Търсене
Close this search box.

Децата и интернет сигурността

Тъй като виртуалното обучение, социалните медии, изкуственият интелект и смартфоните вече са неразделна част от ежедневието, за родителите е по-важно от всякога да разберат как изглежда безопасността на децата в интернет.

Не можем да наблюдаваме децата си всяка секунда, докато сърфират в интернет, но обучението им за заплахите за киберсигурността, потенциалните хищници и последствията от техните действия може да им помогне да се насочат към по-разумни решения онлайн. В това ръководство ще обсъдим всичко, което трябва да знаете, за да научите децата си на безопасни практики за киберсигурност.

Безопасност в интернет и деца

70% от децата на възраст от 8 до 17 години признават, че през последната година са гледали изображения и видеоклипове, които не са подходящи за тяхната възраст.
23% от децата на възраст от 8 до 17 години признават, че не знаят как да контролират кой може да вижда профилите им в социалните мрежи.
29% от родителите позволяват на децата си да използват интернет без ограничения или надзор.

Какво е онлайн безопасност?

Безопасността в интернет обхваща мерките и практиките, предназначени да предпазят хората от различни рискове и опасности, с които могат да се сблъскат, докато използват интернет, като например измамници и зловреден софтуер. За децата това включва обучение за онлайн заплахите, поставяне на граници и насърчаване на открита комуникация, за да се осигури безопасно и положително преживяване в дигиталната среда.

Онлайн безопасността не е:

  • Властно наблюдение на интернет
  • Налагане на прекомерни онлайн ограничения
  • Ограничаване на използването на интернет
  • Забрана на децата да имат профили в социалните мрежи

 

Закони за онлайн безопасност на децата

За да разберете как да осигурите безопасността на учениците си онлайн, трябва да се запознаете със законите за онлайн безопасност на децата. Те могат да ви помогнат да откриете правилните уебсайтове, които да включите в класната стая, и такива, от които да се въздържате.

Закон за защита на личните данни на децата в интернет (COPPA)

Законът за защита на личната информация на децата в интернет (COPPA) е федерален закон на САЩ, приет през 2000 г. с цел защита на личната информация на деца под 13 години в интернет. Той поставя родителите на „шофьорското място“ по отношение на това, което тяхното дете на възраст до 13 години разглежда онлайн, като изисква родителско съгласие за събирането или използването на всякаква лична информация на малките потребители на уебсайтове.

Какъв е смисълът от това за педагозите? COPPA поставя изисквания към операторите на уебсайтове, които са насочени към деца под 13 години или които знаят, че събират лична информация от дете под 13 години. Това означава, че ограничаването на децата до уебсайтове, обхванати от COPPA, може значително да подобри тяхната безопасност.

Уебсайтовете, обхванати от COPPA, включват:

Уебсайтове, насочени към широка аудитория, но които събират лична информация (напр. уебсайт, който пита за рождения ден или пощенския код на потребителя).
Услуги на трети страни, като рекламна мрежа или плъгин, които събират информация от потребителите на сайт/услуга, насочена към деца под 13 години
Уебсайт/онлайн услуга, насочена към деца под 13 години и събираща лична информация от тях

Недостатъци на COPPA:

  • Тийнейджърите на възраст 14-17 години не са защитени, въпреки че по закон все още са непълнолетни
  • Уебсайтовете не разполагат с надежден начин за получаване на съгласието на родителите онлайн
  • Уебсайтовете не разполагат с ефективен начин за удостоверяване на възрастта на детето

 

Уебсайтовете, попадащи в обхвата на COPPA, трябва да публикуват политики за поверителност, да предоставят на родителите уведомление за информационните практики и да събират родителско съгласие, преди да събират информация за дете. Този закон обаче има доста недостатъци, които трябва да се имат предвид.

Въпреки че COPPA е ефективен в някои случаи, децата все още са уязвими към чувствителни материали като графично насилие, сексуално съдържание и ругатни, както и към кибертормоз. Прочетете по-долу, за да разберете как можете да предпазите децата и как можете да ги обучите да сърфират безопасно в интернет.

Закон за защита на децата в интернет (CIPA)

Законът за защита на децата в интернет (CIPA) е създаден, за да защитава децата от потенциално вредно онлайн съдържание при достъп до интернет в училища или библиотеки, финансирани от федералния бюджет. CIPA изисква от тези институции да използват технология за филтриране или блокиране, за да не позволяват на децата да имат достъп до неподходящо съдържание, като например порнография или материали, насърчаващи насилието.

И този закон не е лишен от недостатъци. В някои случаи тези техники за филтриране могат погрешно да блокират легитимни образователни или информационни уебсайтове, ограничавайки достъпа на детето ви до ценни онлайн ресурси. Освен това CIPA оставя децата до голяма степен незащитени, когато сърфират в интернет у дома или на лични устройства, и не ги защитава от други значителни киберзаплахи като нарушаване на неприкосновеността на личния живот или киберпреследване.

