Deep Fake – истинската заплаха за истината

Често се появява ново приложение за смяна на лица, което бурно превзема интернет. За няколко дни Facebook, Twitter и Instagram са завладени от селфита, които са дигитално променени, за да ни покажат като по-възрастни, по-млади или с различен пол.

Има нещо безспорно смешно в това да се щракнем на селфи и след това да разменим лицето си с приятел, поради което тези приложения са толкова популярни. Но не след дълго ще започнете да виждате снимки, показващи известни личности, които са били редактирани. По-късно те ще бъдат последвани от подобни образи на престъпници, убийци и диктатори.

Добрата технология се разваля

Това, което започва като безобидно забавление, може бързо да излезе извън контрол, да стане отвратително или направо обидно. Ето защо органите за защита на поверителността и правителствата и  законодателите са все по-загрижени за тази технология, известна като „deep fake“.

Дълбоки фалшиви техники не се прилагат само за селфита, но могат да се използват и за видео. Много известни жени  откриват  лицата си, дигитално „картографирани“ в порно филми например,като това им причинява  смущение и страдание.

Но не само знаменитостите са засегнати. Жени от всички слоеве на живота се оказват жертва на същата злоупотреба с технологии от сталкери, злонамерени бивши партньори или интернет тролове. И след като тези deep fake  видеоклипове бъдат пуснати онлайн, жертвите могат да се сблъскат с дискриминация или допълнителна злоупотреба.

Стъпки за борба с deep fake

Въпреки че  вече има закони, които регулират някои онлайн дейности, като речта на омразата, те обикновено са доста остарели. Технологиите се развиват много по-бързо от регулациите, създавайки много непредвидени ситуации. Когато Законът за злонамерените комуникации стана закон във Великобритания например, технологията, която дава правомощия на приложенията за размяна, дори не беше замислена, камо ли изобретена.

Правителството на Обединеното кралство сега предприема стъпки за по-добра защита на потребителите на интернет с нов закон – Закона за онлайн комуникациите. Този закон ще инкриминира множество дейности, създавайки текстове, предназначени да се справят с реалностите на съвременния интернет – включително злонамерено използване на deep fake технологии.

Предложеният закон не е лишен от недостатъци. Някои защитници на гражданските права предупреждават, че законът ще има значителен негативен ефект върху свободата на словото, въпреки добрите намерения на законодателя. Те се опасяват, че новият закон може да бъде използван по начини, които не са били правилно обмислени – както много нови технологии се използват по начини, които никога не са били замислени от техните създатели.

Законопроектът за онлайн безопасността все още се разглежда от британския парламент и все още може да претърпи значителни ревизии, преди да стане закон. Но за всеки човек, който някога е станал жертва на deep fake технология, най-накрая има някаква надежда, че това деяние вече ще бъда преследвано и наказвано.

 

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

26 септември 2023

WatchGuard получи най-високото признание

WatchGuard е обявена за лидер в последния доклад на G2 Grid и е отл...
26 септември 2023

WatchGuard с награда за отлични постижения в об...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard е обявена за победит...
26 септември 2023

Рансъмуерът Akira мутира и се насочва към систе...

Откакто се появи като заплаха през март, рансъмуерът Arika продължи...
26 септември 2023

Разликите между локалната и облачната киберсигу...

Разликата между управлението на киберсигурността в локални и облачн...
26 септември 2023

Нов вариант на BBTok е насочен към над 40 банк...

Активна кампания за зловреден софтуер, насочена към Латинска Америк...
25 септември 2023

Правилата за API на TikTok затрудняват анализа ...

Според учени новите условия за достъп на изследователите до API на ...
Бъдете социални
Още по темата
15/09/2023

Международен ден на самолич...

Този блог е различен от тези,...
15/09/2023

Как да разпознаем фалшиво о...

Подобно на повечето хора, вероятно четете...
14/09/2023

Какво представлява киберзас...

В днешния пейзаж на заплахи за...
Последно добавени
26/09/2023

WatchGuard получи най-висок...

WatchGuard е обявена за лидер в...
26/09/2023

WatchGuard с награда за отл...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard...
26/09/2023

Рансъмуерът Akira мутира и ...

Откакто се появи като заплаха през...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!