Търсене
Close this search box.

Децата и интернет сигурността – втора част

Обучение на децата за онлайн безопасност

Имайте предвид следните съвети, за да сте сигурни, че вие и вашите деца ефективно избягвате горепосочените заплахи.

1
Интегрирайте онлайн дейностите

Вместо да давате на децата време да пишат в дневника си, помолете ги да създадат блог, който да бъде наблюдаван от вас. Те могат да обсъждат теми като например какви искат да станат, когато пораснат, забавна история, която се е случила този ден, или нещо, което ги вълнува. Ако са под 16-годишна възраст, препоръчваме да използват псевдоним и да се въздържат да добавят в блога си лични данни като адрес или рожден ден.

Като насърчавате децата си да се занимават с интернет, вместо да се опитват да го блокират, те ще бъдат по-напред в играта, когато се очаква да го използват в училище.

2
Създайте медийно обещание

Медийното обещание е чудесен начин да държите децата си отговорни за собствената им онлайн безопасност. Като семейство измислете 5-10 правила, които вие и децата ви обещавате да спазвате, когато сърфирате в интернет. Те могат да включват какво да се публикува онлайн, с кого да се общува и правила за борба с тормоза. Изложете тези правила на място, където децата ви могат да ги видят, докато използват компютъра.

Правила за деца на възраст от 5 до 10 години
Ще кажа на родител или настойник, ако нещо онлайн ме накара да се почувствам тъжен, уплашен или неудобно.
Никога няма да се срещам лице в лице с някого от интернет
Обещавам да бъда любезен онлайн и да използвам подходящ нетикет
Правила за деца на възраст от 10 до 16 години
Съгласявам се да мисля, преди да публикувам, и никога да не публикувам съдържание, което може да ме изложи на риск или да разруши бъдещето ми (като неподходящи изображения или съобщения, вулгарен език или домашния ми адрес)
Винаги ще информирам родител или настойник, когато се срещам с приятел онлайн, и ще се срещам на публично място с родител или настойник
Ще уважавам хората онлайн. Няма да казвам или да публикувам нищо обидно или заплашително и никога няма да тормозя или да злепоставям някого, като публикувам неподходящо съдържание

Обсъждане на цифрови отпечатъци

Децата трябва да разберат, че всяка информация, която публикуват онлайн, е публична и може да се върне, за да ги преследва. От онлайн информацията е почти невъзможно да се отървете напълно, след като веднъж е излязла наяве – колежите и работодателите все по-често проверяват цифровите отпечатъци при вземането на решения, така че е важно децата ви да поддържат положително и уважително онлайн присъствие.

4
Наблюдавайте използването на социалните медии

Въпреки че трябва да се въздържате от прекомерно наблюдение на онлайн дейностите на детето си, да имате добра представа за това как то използва социалните медии трябва да бъде приоритет. Мониторингът на социалните медии може да ви помогне да откриете потенциални заплахи в социалните медии, като кибертормоз, неподходящи взаимодействия или излагане на вредно съдържание, на ранен етап, което позволява навременна намеса.

Това може да стане, като следите децата си от собствените си профили в социалните мрежи, настроите родителски контрол, гарантирате, че профилът им е настроен на личен и периодично влизате в профилите им, за да проверявате съобщенията им с тяхно съгласие и доверие. Насърчавайте децата си да се обръщат към вас винаги, когато имат съмнения относно взаимодействие в социалните мрежи.

5

Представяйте ситуации от реалния живот

Създавайте ситуации от реалния живот, които учениците да разглеждат, обсъждат и от които да се учат. Разказването на история може да бъде по-ефективно, отколкото просто изброяване на дозите и забраните за сърфиране в интернет. Това е най-подходящо за учениците от гимназията, където те могат да гледат кратък клип или да чуят история и да разберат последствията от подобни ситуации. Може да искате да включите ответната реакция при публикуване на неподходяща снимка, какво да се внимава в чат стая или реалните недостатъци и последици от посещаването на неподходящи сайтове в училище. Учениците могат да се свържат и да размишляват върху тези въпроси, а след това може да се чувстват комфортно да споделят собствения си онлайн опит.

6
Разговор за последиците от кибертормоза

Когато става въпрос за деца, одобрението на родителите е всичко. Тъй като много от вашите деца няма да искат да разочароват родителите си, обучението на родителите по въпросите на онлайн безопасността е от ключово значение за запазване на сигурността на учениците. Запознайте ги с опасностите от неподходящо използване на интернет и помолете родителите да създадат открит и честен разговор с детето си.

Посъветвайте ги да поставят отметки на безопасни сайтове за малки деца, предназначени за COPPA, за да имат определен списък със сайтове, които да посещават. В класната стая ги уведомете, че интернет активността им в училище може да бъде споделена с родителите им и те трябва да разглеждат само одобрени от тях сайтове.

