyber Europe тества енергий...

Седмото издание на Cyber Europe, едно...
22/06/2024

ЕВРО 2024: Хакери удариха и...

Хакери нарушиха онлайн излъчването на мача...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!