Deep Fake – истинската заплаха за истината

Често се появява ново приложение за смяна на лица, което бурно превзема интернет. За няколко дни Facebook, Twitter и Instagram са завладени от селфита, които са дигитално променени, за да ни покажат като по-възрастни, по-млади или с различен пол.

Има нещо безспорно смешно в това да се щракнем на селфи и след това да разменим лицето си с приятел, поради което тези приложения са толкова популярни. Но не след дълго ще започнете да виждате снимки, показващи известни личности, които са били редактирани. По-късно те ще бъдат последвани от подобни образи на престъпници, убийци и диктатори.

Добрата технология се разваля

Това, което започва като безобидно забавление, може бързо да излезе извън контрол, да стане отвратително или направо обидно. Ето защо органите за защита на поверителността и правителствата и  законодателите са все по-загрижени за тази технология, известна като „deep fake“.

Дълбоки фалшиви техники не се прилагат само за селфита, но могат да се използват и за видео. Много известни жени  откриват  лицата си, дигитално „картографирани“ в порно филми например,като това им причинява  смущение и страдание.

Но не само знаменитостите са засегнати. Жени от всички слоеве на живота се оказват жертва на същата злоупотреба с технологии от сталкери, злонамерени бивши партньори или интернет тролове. И след като тези deep fake  видеоклипове бъдат пуснати онлайн, жертвите могат да се сблъскат с дискриминация или допълнителна злоупотреба.

Стъпки за борба с deep fake

Въпреки че  вече има закони, които регулират някои онлайн дейности, като речта на омразата, те обикновено са доста остарели. Технологиите се развиват много по-бързо от регулациите, създавайки много непредвидени ситуации. Когато Законът за злонамерените комуникации стана закон във Великобритания например, технологията, която дава правомощия на приложенията за размяна, дори не беше замислена, камо ли изобретена.

Правителството на Обединеното кралство сега предприема стъпки за по-добра защита на потребителите на интернет с нов закон – Закона за онлайн комуникациите. Този закон ще инкриминира множество дейности, създавайки текстове, предназначени да се справят с реалностите на съвременния интернет – включително злонамерено използване на deep fake технологии.

Предложеният закон не е лишен от недостатъци. Някои защитници на гражданските права предупреждават, че законът ще има значителен негативен ефект върху свободата на словото, въпреки добрите намерения на законодателя. Те се опасяват, че новият закон може да бъде използван по начини, които не са били правилно обмислени – както много нови технологии се използват по начини, които никога не са били замислени от техните създатели.

Законопроектът за онлайн безопасността все още се разглежда от британския парламент и все още може да претърпи значителни ревизии, преди да стане закон. Но за всеки човек, който някога е станал жертва на deep fake технология, най-накрая има някаква надежда, че това деяние вече ще бъда преследвано и наказвано.

 

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

8 декември 2022

Устойчиви ли са криптовалутите?

Инвестирането в криптовалути през годините донесе богатство на мноз...
6 декември 2022

Най-големият пазар на малуер за мобилни устройс...

Изследователи в областта на киберсигурността хвърлиха светлина върх...
5 декември 2022

Социалните медии повишават насилието в училище

Нов доклад, публикуван от британския мозъчен тръст Crest Advisory, ...
4 декември 2022

Google с нова актуализация на Chrome, поправя ...

  В петък гигантът в областта на търсенето в интернет Google п...
1 декември 2022

Google с обвинения към испански шпионски софтуер

Смята се, че базираният в Барселона доставчик на софтуер за наблюде...
1 декември 2022

За дигиталните активи на починалите

Напоследък много наши потребители ни питат какво се случва с пароли...
Бъдете социални
Още по темата
05/12/2022

Социалните медии повишават ...

Нов доклад, публикуван от британския мозъчен...
01/12/2022

За дигиталните активи на по...

Напоследък много наши потребители ни питат...
27/11/2022

Отново за сигурността на па...

Изминаха две години, откакто за първи...
Последно добавени
08/12/2022

Устойчиви ли са криптовалут...

Инвестирането в криптовалути през годините донесе...
06/12/2022

Най-големият пазар на малуе...

Изследователи в областта на киберсигурността хвърлиха...
05/12/2022

Социалните медии повишават ...

Нов доклад, публикуван от британския мозъчен...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!