Deep Fake – истинската заплаха за истината

Често се появява ново приложение за смяна на лица, което бурно превзема интернет. За няколко дни Facebook, Twitter и Instagram са завладени от селфита, които са дигитално променени, за да ни покажат като по-възрастни, по-млади или с различен пол.

Има нещо безспорно смешно в това да се щракнем на селфи и след това да разменим лицето си с приятел, поради което тези приложения са толкова популярни. Но не след дълго ще започнете да виждате снимки, показващи известни личности, които са били редактирани. По-късно те ще бъдат последвани от подобни образи на престъпници, убийци и диктатори.

Добрата технология се разваля

Това, което започва като безобидно забавление, може бързо да излезе извън контрол, да стане отвратително или направо обидно. Ето защо органите за защита на поверителността и правителствата и  законодателите са все по-загрижени за тази технология, известна като „deep fake“.

Дълбоки фалшиви техники не се прилагат само за селфита, но могат да се използват и за видео. Много известни жени  откриват  лицата си, дигитално „картографирани“ в порно филми например,като това им причинява  смущение и страдание.

Но не само знаменитостите са засегнати. Жени от всички слоеве на живота се оказват жертва на същата злоупотреба с технологии от сталкери, злонамерени бивши партньори или интернет тролове. И след като тези deep fake  видеоклипове бъдат пуснати онлайн, жертвите могат да се сблъскат с дискриминация или допълнителна злоупотреба.

Стъпки за борба с deep fake

Въпреки че  вече има закони, които регулират някои онлайн дейности, като речта на омразата, те обикновено са доста остарели. Технологиите се развиват много по-бързо от регулациите, създавайки много непредвидени ситуации. Когато Законът за злонамерените комуникации стана закон във Великобритания например, технологията, която дава правомощия на приложенията за размяна, дори не беше замислена, камо ли изобретена.

Правителството на Обединеното кралство сега предприема стъпки за по-добра защита на потребителите на интернет с нов закон – Закона за онлайн комуникациите. Този закон ще инкриминира множество дейности, създавайки текстове, предназначени да се справят с реалностите на съвременния интернет – включително злонамерено използване на deep fake технологии.

Предложеният закон не е лишен от недостатъци. Някои защитници на гражданските права предупреждават, че законът ще има значителен негативен ефект върху свободата на словото, въпреки добрите намерения на законодателя. Те се опасяват, че новият закон може да бъде използван по начини, които не са били правилно обмислени – както много нови технологии се използват по начини, които никога не са били замислени от техните създатели.

Законопроектът за онлайн безопасността все още се разглежда от британския парламент и все още може да претърпи значителни ревизии, преди да стане закон. Но за всеки човек, който някога е станал жертва на deep fake технология, най-накрая има някаква надежда, че това деяние вече ще бъда преследвано и наказвано.

 

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

19 август 2022

Хакер открадна записите на 5,4 милиона потребит...

Хакерска атака удари Twitter, след като неизвестно лице успя да отк...
19 август 2022

Microsoft намалява цените за Teams Rooms

Microsoft обяви основно преразглеждане на лицензирането на Microsof...
18 август 2022

Pentesting или сканиране за уязвимости - каква ...

Pentesting и сканирането за уязвимости често се бъркат за една и съ...
16 август 2022

SOVA криптира Android устройства

Банковият троян SOVA Android продължава да се развива с нови функци...
15 август 2022

Излезе доклада на Verizon за нарушаване на данн...

Verizon е една от най-големите телекомуникационни компании в Северн...
11 август 2022

От Анфийлд до Apple

Следващото поколение кибер таланти  расте сред бившите юноши на ...
9 август 2022

ФБР предупреждава за измамни приложения за крип...

ФБР твърди, че хакерите са откраднали 42,7 милиона долара от крипто...
Бъдете социални
Още по темата
18/08/2022

Pentesting или сканиране за...

Pentesting и сканирането за уязвимости често...
08/08/2022

Какво представляват SSL стр...

Премахването на криптирането, предлагано от HTTPS,...
05/08/2022

Най-популярните видове злов...

Агенцията за киберсигурност и сигурност на...
Последно добавени
19/08/2022

Хакер открадна записите на ...

Хакерска атака удари Twitter, след като...
19/08/2022

Microsoft намалява цените з...

Microsoft обяви основно преразглеждане на лицензирането...
18/08/2022

Pentesting или сканиране за...

Pentesting и сканирането за уязвимости често...
Ключови думи