CIPA изисква политика за безопасност в интернет, която да обхваща:

Безопасността и сигурността на непълнолетните при използване на преки електронни комуникации
неразрешено разкриване, използване и разпространение на лична информация за непълнолетни
достъп на непълнолетни до неподходящо съдържание онлайн
Правила, които ограничават достъпа на непълнолетни до вредни материали

Недостатъци на CIPA:

Филтрирането може погрешно да блокира законни уебсайтове
Не защитава децата, които сърфират в интернет у дома или на лични устройства
Не защитава от други значителни киберзаплахи

Опасностите в интернет, които трябва да познавате (вие и вашите деца)

 

Преди да запознаете децата си с опасностите, които крие интернет, първо трябва сами да ги разберете. Бъдете внимателни към следните заплахи, докато работите за защита на децата си по време на сърфиране.

Кибертормоз
Кибертормозът представлява използване на онлайн инструменти за тормоз, заплахи или унижение на други хора, често многократно и анонимно. Той може да окаже силно въздействие върху децата, като доведе до емоционален стрес, тревожност, депресия и в крайни случаи до самонараняване или мисли за самоубийство.

Дълготрайното психологическо въздействие на кибертормоза може да подкопае самочувствието на детето, да наруши академичните му постижения и да попречи на цялостното му благосъстояние, поради което е изключително важно родителите и възпитателите да се справят с този проблем бързо и ефективно.

Онлайн хищници
За съжаление не всички в интернет са тези, за които се представят. Онлайн хищниците често създават фалшиви онлайн образи, за да установят доверие и да принудят децата да споделят лична информация, откровено съдържание или дори да се срещнат лично.

Опасността, която тези хищници представляват, е очевидна, поради което родителите трябва да бъдат бдителни и да насърчават открита комуникация по отношение на онлайн дейностите на децата си.

Неподходящо съдържание
Децата по природа са любопитни, а интернет е пълен с информация за света около тях – добра и лоша. Децата, изложени на неподходящо за възрастта им съдържание, като порнография, графично насилие, език на омразата или смущаващи изображения, могат да изпитат негативни психологически и емоционални последици.

Нарушения на неприкосновеността на личния живот
Нарушенията на неприкосновеността на личния живот, засягащи деца, обикновено се случват, когато лична информация като истинското им име, адрес, училище или данни за контакт се споделя онлайн без тяхното съгласие или знание. Тези нарушения могат да доведат до рискове като преследване, тормоз или дори кражба на самоличност.

Онлайн измами и фишинг
Във връзка с темата за защита на личната информация децата трябва да са наясно и с често срещаните онлайн измами, като фишинг. Тези измами могат да приемат различни форми, като например измамни имейли, фалшиви уебсайтове или схеми за социално инженерство.

Децата могат да бъдат особено уязвими към тези заплахи поради ограничения си опит, така че родителите трябва да ги обучават да разпознават и избягват подозрителни онлайн дейности и съобщения, за да защитят личната си информация.

СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ

 

 

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

19 април 2024

Замбия арестува 77 души в операция за киберпрес...

Компанията за фалшиви телефонни центрове извършва онлайн  и други и...
18 април 2024

Платформата за фишинг LabHost е закрита от прав...

LabHost, голяма платформа за фишинг като услуга, е била затворена к...
18 април 2024

Компания за управление на киберриска набра 21 м...

В сряда компанията за риск мениджмънт CyberSaint обяви, че е набрал...
18 април 2024

Болница в Кан с 869 легла и 2100 служителя прет...

Болница „Симон Вейл“ в Кан (CHC-SV) обяви, че във вторн...
18 април 2024

Akira ransomware е събрала 42 млн. долара от ре...

Според съвместна препоръка на ФБР, CISA, Европейския център за кибе...
18 април 2024

Вариант на LockBit 3.0 генерира персонализиран,...

Изследователите на Kaspersky са открили новия вариант, след като са...
18 април 2024

Групата "Sandworm" е основното звено за киберат...

Но дори и да се е фокусирала върху това, сложната група за заплахи ...
Бъдете социални
Още по темата
19/04/2024

Замбия арестува 77 души в о...

Компанията за фалшиви телефонни центрове извършва...
18/04/2024

Платформата за фишинг LabHo...

LabHost, голяма платформа за фишинг като...
18/04/2024

Компания за управление на к...

В сряда компанията за риск мениджмънт...
Последно добавени
19/04/2024

Замбия арестува 77 души в о...

Компанията за фалшиви телефонни центрове извършва...
18/04/2024

Платформата за фишинг LabHo...

LabHost, голяма платформа за фишинг като...
18/04/2024

Компания за управление на к...

В сряда компанията за риск мениджмънт...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!