Помислете, преди да споделите. Направете пауза и помислете дали не наранявате или смущавате някого.
Говорете. Когато забележите, че някой съученик се занимава с кибертормоз, обърнете се за помощ към възрастен, на когото имате доверие.
Бъдете уважителни. Когато използвате чат стая или публикувате в публична платформа, не забравяйте да уважавате другите и да се отнасяте с тях така, както искате да се отнасят с вас.

7

Подсилване на личното

Нека децата ви знаят, че личната им информация винаги трябва да се пази в тайна. Една чудесна абревиатура за запомняне на тази информация е „YAPPY“, която включва:

Пълното ви име
Адрес
Телефонен номер
Пароли
Вашите планове

Напомняйте на децата си, че никога не трябва да издават паролите си и че трябва да проверят два пъти при вас, ако са получили непознат имейл с искане за информация. Общото правило за сигурни пароли е над 14 символа, без думи или фрази и без включена важна информация, като например рождени дни или хобита.

8
Придържайте се към електронни сайтове, проверени по COPPA/CIPA

Уверете се, че сайтовете, които посещавате заедно с децата си, отговарят на изискванията на COPPA и CIPA. Можете да разберете дали са проверени, като проверите страницата им с политиката за поверителност.

Ако те не са в съответствие с тези два закона, отделете време за проверка на сайта, като следите за изскачащи реклами, въпросници, изискващи информация, или друго съмнително съдържание. Можете също така да изтеглите лентата на Moz – безплатен инструмент, който изчислява авторитета на домейна на даден сайт. Ако той е над 75 и изглежда подходящ за деца, вероятно е наред.

9

Направете безопасността в интернет забавна

Обучението на децата ви за безопасността в интернет не трябва да е дрямка. В съвременната епоха има много увлекателни инструменти, които помагат на децата да се запознаят с ползите и заплахите в интернет.

Например Interland на Google е чудесен ресурс, който служи едновременно като фантастична игра с графики от видеоигра и въпроси и отговори, свързани с кибернетичната безопасност. „Злодеите“ в играта се представят за приятели или членове на семейството на потребителите или искат от тях да им предоставят лична информация. Играта също така стимулира децата да постъпват правилно, като раздава точки на тези, които „постъпват правилно“.

10
Практикувайте това, което проповядвате

Като родител е важно да поддържате безупречно присъствие в социалните медии. Дръжте всички профили лични и се уверете, че в профилите ви няма снимки, съдържащи алкохол, неподходящ език или съдържание.

Като следвате тези съвети за интернет безопасност за деца, можете да гарантирате, че детето ви е на прав път към превръщането си в отговорен дигитален гражданин. Винаги насърчавайте откритата дискусия и им дайте да разберат, че винаги са добре дошли да обсъдят всяко съдържание в интернет, което може да ги накара да се чувстват неудобно или несигурни. Също така трябва да използвате доверен антивирусен софтуер, за да защитите семейството си от заплахите, които не можете да видите толкова лесно, като вируси и зловреден софтуер.

 

 

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

19 април 2024

Замбия арестува 77 души в операция за киберпрес...

Компанията за фалшиви телефонни центрове извършва онлайн  и други и...
18 април 2024

Платформата за фишинг LabHost е закрита от прав...

LabHost, голяма платформа за фишинг като услуга, е била затворена к...
18 април 2024

Компания за управление на киберриска набра 21 м...

В сряда компанията за риск мениджмънт CyberSaint обяви, че е набрал...
18 април 2024

Болница в Кан с 869 легла и 2100 служителя прет...

Болница „Симон Вейл“ в Кан (CHC-SV) обяви, че във вторн...
18 април 2024

Akira ransomware е събрала 42 млн. долара от ре...

Според съвместна препоръка на ФБР, CISA, Европейския център за кибе...
18 април 2024

Вариант на LockBit 3.0 генерира персонализиран,...

Изследователите на Kaspersky са открили новия вариант, след като са...
18 април 2024

Групата "Sandworm" е основното звено за киберат...

Но дори и да се е фокусирала върху това, сложната група за заплахи ...
18 април 2024

Apple предупреждава потребителите в 150 държави...

В ново уведомление за заплахи Apple посочва доставчика на Pegasus N...
17 април 2024

Приложението Copilot на Windows Server е добаве...

Microsoft твърди, че новото приложение Copilot, погрешно добавено в...
Бъдете социални
Още по темата
09/04/2024

(Пре)откриване на скритата ...

Съвременното нулево доверие е модел за...
08/04/2024

Атаки срещу слаба автентифи...

Кибератаките срещу големи компании заемат челно...
05/04/2024

(Пре)оценка на достъпа до р...

Една от многото трудности, с които...
Последно добавени
19/04/2024

Замбия арестува 77 души в о...

Компанията за фалшиви телефонни центрове извършва...
18/04/2024

Платформата за фишинг LabHo...

LabHost, голяма платформа за фишинг като...
18/04/2024

Компания за управление на к...

В сряда компанията за риск мениджмънт...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!