Търсене
Close this search box.

Децата и ChatGPT – рисковете

Учениците и родителите трябва да знаят, че ChatGPT и неговите разновидности са свързани с цял списък от рискове.

Краткият отговор е „да“ – в училищата се използва ChatGPT. Въпреки че в повечето инструменти за изкуствен интелект стриктно се казва, че минималната възраст за използване на ChatGPT е 18 години, много ученици заобикалят правилото и използват ChatGPT, за да генерират съдържание, което по-късно представят като свое. ChatGPT на OpenAI е един от многото варианти; други инструменти са или базирани на ChatGPT, или са разработени от конкуренти на OpenAI, т.е. Bing Chat на Microsoft и Bard AI на Google. Студентите от университетите също го използват за задачи. Неоспорим факт е, че  децата използват инструменти на ИИ.

Рискове на ChatGPT

Учениците и родителите обаче трябва да знаят, че ChatGPT и неговите разновидности са свързани с цял списък от рискове. Образователните институции бързо набират скорост и учениците могат да бъдат обвинени в измама, ако бъдат хванати да използват инструменти за изкуствен интелект като ChatGPT. Въпреки че все още няма съвършени програми за проверка на плагиатството, съществуват множество инструменти, които биха могли да откриват неистинско съдържание, и тези инструменти са лесно достъпни за учителите. Такива програми за проверка на плагиатството често са ненужни, тъй като учителите, запознати със своята област на обучение, могат лесно да разпознаят измислените неща и неистинското съдържание. Чатботовете с изкуствен интелект понякога измислят дати, факти и дори статии, а учениците често научават това по трудния начин.

Други свързани рискове с такива инструменти идват с неотдавнашното съобщаване за „оглупяване“ на ChatGPT и други подобни услуги. OpenAI открито отрича подобни твърдения, но много потребители забелязаха значително намаляване на силата/знанията на ChatGPT през последните няколко месеца. Въпреки че „затъпяването“ се оспорва от мнозина, учениците трябва да знаят, че чатботовете може да не са панацея и все пак ще трябва да проучват темите си задълбочено. Някои хора се обръщат към чатботовете като към прославени пишещи машини, които не могат да генерират ново съдържание и идеи, а се ограничават само до използването на вече наличното. А наличието на ботове с изкуствен интелект се контролира от собствениците на компаниите.

Защитата на бъдещето също трябва да бъде грижа на учениците, които използват новите технологии. Учениците трябва да помнят, че ако в даден момент са успели да положат изпит или да предадат задание, това може да ги изстреля обратно по-късно. Един ден университетите и училищата могат да се върнат, за да прегледат работата и да разберат, че генерираното съдържание е било плагиатствано, което може да анулира дипломата за завършено образование или сертификата. Учениците трябва да знаят, че ChatGPT все още е силно нерегулиран.

Разговорът с чатбот, базиран на изкуствен интелект, може да е вълнуващ, но учениците трябва да знаят, че отговорите, които получават, може да не са информативни. Отговорите могат да бъдат опасно подвеждащи. Възможно е ботът да прокарва политически дневен ред и/или да представя неверни факти. ChatGPT е показал политически пристрастия и е бил пристрастен по много чувствителни теми. Често чатботовете уведомяват потребителите, че потенциално могат да покажат неточна или обидна информация… и това е горчивата истина.

Учениците може да се почувстват изкушени да се възползват от инструмента и да го използват, за да напишат доклад за книгата, за да спестят време. Действията обаче имат последствия и е възможно разчитането на новата, неразработена технология да крие рискове и поне засега четенето на книгата и извършването на цялата работа по старомодния начин е най-сигурният метод. Много юристи и „журналисти“ вече научиха този урок по трудния начин.

 

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

21 април 2024

Как OpenAI и Microsoft събудиха заспал софтуере...

Само преди десетилетие най-големият технологичен звяр в света беше ...
20 април 2024

Готви се нова методика за удостоверяване на съо...

Актуализирането на методиката за удостоверяване на съответствието н...
20 април 2024

Критична уязвимост на Forminator за WordPress и...

Плъгинът Forminator за WordPress, използван в над 500 000 сайта, е ...
20 април 2024

Бандата "Медуза" нанася нов удар

Въпреки че общинската агенция уверява обществеността, че малцина са...
19 април 2024

Пробиха MITRE чрез нулевите дни на Ivanti

Корпорацията MITRE твърди, че подкрепяна от държавата хакерска груп...
19 април 2024

Замбия арестува 77 души в операция за киберпрес...

Компанията за фалшиви телефонни центрове извършва онлайн  и други и...
Бъдете социални
Още по темата
21/04/2024

Как OpenAI и Microsoft събу...

Само преди десетилетие най-големият технологичен звяр...
20/04/2024

Критична уязвимост на Formi...

Плъгинът Forminator за WordPress, използван в...
09/04/2024

(Пре)откриване на скритата ...

Съвременното нулево доверие е модел за...
Последно добавени
21/04/2024

Как OpenAI и Microsoft събу...

Само преди десетилетие най-големият технологичен звяр...
20/04/2024

Готви се нова методика за у...

Актуализирането на методиката за удостоверяване на...
20/04/2024

Критична уязвимост на Formi...

Плъгинът Forminator за WordPress, използван в...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!